Nadbiskup potiče čitanje molbe mladog oca, koji želi čvrst nauk i tradicionalnu liturgiju

PHILADELPHIA, 20. Travnja 2018. – Američki nadbiskup objavio je pismo “mladog oca” kako preklinje Crkveno vodstvo za čvrst nauk i tradiciju svečane liturgije.

Nadbiskup Charles J. Chaput iz Filadelfije objavio je pismo 18. travnja 2018. godine.

Pisac, dvadesetšestogodišnji otac troje djece, bio je zabrinut za nadolazeću sinodu “Mladi, vjera i profesionalno razlučivanje” i želio je ponuditi nadbiskupu perspektivu njega i njegovih prijatelja u svezi tradicije.

On je rekao Chaputu, da on i njegova supruga smatraju rasprave o doktrinarnoj takozvanoj paradigmi, uznemirujućima i katastrofalnima za evangelizaciju mladih Katolika i onih koji su otpali od vjere. Navodi popularnost Jordana Petersona kao dokaz da mladi ljudi žude za istinskim učiteljima.

“Mi mladi žudimo za istinom i jasnoćom dobrog učenja”, napisao je. “Na sekularnoj razini to potvrđuje meteorski porast popularnosti Jordana Petersona. Željeli bismo istinu, bez obzira koliko ona teška bila za prihvatiti ili podučavati od strane naših pastira.”

Mladić je opisao propagandu kojom je njegov naraštaj “zaluđen” od vrlo mlade dobi, uključujući napad na spolnost, vrlinu, kavalirstvo, obitelj, prirodu seksualnosti i nerođene. Rekao je da mladi trebaju pomoć Crkve u učenju istine.

Mi hitno trebamo jasnoću i autoritativno vodstvo Crkve o pitanjima kao što su pobačaj, homoseksualnost, rodna disforija, nerazdvojivost braka, četiri posljednje stvari i posljedice kontracepcije (moralne, antropološke i abortifacijalne)“, napisao je mladi otac.

Moja je generacija nikada, ili samo rijetko,  čula te istine koje su se u župama poučavale kroz umanjivanje važnosti i krivo objašnjenje“, nastavio je. “Umjesto toga, najsnažnije i najčešće propovijedi od naše biskupske konferencije i naše biskupije čujemo u svezi državnog proračuna, granične politike, tolerancije na netu, kontrole oružja i u svezi okoliša”.

Mladić je rekao da je njegova generacija primijetila popuštanje modernoj kulturi pod širokim plaštem pastoralne osjetljivosti. Tu citira jednog visokopozicioniranog svećenika koji namjerno zamagljuje Crkveno učenje o homoseksualnosti i transrodnosti u ime izgradnje tzv. mostova. 

Ostali problemi koje je naveo bili su tišina pape Franje pred Dubijom u vezi s Amorisom Laetitia, ismijavanje rasprava o liturgijskoj ljepoti i prihvaćanja Euharistije s poštovanjem, te – u kontekstu opadanja posjećenosti Misa – etiketiranje mladih koji vole tradiciju da su rigidni.    

Ovaj pomak od jasnoće demoralizira mlade vjernike Katolike, osobito one koji imaju srce za Novu evangelizaciju i moje prijatelje koji podižu djecu protiv sve jače kulturološke plime, napisao je mladi čovjek.  

Također je upozorio da su se obraćeni i Katolici povratnici skandalizirali novim stavom prešućivanja.

Moji prijatelji obraćenici ili povratnici u vjeri, posebno su naveli učenja kao što su Humanae Vitae , Familiaris Consortio i Veritatis Splendor kao svjetionike koji su postavili Crkvu i njezinu mudrost iznad svijeta i drugih vjera“, istaknuo je. “Sada oni čuju od nekih na najvišim nivoima Crkve, da su ta oslobađajuća učenja nerealni ideali i da bi savjest trebala biti suparnik istini.”

Mladi je književnik također suprotstavio, prekrasnoj Katoličkoj estetici koja je hranila prijašnje generacije, ružnoću liturgijske okoline u kojoj naša generacija živi i raste. Kaže da on i mnogi njegovi vršnjaci žele ono što su imali njihovi preci.   

Sve u svemu, mnogi od nas smatramo da smo mi nasljednici tisućljetne bogate tradicije i učenja, umjetnosti, arhitekture i glazbe, objasnio je. Mi mladi Katolici sve više prepoznajemo da će ta bogatstva biti ključna za evangelizaciju naših vršnjaka i ostavljanje istinske Crkve našoj djeci. Ako Crkva napusti svoju tradiciju ljepote i istine, ona napušta nas.

Zaključio je da ne piše iz gorčine, već iz ljubavi prema vršnjacima koji nisu dobili ono što je Bog darovao njemu i njegovim prijateljima. Također je zahvalio pastorima i biskupima koji su dobri uzori evangelizacije, koji propovijedaju istinu i promiču ljepotu tradicije.

Nadbiskup Chaput je samo dodao da budućnost katoličke vjere pripada onima koji ju stvaraju svojom vjerom, samopožrtvovanjem, i svojim opredjeljenjem za stvaranje novog života u svijetu, podizanjem svoje djece u istini i njihovoj odlučnosti da hodaju Kristovim uskim putem s radošću. Molio se da Bog da ocima sinode 2018. milost i hrabrost da vode mlade ljude na tom putu.

https://www.lifesitenews.com/news/archbishop-urges-reading-this-young-fathers-plea-for-solid-doctrine-traditi

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *