Mitovi i laži globalne elite o požaru u Amazoni, dodaju ulje na vatru Brazilskom suverenitetu

Požari u Amazonskoj prašumi nisu nikada bolje bili tempirani.

Sve je odlično popraćeno medijima, koji se ne štede u objavljivanju slika zgarišta, neposredno uoči Sinode o Amazoniji, koju je sazvao lažni prorok.

Sada svi znamo da će u listopadu u Rimu biti nametnut poziv za “internacionalnom zaštitom” Amazonije.

Da li je ovo tipičan primjer medijske kontrole i manipulacije?

Naravno tu je i glavni krivac: Jair Bolsonaro, novi Brazilski predsjednik kojeg internacionalna zajednica ne oklijeva okriviti za situaciju sa navodnim globalnim posljedicama.

On je desničar, kršćanski vođa, naravno da je loš lik.

Nije li on olabavio pravila za zaštitu okoliša i poticao krčenje šuma zbog profita?

Nije li on ohrabrio beskrupulozne farmere da unište dragocjenu tropsku faunu i vegetaciju, kako bi sadili palme i soju za izvoz, dok se Brazil polako transformira u jednog od vodećih poljoprivrednih proizvođača?

Očito, mi ovdje vidimo jedan potpuno novi oblik klasne borbe.

Nazvati Amazoniju “našim domom”, znači zapravo uključiti sve u njenu eksploataciju.

Ovom manipulacijom, cilj je istrijebiti one koji se zovu populisti desnice: Bolsonaro, a i klimatski skeptik Donald Trump, te još nekolicina drugih.

No poznato je da ideološko vatrogasno crijevo, vrlo selektivno odlučuje kome će gasiti požar.

Možemo se isto tako zapitati zašto se vođe klimatskih pokreta nisu uzbudili oko sezonskih požara subsaharske Afrike, koji u istom omjeru ako ne i više čine štete od požara koji ovih dana zahvaća Brazil.

Kako prenosi Belgijska radiotelevizija (RTBF), Angola, Tanzanija, Zambija i Kongo, teško su zahvaćeni požarima, na koje prema Europskoj Svemirskoj Agenciji otpada 70% svih požara na planeti Zemlji.

No lokalne Afričke vijesti to ne prenose, zašto?

Zato što je to uobičajeni i česti fenomen.

Lokalni farmeri namjerno spaljuju posječenu šumu, kako bi zemlju učinili plodnom.

A tko bi i pomislio okriviti Vladimira Putina, kojega je veličanstveno dočekao Emmanuel Macron na samitu G7, dok Sibirska tundra nestaje u požaru koji je počeo u kolovozu?

I pogled na Boliviju, koja je malo zapadnija od Brazila, a uključuje veliki dio Amazonske prašume, dovoljan je da se bolje razumije kako ova manipulacijska mašinerija funkcionira.

Opseg požara Amazonske prašume u Boliviji veći je nego prošle godine. Samo 800,000 hektara Ciquintano prašume nestalo je u dimu između 18 i 23 kolovoza. Ali internacionalni mediji nisu okrivili predsjednika Bolivije Evo Moralesa. 

Ovaj domorodački socijalist i ljevičarski predsjednik je dobar lik. Što god napravio…

Ipak, upravo Evo Morales potiče svoje lokalne farmere, često domorodce, da spaljuju prašumu kako bi napravili drveni ugalj za prodaju ili obradivu zemlju učinili plodnijom.

On je također odbio međunarodnu pomoć u suzbijanju požara u svojoj zemlji.

Situacija u Boliviji je puno ozbiljnija nego u Brazilu, no nema prijetnji od strane Francuskog predsjednika o obustavi trgovinskih transakcija.

Interesantno, ali svake godine dolazi do šumskih požara. Pa po čemu je ova godina posebna?

Rečeno nam je da su požari ove godine izuzetni.

Na to upućuju apokaliptički tweet-ovi predsjednika Macrona, na koje je stavio slike požara od prije dvadeset godina, a koju je uslikala Loren McIntyre. Zatim se nižu slike drugih selebritija, npr. Madonne, koja je objavila sliku šumskog požara iz 1989 god.

Ista Francuska informativna agencija(AFP-a), objavila je i nekoliko drugih fotografija, koje su share-ane tisućama puta, sve kako bi privukle pažnju na požare u Amazoniji- fotografije iz drugog vremena, drugih katastrofa, drugih mjesta- upotrebljavane su kako bi nahranile svjetski strah.

Istina je međutim potpuno drugačija.

Šumski požari su prirodni fenomen, koji i bez ljudskog utjecaja u sušnim periodima uzrokuju udari groma, a dijelom su izazvani ljudskom rukom kako bi se zemlja učinila plodnijom, a dijelom su učinjeni kriminalnim aktivnostima.

Mediji se nisu posebno brinuli o tome da je sadašnji požar u Amazoniji daleko manji, (podaci NASA-e putem satelita, objavljeni online-svatko ih može vidjeti) nego što su bili zadnjih dvadeset godina.

Osim toga mediji se nisu zamarali sa činjenicom da je krčenje Amazonske prašume danas na niskoj prosječnoj razini u usporedbi od 1990 do 2008 godine, i ima tendenciju opadanja dok BDP po glavi stanovnika raste. Fenomen koji se naveliko primjećuje u Brazilu od 2004 godine.

Također svjetske medije ne zanima činjenica da Amazonsku prašumu dijeli devet zemalja, a mnogi od sadašnjih požara nalaze se upravo u tim zemljama (Francuska Gvajana, Bolivija itd…)

Ipak Brazilski predsjednik Bolsonaro glavni je krivac?

Osim toga većina požara koji se nalaze na području Brazilske Amazonije, odnose se na legalna poljoprivredna zemljišta Brazila, a ne na tropsku biosferu Amazonije.

Samo 12 % sadašnjih požara, obuhvaća zaštićenu zonu Amazonske prašume u Brazilu.

Ovo još više upada u oči, pogotovo zato što su Brazilski zakoni o očuvanju šuma, jedni od najrigoroznijih u svijetu.

Vlasnici koji posjeduju zemlju u Brazilu, ne smiju eksploatirati između 20% a na nekim mjestima i 80% svoje zemlje, jer ona spada u legalnu rezervu Amazonije.

Takva restrikcija privatnog vlasništva je nešto što nije viđeno nigdje na planeti zemlji.

A što se tiče mita o 20%-tnoj proizvodnji kisika Amazonske prašume, koja je eksplodirala u medijima, možemo samo reći da su najveći absorberi CO2 oceani koji proizvode i najviše kisika na planeti zemlji i stoga se mogu nazvati plućima svijeta.

Mlade šume, koje se razvijaju i rastu, također su izvrsni proizvođači kisika, no u taj tip šuma sigurno ne spada Amazonska prašuma.

Huffington Post, objavio je intervju sa Francuskim akademikom Alain Palveom, koji je specijaliziran u sve stvari oko Amazonske prašume, a koji je naglasio:

“Reći da Amazonska prašuma proizvodi 20% svjetskog kisika, u najmanju je ruku preoptimistično. Na nju bi otpadalo u najboljem slučaju, nekoliko postotaka. Čuvajte se kratkih poruka i detaljnih opisa koji su više pjesnički nego znanstveni.”

U isto vrijeme iz Francuske razne ličnosti uključujući predsjednika Macrona, zahtijevaju promptnu odmazdu prema Brazilu, koja bi mogla uključivati i stavljanje suverenog teritorija Brazila pod nadležnost UN-a?

U tom ne izostaje i nastojanje lažnog proroka i njegove sinode o zaštiti domorodačkog naroda.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *