Nadbiskup Negri: Benedikt je odstupio uslijed strašnog pritiska

Talijanski nadbiskup, Luigi Negri, koji je blizak papi Benediktu XVI rekao je da je Ratzinger odlučio odstupiti uslijed „strašnog pritiska“. Prema njegovim riječima, Negri je u to doba više puta posjećivao Benedikta. Nadbiskup Negri je ujedno jedini talijanski biskup koji je sudjelovao u godišnjem „Hodu za život“ u Rimu.

Iako mu situaciju unutar Kurije nije naročito poznata, Negri je po pitanju Benediktove ostavke rekao: „Uvjeren sam da će istina izaći na vidjelo jednoga dana i pokazati ozbiljnu odgovornost [pojedinaca] kako unutar tako i izvan Vatikana.“ Također je naglasio: „Nije slučajnost da su određene katoličke skupine u Americi zatražile od predsjednika Trumpa da oformi povjerenstvo koje bi istražilo da li je administracija Baracka Obame vršila pritisak na Benedikta, kao što je objavljeno putem Wikileaksa.“ Iako su ove stvari za sada ovijene velom tajne Negri vjeruje da će se odgovorni uskoro otkriti.

U svom govoru 11. 02. 2013 god., kada je objavio svoju ostavku,  Papa Benedikt XVI navodi svoje pogoršavanje “snage uma i tijela” koje dovodi do njegove “nesposobnosti da adekvatno ispunjava službu koja mu je povjerena”. Navodi da se odriče papinstva sa “punom slobodom”.

Ipak, ostavka, bez presedana u novijoj povijesti, odaslala je udarne valove sa nizom sugestija kako je Benedikt prisiljen na ostavku. Zabrinutost je dodatno pojačana riječima koje je Benedikt osobno rekao kod svog vlastitog izbora za pontifikat 2005 god.. Na njegovoj prvoj Misi kao Papa, Sveti Otac je rekao “Molite za mene, da ne pobjegnem iz straha od vukova”.

Na posljetku, 75-godišnji umirovljeni nadbiskup je rekao da vjeruje da će po završetku njegovoga ovozemaljskoga života prvo pitanje koje će mu Sv. Petar postaviti biti „upravo o ovoj temi“.

Upitan što misli o Amoris Laetitia kao i o pitanjima koja su postavila četvorica kardinala rekao je: „Amoris Laetitii je potrebna jasnoća, nažalost sadašnji crkveni vođa i dalje se ne oglašava.“ „Vjerujem da bi Sveti Otac  trebao odgovoriti, iako izgleda da je odlučio suprotno.“ „Nažalost pokrenuta je histerija protiv četvorice kardinala koji su okrivljeni,“ komentirao je nadbiskup Negri i nazvao „odvratnim“ prijedlog da se ovi kardinale uklone iz Kardinalskog zbora. Oni koji su inače bili kritičari pape, „po prvi puta su postali hiper – papisti radi vlastitih ciljeva,“ rekao je.

https://www.lifesitenews.com/news/italian-archbishop-pope-benedict-retired-due-to-tremendous-pressure

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *