Nadbiskup Viganò poziva američke biskupe da se kao “hrabri pastiri” suprotstave seksualnom zlostavljanju

Nadbiskup Carlo Maria Viganò danas je izdao pismo biskupima u SAD-u, pozivajući ih da se suoče sa seksualnim zlostavljanjem kao “hrabri pastiri”, a ne kao “prestrašene ovce”.

Američki biskupi su trenutačno u Baltimoreu na njihovom dugo očekivanom jesenjem susretu na kojemu se od njih očekuje da glasaju o konkretnim prijedlozima kako bi se biskupi pozvali na odgovornost zbog njihovih propusta nakon otkrića o bivšem kardinalu, Theodoreu McCarricku.

Današnja poruka bivšeg apostolskog nuncija u Sjedinjenim Državama (2011. – 2016.) dolazi jedan dan nakon što je Vatikan inzistirao da američki biskupi ne glasaju o dva prijedloga kojima bi se stalo na kraj zataškavanju zlostavljanja: standardima odgovornosti biskupa i posebnom povjerenstvu za primanje pritužbi protiv biskupa.

U nastavku objavljujemo [prijevod] službenog engleskog teksta poruke nadbiskupa Viganòa američkim biskupima, od 13. studenog.

Dragi bratski biskupi u SAD-u,

pišem vam kako bih vas podsjetio na sveti mandat koji ste dobili na dan svoga biskupskog ređenja: voditi stado Kristu. Meditirajte na Mudre izreke 9, 10: Početak je sve mudrosti strah Gospodnji. Ne ponašajte se kao prestrašene ovce, već kao hrabri pastiri. Ne bojte se ustati i učiniti ispravnu stvar za žrtve, za vjernike i za svoje spasenje. Gospodin će dati svakome u skladu s njihovim djelima i propustima.

Postim i molim za vas.

 

Arh. Carlo Maria Viganò

Vaš bivši apostolski nuncij

  1. studenog 2018. godine

Sv. Francisca Cabrini

https://www.lifesitenews.com/news/breaking-abp-vigano-urges-u.s.-bishops-to-confront-sex-abuse-as-courageous

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *