Može li kapucinska priča iz časopisa biti ključ koji otvara papinu ideju o ređenju žena?

Svjesni smo priče  – priče koja je objavljena prije tri godine u švicarskim kapucinskim novinama, a koju Vatikan nikad nije opovrgao – koja se odnosi na razgovor između pape i neimenovanog nadbiskupa kada je papa izjavio da on ima „ključeve“ za zaređivanje žena.

Kao što čitatelji već znaju, OnePeterFive je ukazivao na mogućnost da papa ima ideju da dozvoli ženama pristup Svatom Redu – čak i da nekako postanu zaređene svećenice. Jedan od njegovih ranijih interesa na ovu temu bio je 2015.g. kada je papa preporučio Njemačkim biskupima tijekom njihova Ad Limina posjeta Rimu, da pročitaju knjige Fritza Lobingera koji je otvoreni promicatelj ne samo oženjenih svećenika već i ženskih svećenica. Sljedeće godine njegova namjera da se istraži mogućnost ženskog đakonata podignuta je na veću razinu kada se susreo sa poglavaricama ženskih redova. Kao što je izvještavano:

„ 12. svibnja 2016.g., tijekom susreta sa 800 žena koje su poglavarice redova diljem svijeta, papa Franjo je iznenadio Katolike posvuda kada je najavio da se on sprema sastaviti komisiju koja će istražiti „đakonice“ u ranoj Crkvi – prijedlogu koji je došao kao odgovor na pitanje kakvu ulogu mogu imati ove žene u 21. stoljeću Katoličanstva.“

Tijekom sljedeće godine, zabilježeni su mnogi članci na ovu temu, a možda je najzanimljiviji od njih članak iz 2017.g. u časopisu kojeg odobrava Vatikan, La Civilta Cattolica, u kojem urednik otac Giancarlo Pani dovodi u pitanje konačnu odliku da se zatvore vrata ženskom svećenstvu te u kojem se sugerira ( po navodima progresivnog teologa Drugog Vatikanskog Koncila oca Yvesa Congara) da „odsutnost činjenice nije presudan kriterij da bi se razborito zaključilo u svakom slučaju kako Crkva to ne može učiniti ili da nikada to neće učiniti.“ Kada je papa Franjo 2017.g. dao svoj prvi intervju za Njemačke novine Die Zeit i tada se otvorio ideji kao i opciji ređenja kao određeni viri probati za svećenstvo, on je također dao ovu čudnu izjavu:

„Mnoge župe imaju hrabre žene: one poštuju nedjelju i slave Liturgiju Riječi, bez Euharistije. Problem, međutim, je nedostatak zvanja.“

Dok su mnogi promatrači bili zabrinuti oko njegovih specifičnih riječi po pitanju viri probati, dodatna situacija oko žena koje bi imale neku ulogu svećenika moglo bi imati više kobno i dopustivo značenje samo po sebi. Papa Franjo ovdje zasigurno ne oklijeva hvaliti žene koje sudjeluju u raznoj Liturgiji Crkve. U kolovozu 2017.g. profesor Thomas Schirrmacher, protestantski teolog koji ima vrlo dobre veze sa Vatikanom – a i sam je sudionikom Biskupske sinode o braku i obitelji iz 2015.g. – otkrio je u intervjuu da kardinal Gerhard Muller odbija voditi novo osnovanu Komisiju za žensku dijecezu. Profesor Schirrmacher je rekao: „Muller ju je odbio.(op.prev. vodstvo Komisije za žensku dijecezu). On je uvidio da su to ulazna vrata za ređenje žena.“ Prema Christu Pongratz-Lippittu iz La Croix International, Schirrmacher, koji je imao nekoliko privatnih razgovora s Franjom tijekom svog rada na Sinodi, vjeruje da je „kardinal Gerhard Muller bio smijenjen s mjesta prefekta Kongregacije za nauk vjere jer je javno kritizirao papu Franju, posebno na temu žena đakonica.“

Naposljetku, imamo kontraverznu i spornu priču o navodnom nizu pitanja koje je papa Franjo postavio Mulleru prije njegova otpuštanja. Kako se priča odvijala, kardinal Muller je navodno rekao nekim od svojih prijatelja tijekom ručka u Mainzu – samo dva dana nakon njegova iznenadnog otpuštanja kao prefekta Kongregacije za nauk vjere krajem lipnja 2017.g. – da ga je papa Franjo, između ostalog, pitao je li za ili protiv žena svećenica.

Nakon što je naš izvještaj objavljen, Michael van Laack, njemački Katolički teolog je izjavio na svom Facebook profilu da ima svoje vlastite izvore koji mogu potvrditi ovu priču te da namjerava obznaniti detalje. Ovdje se može vidjeti njegov post:

Van Laacka su, međutim, odmah tužili zbog njegove namjere da objavi ono što on zna – s kaznom od 100 000 eura – te je natjeran na šutnju. Premda nisu otkrivene stranke koje su pokrenule parnicu, on je objavio post sa zacrnjenom slikom pisma kojeg je primio sutradan nakon objave njegova posta:

Ako nije bilo nikakve priče za ispričati, čovjek se pita zašto bi se netko ovoliko potrudio da utiša gosp. Van Laacka. Gosp. Van Lack od tada nije objavio nikakvu informaciju o ovom slučaju. On također ne odgovara na naše upite. Mi se i dalje nadamo da će se uskoro oporaviti i objaviti svoje dodatne informacije oko ovog cijelog slučaja, posebice zbog urgentnosti oko spornog sadržaja.

U svijetlu svih ovih malih dokaza, mi se vraćamo priči o „ključevima“ ženskog ređenja. Znakovitu priču je u travnju 2014.g. objavila ITA, novine Švicarskog reda kapucina i napisao ju je urednik otac Adrian Muller, U svom članku za travanj 2014.g., koji je posvećen papi Franji, brat Adrian govori kako postoje mnoge priče u Rimu o novome papi, u čije tvrdnje čovjek ne može biti potpuno siguran jesu li istinite. „Ali“, dodaje brat Adrian, „u njima zasigurno ima nešto istine o Franji…Sljedeća priča mi je rečena iz krugova Švicarske garde.“ A mi sada predstavljamo i razmišljamo o toj kratkoj, ali vjerojatno otkrivajućoj, priči o Franji:

„Papa Franjo ne odsjeda u papinskom apartmanu već radije u Vatikanskoj kući za goste Sveta Marta. Tamo Švicarska garda ima dužnost štititi papu ili, ponekad, kad promili glavom kroz svoja vrata da mu se donese malo kave. Novi biskup Rima ne voli doručkovati sam. Zato on obično sjeda do neke osobe i započinje razgovor. Jednom prilikom, izvješteno je o sljedećem susretu:

Papa Franjo je rekao kako je jedno jutro sjeo do nadbiskupa i započeo razgovor o ženama svećenicama. Što je sam nadbiskup mislio o tome, on je i pitao svog sugovornika. Nadbiskup je ušutio i stvarno nije znao što bi odgovorio na ovo pitanje. Nakon kraće šutnje, Franjo je rekao da ima odgovor: „Da, da, oba moja prethodnika su zatvorila vrata na tu temu.“ Zatim se papa nasmijao i dodao: „Srećom, ja imam ključ za to.“

Autor ovog izvještaja, što je očito, nije imao nikakve sklonosti uopće da ovu priču predstavi kao zabrinjavajućom ili u bilo kakvom kritičkom svjetlu. Naprotiv, urednik je zaigrano zaključio: „I sam se uistinu radujem da vidim kakve ključeve ima Petrov nasljednik te se u ovom slučaju nadam da će on biti sposoban otvoriti neka vrata tzv. blokiranoj reformi.“

Vatikanski tiskovni ured nije odgovorio na naš upit da komentiraju ovaj slučaj, iako je naš zahtjev predan tjednima prije.

Dakle, i mi se zasigurno također osjećamo opet nesigurnima oko toga što novo predloženim i eksperimentalnim reformama papa sprema za nas.

https://onepeterfive.com/could-capuchin-journal-story-be-key-to-unlocking-papal-designs-on-female-ordination/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *