Monsinjor Bux o shizofreniji kojom Franjo hrani Katoličku Crkvu

Papa ne može propagirati svoje privatne ideje o trajnoj katoličkoj istini.

„Evanđelje? Nije revolucionarno.“ To je izjava poznatog teologa fra Nicole Buxa, cijenjenog savjetnika pape Ratzingera, u ovom intervjuu za novine.

Don Nicola, Evanđelje, kako je potvrdio papa, je revolucionarno?

“Ne. Ovo je teza koja je stupila na snagu 70-ih godina, nakon objavljivanja nekih knjiga, i na nju utječu ideje šezdeset osme i marksizam. Nema teoloških temelja.”

 

 

Zašto?

“Samo Evanđelje nam govori da Isus nije došao ukinuti Zakon, nego da bi ga ispunio i to samo po sebi je dovoljno. Revolucija ne poštuje prošlost ni postojeće. Isus je, naprotiv, rekapitulator.

Prema prelijepom izrazu Svetoga Pavla, on u sebi rekapitulira stvari. Istina je da je u Apokalipsi napisano da on sve čini novim, ali taj stih treba čitati kao dovršen.

Bolji ateisti od kršćana koji mrze?

“Vjerujem da je problem kada se papa udaljava od pisanog teksta i podiže oči prema publici. Moj je osjećaj da određene izjave, kao i izvjesno nezadovoljstvo, proizlaze iz uznemiravanja kojim on hrani Crkvu.

Međutim, on ne shvaća da se uvlači u kontradiktornu i peronističku viziju, shizofreniju koja se sukobljava s istom idejom milosrđa koju toliko širi i slijedi.“

Zašto?

„Ako kažem da je onome koji mrzi, dakle djelotvorno je u stanju grijeha, bolje ostati izvan Crkve i istodobno kažem da moramo rastavljene i ponovno vjenčane, jednako grješne, primiti u puno zajedništvo, što je nemoguće, padam u kontradikciju.

Obje situacije su zapravo grijeh, pa zašto biti strog prema onima koji mrze, a milosrdan prema razvedenima i ponovno vjenčanima?“

Vratimo se na temu peronizma.

„Paradoksalno, hoćemo privući one izvana, ali onda oni koji su unutra odlaze. Određene tvrdnje, ako padaju na slabe ili slabo svjesne skupine, opasne su i imaju štetne učinke. Riskiramo razdvajanje crkava još više.“

 

I Tako?

“Ovo je osnovna tema. Može li papa propagirati svoje privatne ideje s obzirom na trajne katoličke istine?  Ne može. On nije privatni doktor i nezamisliva je opcija mijenjati stvari svojevoljno ili davati verzije koje utječu na Katoličku doktrinu i depozit vjere”.

 

https://quotidianodifoggia.it/laffondo-del-noto-teologo-don-nicola-bux-il-vangelo-non-e-rivoluzionario/

 

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom Franjom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *