Mediji ne brinu o seksualnom zlostavljanju, nego o ideologiji

Ben Shapiro, u kolumni objavljenoj u Newsweeku, iznosi ono o čemu mnogi katolici već razmišljaju:

Dakle, je li tisak uspio istražiti Viganove tvrdnje? Jesu li dobili odgovore od pape Franje? Jesmo li vidjeli istu vrstu hrabrog, sveobuhvatnog osvrta na Franjine aktivnosti kao što smo vidjeli od strane Globeovog tima 2003. godine. Naravno da ne.

Umjesto toga, vodeći mediji silno su se trudili kako bi prikazali Viganoa kao nezadovoljnog konzervativca ljutog na progresivno tumačenje katoličke doktrine od strane pape Franje. New York Times naglašava: “Vatikanska borba za vlast izlazi na vidjelo kroz napad konzervativaca”. Naslov njihovog tiskanog izdanja bio je još gori: “Dok konzervativci javno kritiziraju, Franjo se nije želio spustiti na njihovu  razinu”.

Da, prema Timesu, priča nije bila o tome kako je postojeći papa vjerodostojno optužen za prikrivanje seksualnog zlostavljanja – nego o konzervativcima koji su ga napadali zbog toga. Problem zlostavljanja djece i seksualnog zlostavljanja svećenstva bačen je u drugi plan zbog Franjine ljevičarske politike, kao što je Times donio jasno u svom prvom odlomku: “Od početka njegovog papinstva, Franjo je ljutio katoličke tradicionaliste dok je pokušavao njegovati crkvu dobrodošlice i odmak od kršćanskih borbenih pitanja, bilo da se radi o abortusu ili homoseksualnosti.

“Tko sam ja da sudim?”, papa je slavno rekao, kada su ga pitali o gej svećenicima. Koliko je to naljutilo njegove političke i doktrinarne neprijatelje vidjeli smo ovog vikenda … “

Ne radi se samo o Timesu. U četvrtak, Reuters je bio još žešći s ovim naslovom: “Konzervativni mediji preselili su se na prvu liniju fronte kako bi potkopali papu Franju”, izvijestio je Telegraph (UK)

“Vatikanski analitičari kažu kako se čini da je napad dio ujedinjenog nastojanja konzervativaca da smijene papu Franju, koji ne vole njegove relativno liberalne poglede …”

Ali zašto (…) poziv Vatikanu da ne brani seksualne zlostavljače predstavlja politički problem kada su mediji u pitanju? Zašto to nije nešto oko čega se svi možemo složiti? Zašto ne postavljaju papi teška pitanja, umjesto da se usredotoče na navodne motive onog tko je otkrio prikrivanje?

Sramotni pokušaji medijskog štićenja Franje zbog njihove ljubavi prema njegovoj politici samo otkrivaju stvarne maligne motive mnogih u medijima: bili su sretni kada su otkrili loše ponašanje i zlo unutar Katoličke crkve kada je papa bio konzervativac; sada rado zataškavaju prikrivanje [zlostavljanja] kada je papa liberal.

To je ogavno. I većina katolika shvaća da ako članovi medija – pretežno svjetovne skupine ljudi – neprestano brane papinstvo koje je optuženo za prikrivanje seksualnog zlostavljanja, to nije iz brige za dobrobit opće Crkve. To je iz uvjerenja da tradicionalistička doktrina mora biti uklonjena pod svaku cijenu, pa makar to značilo i zlostavljanje maloljetnika te kršenje osnovnog Kanonskog zakona.

Ne znam koliko se dugo mogu držati ove priče. Seksualno zlostavljanje je seksualno zlostavljanje, a 2018. je opasno vrijeme da se stane na stranu grabežljivca, bez obzira na njihovu ideologiju.

https://onepeterfive.com/ben-shapiro-nails-it-the-media-dont-care-sexual-abuse-only-ideology/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *