Lettergate 2: Vatikanski dužnosnici i Benediktovo pismo

Don Bernd Hagenkord, SJ, visoki urednik vatikanskih službi Vatikan News – pod nadzorom monsinjora Darija Viganòa, tvrdi u komentaru na svom vlastitom blogu o skandalu Viganò da je objava pisma pape Emeritusa Benedikta XVI bila dogovorena s Benediktom. U tom je postu pokušao umanjiti čitav skandal Lettergate, tvrdeći da u ovom malom incidentu nitko nije bio ozbiljno pogođen. 

Tada smo komentirali ovu novu izjavu Hagenkorda kako slijedi:

Problem s Hagenkordovim tvrdnjama je sljedeći. Ako je papa Benedikt stvarno odobrio djelomičnu objavu svoga pisma – onoga što je bilo prvo objavljeno, zašto to nije rekao msgr. Viganò? Mogao je jednostavno izjaviti da je samo objavio dio pisma jer se Benedikt tako dogovorio s njim. I ne bi bilo nikakvog skandala. Ništa.

Dakle, vjerodostojnost ovog drugog po hijerarhiji medijskog čovjeka u Vatikanskim vijestima oštećena je odmah nakon Viganòa – također zbog činjenice da Hagenkord pokušava smanjiti javni skandal čitavog slučaja Lettergate.

Kao što se ispostavlja, Hagenkordov vlastiti ugled sada je također oštećen. Kao što talijanska web stranica  Il Sismografo, koja se često čita unutar zidina Vatikana,  danas izvještava, Hagenkord je kasnije tiho uklonio svoju raniju izjavu o objavljivanju pisma koje je „dogovoreno“, sa svojega bloga. 

Luis Badilla, urednik Il Sismografa, autorizira svoj novi članak riječima: Bernd Hagenkord manipulira i svojim facebook postom. Jučer smo izvijestili o facebook postu don Bernda Hagenkorda, šefa njemačkog programa za Radio Vatikan [koji je sada dio Vatikanskih novosti], s kojim je, prije nekoliko dana, pokušao obraniti svog bivšeg šefa mons. Vigana po pitanju manipuliranog pisma J. Ratzingera. Napisali smo da je Njemački isusovac rekao da je objavljivanje dijela pismu Benedikta XVI. dogovoreno između mons. Viganò i pape-emeritusa. Mnogi su nam pisali da nas obavijeste da don Hagenkord to nije rekao.

Stvarnost je, međutim, drugačija, kao što je prikazano snimkom zaslona kojega su uhvatili mnogi njemački ljudi, u prvoj inačici, koja je kasnije ispravljena jednostavnim brisanjem.

To dokazuje da nije istina da “isusovac nikada nije rekao ono što smo prenijeli”. Ne. Napisao je to, a onda je isto izbrisao.

Tako da smo govorili istinu. Nismo ništa preuveličali. To nije naš stil.

Il Sismografo je također objavio screenshot sa sada izbrisanom rečenicom. Može se pronaći ista tvrdnja don Hagenkorda koja je još uvijek na svom mjestu, ali bez jedne ključne rečenice.

Dakle, sada imamo još jedan skandal vezan za Lettergate. Prvi dio skandala je da je monsinjor Viganò objavio dio povjerljivog pisma pape Benedikta, bez da kaže da postoje drugi, mnogo kritičniji odlomci. Drugi skandal je da je don Hagenkord, glavni urednik Vatikanskog službenog novinskog časopisa Vatikan News prvi put branio monsinjora Vigana, ozbiljnom tvrdnjom da je papa Benedikt XVI. izvorno odobrio djelomičnu objavu svoga pisma monsinjoru Viganòu, no onda tiho povlači to istu izjavu, bez isprike – niti javnosti, niti papi emeritusu Benedikta XVI., čije je dobro ime opet napadnuto Hagenkordovom tvrdnjom.

OnePeterFive je posegnuo prema don Hagenkordu i pitao ga za objašnjenje. Do sada nije odgovorio na upit.

https://www.lifesitenews.com/news/the-plot-thickens-italian-news-site-claims-vatican-editor-manipulated-lette

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *