Nadbiskup kritizira pro-gay vatikanskog savjetnika zbog knjige u kojoj se normalizira homoseksualnost

Dok novoimenovani vatikanski savjetnik svećenik James Martin nastavlja svoju kampanju za veću otvorenost Katoličke crkve prema homoseksualnosti, istaknuti nadbiskup sada je reagirao kako bi ispravio zlouporabu Katoličkog Nauka od strane isusovačkog svećenika.

U svojoj kolumni u četvrtak, philadelphijski nadbiskup Charles Chaput kritizirao je Martina jer nije bio jasan oko grešnosti homoseksualnih djela.

Chaput je rekao da Martin dokazuje da Crkva mora imati “poštovanje, suosjećanje i osjetljivost u suočavanju s osobama istospolne privlačnosti”, to ne daje dozvolu njemu ili drugim utjecajnim vođama unutar Crkve da odjednom počnu zanemarivati biblijsko učenje o seksualnosti.

“Ono što nažalost nedostaje knjizi je ulazak u srž onoga što dijeli vjerne kršćane od onih koji ne vide grijeh u aktivnim homoseksualnim odnosima”, napisao je nadbiskup u kolumni pod naslovom Poslanica Rimljanima.

Ukazujući na osudu homoseksualne prakse od strane sv. Pavla, Chaput je dodao: “Ako je Poslanica Rimljanima istinita, onda osobe u neurednim odnosima (bilo homoseksualnim ili heteroseksualnim) trebaju obraćenje, a ne samo afirmaciju. Ako je Poslanica Rimljanima pogrešna, onda kršćansko učenje nije samo pogrešno, već i zla laž. Iskreno suočavanje s ovim je jedini način da se održi iskrena rasprava.”

  1. Martin u svojoj knjizi iz lipnja 2017. pod nazivom Izgradnja mosta potiče katolike koji se identificiraju kao “homoseksualci” na početak “razgovora” s njihovim biskupima kako bi pomakli Crkvu u smjeru eventualne normalizacije homoseksualnosti kao dijela Božjeg stvaranja.

“Samo pozivam ljude da poduzmu prve korake, a za mnoge LGBT osobe ti se razgovori ne mogu ni dogoditi, jer se ne osjećaju da su uopće dobrodošli stupiti u crkvu”, rekao je Martin 6. srpnja u intervju za CNN.

Nadbiskup Chaput napisao je da Isus “nije došao da nas potvrdi u našim grijesima i destruktivnim ponašanjima, kakva god ona bila, nego da nas otkupi”.

“Pavlova poruka bila je tako neugodna u nekim dijelovima tada kao što je sada. U dobu seksualne konfuzije i poremećaja, pozivi na čednost nisu samo nepoželjni. Oni su prezreni. Ali to ne umanjuje istinu riječi koje je Pavao napisao, niti njihovu hitnost za naše vrijeme “, rekao je.

Dok je jedinstvo svih krštenika koje je predvodio O. Martin važno, rekao je, neće biti stvarnog jedinstva osim u istini. “Crkva ne postoji samo zbog jedinstva, koliko god je ono dragocjeno, nego zbog jedinstva u Božjoj ljubavi ukorijenjenoj u istini”.

Chaput je spomenuo knjigu koja nudi pravi pristup kršćanskom nauku o homoseksualnosti, to je nova knjiga Ignatius Pressa, „Zašto se ne nazivam gay“ Daniela Mattsona.

Nadbiskup je citirao iz Mattsonove knjige kako bi istaknuo nedostatke koje je našao u Martinovoj knjizi:

Ne smijemo ostati nespremni govoriti o ljepoti Crkvenog Učenja o seksualnosti i seksualnom identitetu zbog bojazni da će to izgledati “nepoželjno”, “iracionalno” ili “nestvarno”. Trebamo voljeti svijet dovoljno da govorimo o kršćanskoj viziji seksualne stvarnosti, uvjereni da je Božje stvaranje čovjeka kao muškarca i žene uistinu dio Evanđelja Isusa Krista koje smo pozvani proglasiti izgubljenom i zbunjenom svijetu.

Moramo biti svjetlo svijetu i strastveno govoriti o bogatstvu Crkvenog shvaćanja ljudske spolnosti. Ne možemo više stavljati Radosnu vijest Crkvenog Učenja o ljudskoj seksualnosti pod posudu, jer svijet očajnički treba istinu koju imamo.

Komentirao je Chaput: “Govoreći iz iskustva. Govoreći iz srca. Nitko nije mogao jasnije imenovati istinu.”

Kardinal Robert Sarah, prefekt Vatikanske kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenta, pozvao je biskupe i svećenike u njegovom predgovoru Mattsonovoj knjizi da hrabro govore o Crkvenom Učenju o homoseksualnosti.

“[Crkva podučava] stvari u Katekizmu o homoseksualnosti koje neki članovi klera ne citiraju, uključujući i jasno upozorenje: “Nikakve okolnosti ne mogu opravdati homoseksualne čine” (Katekizam Katoličke Crkve, 2357). Poštovanje i osjetljivost na koju nas Katekizam s pravom poziva ne daje nam dopuštenje da lišimo muškarce i žene koje doživljavaju istospolnu privlačnost punine Evanđelja. Izostavljanje “tvrdih izreka” Krista i Njegove Crkve nije ljubav “, napisao je.

https://www.lifesitenews.com/news/archbishop-criticizes-pro-gay-vatican-advisor-for-book-normalizing-homosexu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *