Magister: Nakon četiri kardinala, šest laika progovara.

Četiri kardinala nikada nisu bili sami sa svojom dubiom. Dokaz ovome je događaj koji se zbio u Rimu 22.04. pred gledateljstvom u hotelu Columbus, nedaleko Trga Svetog Petra, gdje je šestero poznatih laika predavača došlo zajedno iz raznih dijelova svijeta da daju glas za zahtjev kojeg je podigao veliki dio „ljudi Božjih“ kako bi se razjasnila zbrka koju je podigla Amoris Laetitia.

Anna M. Silvas je iz Australije, Claudio Pierantoni iz Čilea, Jurgen Liminski iz Njemačke, Douglas Farrow iz Kanade, Jean Paul Messina iz Kameruna, Thibaud Collin iz Francuske. Jedan za drugim, tijekom jednog dana napravili su razmatranje o krizi koju je proizveo dokument pape Franje u Crkvi, jednu godinu nakon njegove objave.

Settimo Cielo posebnu pažnju svraća na prezentaciju Claudia Pierantonia, predavača patrologije i profesora filozofije srednjeg vijeka na Universidad de Chile, u Santiagu.

Pierantoni iznosi slučaj dvojice papa koji su upali u zabludu tijekom prvih stoljeća Kršćanstva, jednog je osudio „post mortem“ ekumenski koncil, a drugi je natjeran da ispravi sam sebe za svog života.

No danas također – on navodi – postoji papa koji je „žrtva“, iako „jedva svjestan toga“, široke tendencije greške koja potkopava temelje vjere Crkve.

Pierantonio nije jedini među njih šest koji se pozivaju na pouke iz prošlosti, davne i nedavne.

Thibaud Collin, profesor moralne filozofije i politike na College Stanislas u Parizu, govori o primjeru opozicije brojnih teologa i cijelog episkopata na encikliku Pavla VI Humanae Vitae, koja je bila degradirana do čistog „ideala“ i tako dovedena da nema učinka. On je pokazao kako se ova štetna „pastoralna“ logika vratila u modu sa Amoris Laetitia, a tiče se nerazrješivosti braka, a uskoro i homoseksualnog ljubovanja.

Anna M. Silvas, Australka Istočnog obreda, predavač o Fathers of the Church i profesorica na University of New England, daje naglasak na opasnost toga da se Katolička Crkva također može strmoglaviti putem kojim već stoljećima ide s protestantima i ortodoksnima po pitanju razvoda i ponovne ženidbe: baš kada se – dodala je iznenađujuće – Koptska Crkva vraća na nerazrješivost Kršćanskog braka, bez iznimke.

Anna M.Silvas je skeptična kada je u pitanju odgovor pape Franje na dubiu, kao i na mogućnost „ispravka“ pape. Umjesto toga, ona je predložila Opciju Benedikt za tekuću post-Kršćansku eru, inspiriranu na redovništvu na kolapsu stare ere, poniznom i zajedničkom „prebivanju s Isusom i Ocem“ (.. 14:23) u vjernom iščekivanju, u molitvi i radu, da oluja koja danas trese svijet i Crkvu može nestati.

Šest glasova, šest različitih interpretacija. Sve duboke i nahranjene u „caritas in veritate“.

http://magister.blogautore.espresso.repubblica.it/2017/04/22/after-four-cardinals-six-laymen-speak-who-knows-if-the-pope-may-at-least-listen-to-them/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *