Nadbiskup Philadelphie poziva da se otkaže Sinoda Mladih zbog trenutne krize zlostavljanja

31.08.2018. Nadbiskup Philadelphie Charles Chaput, rekao je na konferenciji koja se sastala radi dogovora o Sinodi Mladih, da je u svijetlu sadašnje krize o zlostavljanju u Crkvi, napisao pismo papi Franji u kojem od njega traži da otkaže nadolazeću Sinodu Mladih, koja se treba održati u Rimu.

“Biskupi ne bi imali nikakvu vjerodostojnost uopće.” 

“Pisao sam svetom ocu i pozvao ga da otkaže nadolazeću Sinodu o mladim ljudima. 

Sada, u svjetlu ove krize, biskupi ne bi imali nikakvu vjerodostojnost o ovoj temi”, 

“Umjesto toga pozvao sam papu Franju da napravi plan za sinodu o životu biskupa” zaključio je Chaput.  

Sinoda se planira od 3 – 28 Listopada 2018 god.  

Umjesto Sinode o Mladim ljudima, nadbiskup predlaže sinodu koja treba obraditi temu biskupa osobno.

 

Poziv Nadbiskupa Chaputa sličan je pozivu Biskupa Philipa Egana iz Portsmouta, Engleska.

Egan je također pisao Franji tražeći ga za izvanrednu sinodu o svećeničkom životu i kako se odnositi prema krizi “klerikalnog seksualnog zlostavljanja”.

 

“Predlažem da sinoda bude posvećena identitetu kako biti svećenik ili biskup, smjernicama o stilu života i zalaganju za celibat, zatim predlaganje pravila života za svećenike ili biskupe, te ustanovljavanje prikladnog nadzora” napisao je Egan u pismu koje je javno objavio.

 

Radni dokument za ovu nadolazeću Sinodu Mladih koji je objavljen u ožujku 2018 god., sadrži izvještaj da je Katoličko učenje o “kontracepciji, abortusu, homoseksualnosti, kohabitacijskim vezama” kontroverzno i da bi željeli da Crkva promijeni svoj nauk o tome.

 

Vjerni Katolici jako su zabrinuti, da će kao i u dvije prethodne Sinode o Obitelji, koje su upotrijebljene od ključnih osoba u vrhu Crkve, kako bi se umanjilo i podcijenilo Katoličko učenje o braku i Euharistiji, i ova Sinoda o mladima biti slična agenda.

https://www.lifesitenews.com/news/breaking-us-archbishop-calls-on-pope-francis-to-cancel-youth-synod-in-light

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *