Nadbiskup Chaput kritizirao prijedlog kardinala Marxa za liturgijski blagoslov homoseksualaca

Utjecajni nadbiskup Sjedinjenih Država izdao je oštro upozorenje Njemačkom vodećem kardinalu zbog prihvaćanja ideje uvođenja “službenog obreda blagoslova homoseksualnih parova”.

Nadbiskup Charles Chaput kaže da bi obred blagoslova, kakav je predložio Kardinal Reinhard Marx potcijenio Katoličko svjedočanstvo o braku i ranio jedinstvo Crkve.

“Nesmotrenost takve, javne izjave jeste i treba biti uzrok ozbiljne zabrinutosti”, napisao je Nadbiskup Chaput.

“To zahtijeva odgovor, jer ono što se dogodi u jednoj lokalnoj biskupiji, neumitno utječe na cijelu Crkvu globalno”.

Kardinal Marx je postao jedan od najutjecajnijih prelata od kada je izabran papa Franjo. On služi u koncilu devet kardinala koji savjetuju papu o Crkvenim reformama. On je i predsjednik njemačke Biskupske konferencije i Biskupske konferencije Europske zajednice.

Prošlog mjeseca njegov zamjenik, Biskup Franz Joseph Bode, inicirao je javnu diskusiju o ovim blagoslovima, opisujući istospolne zajednice kao pozitivne i dobre.

Chaput međutim hrabro nastavja: “Zadnjih nekoliko tjedana, brojni viši prelati u vodstvu Crkve Njemačke, podupiru obred blagoslova za istospolne parove, koji su civilno vjenčani ili traže civilni brak. Problem je u tome što bi bilo kakav blagoslov u tom smjeru, bio zapravo sudjelovanje u moralno zabranjenom činu, bez obzira koliko su osobe koje ga traže iskrene. Takav obred, potkopao bi temeljno Katoličko svjedočanstvo o prirodi braka i obitelji. To bi zbunilo i krivo navelo vjernike. I to bi ranilo jedinstvo naše Crkve, jer se to ne može ignorirati ili primiti sa šutnjom,” dodao je Nadbiskup Chaput.

Izvesti takav blagoslov, značilo bi poduprijeti te ljude u njihovom stanju, konkretno u ovom slučaju, stanju istospolne zajednice.”

Nema ljubavi niti milosrđa bez istine, kao što nema stvarnog milosrđa koje je odvojeno od pravde vođene istinom. Stvaranje pomutnje oko važnih istina naše vjere, bez obzira kako su dobre namjere, samo otežava ionako težak zadatak.

https://www.lifesitenews.com/news/archbishop-rebukes-top-cardinals-proposal-for-liturgical-blessing-for-homos

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *