Lažni prorok je opet napao Euharistiju

Lažni prorok je pohvalio katoličkog nadbiskupa što je išao u “bogoslužje” u luteransku katedralu, rekavši da je to znak koliko daleko su ekumenski odnosi došli.

Na povratku iz trodnevnog apostatskog posjeta Rumunjskoj, Franji je postavljeno pitanje koji bi “odnos” trebao postojati između različitih vjeroispovijesti, a posebno između katoličke i pravoslavne crkve.

“Ekumenizam se ne odnosi na to da se završi meč, na raspravu”, odgovorio je. “Ekumenizam se postiže hodanjem zajedno, hodanjem zajedno, molitvom zajedno – ekumenizmom molitve.”

“Hodajući zajedno, to je već kršćansko jedinstvo”, rekao je, “ali ne čekajući dok se teolozi slože da dođemo do Euharistije. Euharistija se svakodnevno provodi kroz molitvu, kroz sjećanje na krv naših mučenika, kroz djela milosrđa, ali i ljubavi jednih za druge. “

Lažni prorok je naveo ono što smatra pravim primjerom “ekumenizma molitve”, govoreći novinarima:

„U jednom europskom gradu postoji dobar odnos između katoličkog nadbiskupa i luteranskog nadbiskupa. Katolički nadbiskup trebao je doći u Vatikan u nedjelju navečer i pozvao me je da kaže da će stići u ponedjeljak ujutro. Kad je stigao, rekao mi je: “Oprostite, ali jučer je luteranski nadbiskup morao otići na jedan od svojih sastanaka i pitao me: ‘Molim vas, dođite u moju katedralu i vodite bogoslužje.’” E, postoji bratstvo. Ovako daleko ide. I katolički biskup je propovijedao. On nije činio Euharistiju, već je propovijedao. Ovo je bratstvo.“

Njegova izjava je za mnoge bila zabrinjavajuća, jer ne samo da omalovažava Euharistiju, nego je krivo definira.

Većina katolika zna da je Euharistija stvarna prisutnost Krista, a ne krv mučenika, i da je ona izvor i vrhunac naše vjere (KKC 1324-1327), a ne samo molitva.

Jedan istaknuti katolik je rekao: „Ne vidim kako bi čak i marginalni katolik mogao dati tako čudnu izjavu, a kamoli papa.“

Čini se također da odbacuje Euharistiju kao nešto za što se vrijedi obratiti sa druge vjere, kao da jedinstvo dolazi od toga da smo zajedno, bez obzira u što vjerujemo:

“Hodajući zajedno, to je već kršćansko jedinstvo”, rekao je, “ ali ne čekajući dok se teolozi slože da dođemo do Euharistije.”

Ne čekajući da se teolozi slože? Zar on ne zna da je Euharistija dogma i Sakrament Crkve kojega je utemeljio sam Krist, a ne teološka rasprava?

 

Imamo novu Crkvu koja se boji svoje prošlosti, nesigurna je u svoje mjesto u ovom svijetu i nije u stanju ponuditi ništa svijetu, osim blesavih “vrijednosti” i otrcanih pojava koje je svijet ponavljao kao mantru u posljednjih 200+ godina …. što je Franjo savršeno izrazio u poštapalicama: “Jedinstvo, bratstvo, šireći ruke, pazeći jedni na druge, ne govoreći loše o drugima.”

To su riječi koje Veliki Meštar govori iniciranima u loži, objašnjavajući što su “vrijednosti” slobodnog zidarstva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *