LGBT: Ako papa može preokrenuti crkveno učenje o smrtnoj kazni, zašto ne bi i o homoseksualnosti?

LEXINGTON, Kentucky, 3. kolovoza 2018. – Pro homoseksualne disidentske ‘katoličke’ skupine vide nadu u tome kako je papa “promijenio” crkveni nauk o smrtnoj kazni, da će Crkva jednoga dana promijeniti i svoje poučavanje protiv homoseksualnosti.

„Novi Putovi“ nazivaju promjenu u Katekizmu dokazom da se “crkveno učenje može promijeniti”.

“Važno je da katolički zagovornici LGBT jednakosti zabilježe tu promjenu, jer su već desetljećima katolički protivnici LGBT jednakosti tvrdili da je nemoguće mijenjati crkveni nauk. Često su ukazivali na činjenicu da je osuda istospolnog odnosa upisana u Katekizam i tako nisu bili otvoreni za raspravu ili promjenu. Ipak, učenje o smrtnoj kazni je također u Katekizmu i, zapravo, da napravi tu promjenu u naučavanju, bila je potrebna promjena teksta Katekizma koju je papa napravio,” izjavila je grupa na svojim internetskim stranicama.

Novi putovi, koji rade na “promicanju prihvaćanja LGBT osoba”, izjavili su kako će ovaj potez pomoći u unapređenju “LGBT jednakosti” na više načina.

“Prvo, sada imamo jasan, eksplicitni suvremeni primjer mijenjanja crkvene doktrine, a također i pogled na to kako se to može učiniti: s papinskom promjenom u katekizmu”, istaknuli su.

“Drugo, vidimo da je proces koji je doveo do te promjene zahtijevao desetljeća teološke rasprave, a ne samo papinsku kapu. To znači da teološke, pa čak i crkvene rasprave o LGBT ljudima sada imaju veliki potencijal za oblikovanje buduće promjene u crkvenom poučavanju u odnosu na te teme”, dodali su.

Pro-gay grupa nije bila jedina koja je vidjela značenje preoblikovanja Katekizma od strane lažnog proroka.

U postu koji se pojavio jučer na Twitteru, “Fortunate Families” napisano je:

Crkva ne može mijenjati svoje učenje. To je ono što mnogi drugi kažu o drugim temama, primjerice o LGBTQ osobama. Ali doktrina se razvija. Današnja je vijest izvrstan primjer.

“Ideja kojom je Franjo prošle godine obilježio 25. godišnjicu katekizma označila je razvoj doktrine”, nastavio je twitter”, a današnjom objavom teksta uređenja službenog teksta iz 1994. godine, koji smatra da je smrtna kazna “nedopustiva” dobiva se nova formulacija.

Kritičari kažu kako je papa Franjo pokušao to činiti jučer kada je objavio novo poučavanje o smrtnoj kazni u Katekizmu Katoličke Crkve, rekavši da je to “nedopustivo”. Sveukupni nauk Crkve, temeljen na Pismu i jednoglasno prihvaćen od strane Crkvenih otaca i svih papi sve do lažnog proroka, je da legitimna civilna vlast može nametnuti smrtnu kaznu zločincu. Iako su i Ivan Pavao II. I Benedikt XVI. bili snažno suprotstavljeni smrtnoj kazni – i Katakizam Ivana Pavla jako ju je ograničio – nijedan Papa nije zanijekao ovaj princip.

https://www.lifesitenews.com/news/lgbt-catholic-groups-if-pope-can-reverse-church-teaching-on-death-penalty-w

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok. Ovaj članak je ažuriran 10.08. 2018.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *