Nadbiskup Viganò: Summit o zlostavljanju u Vatikanu ignorira pravi problem, papa je “izgubio vjerodostojnost”

Veljača, 15. 2019. – Nadbiskup Carlo Viganò je izjavio kako se “intenzivno moli” za uspjeh summita o zlostavljanju koji će se dogoditi sljedećeg tjedna u Vatikanu, ali se boji da nema “nikakvog znaka” da je papa Franjo, zajedno s organizatorima, voljan “pokazati na stvarne uzroke” kriznog djelovanja klerika.

 

U eseju koji je 10. veljače objavio Nacionalni katolički registar u sklopu simpozija „Zlostavljanje i put ozdravljenja“, bivši nuncij u SAD-u ponudio je neka pitanja za koja kaže da otkrivaju nedostatak „istinske volje“ za rješavanje problema krize.

 

Viganovo prvo pitanje odnosi su se na oklijevanje onih koji su planirali sastanak u veljači kako bi se pozabavili problemom grabežljivog klerikalnog seksualnog nedoličnog ponašanja sa ne-maloljetnicima.

 

“Zašto će se sastanak usredotočiti isključivo na zlostavljanje maloljetnika?”

 

“Ovi zločini su doista najstrašniji, ali krize u Sjedinjenim Državama i Čileu koje su uvelike ubrzale predstojeći samit odnose se na zloupotrebe počinjene nad mladima, uključujući sjemeništarce, ne samo protiv maloljetnika”, nastavio je nadbiskup.

 

“Gotovo ništa nije rečeno o seksualnim nedoličnostima s odraslima, što je i sama ozbiljna zloporaba pastoralnog autoriteta, bez obzira na to je li ta veza bila „sporazumna“ ili ne.”

 

Nadbiskup se potom osvrnuo na ulogu koju je homoseksualnost odigrala u krizi seksualnog zlostavljanja i kako se uopće na to ne osvrće na samitu.

 

“Zašto se riječ “homoseksualnost” više nikada ne pojavljuje u službenim dokumentima Svete Stolice?” Pita Viganò

 

 

“Ovo nipošto ne znači da su većina onih koji imaju homoseksualnu sklonost zlostavljači, ali ostaje činjenica da je golema većina zlostavljanja učinjena od strane homoseksualnih svećenika protiv dječaka koji su prošli pubertet”, primijetio je.

 

“Samo je licemjerje osuditi zlostavljanje i tvrditi da suosjećamo sa žrtvama, a da se ne suočimo s tom činjenicom pošteno. Potrebna je duhovna revitalizacija svećenstva, ali će u konačnici biti neučinkovita, ako se ne riješi taj problem.

 

Nadbiskup je ukazao na to da je problematično imenovanje osoba za rješavanje problema zlostavljanja do sada učinilo da je papa izgubio kredibilitet.

“Zašto papa Franjo zadržava, pa čak i naziva svojim bliskim suradnicima ljude koji su notorni homoseksualci?”

 

Zašto je odbio odgovoriti na legitimna i iskrena pitanja o tim imenovanjima?

Time je izgubio vjerodostojnost o svojoj stvarnoj volji da reformira kuriju i bori se protiv korupcije “, dodao je.

 

Nedavno je papa Franjo imenovao bivšeg sustanara osramoćenog Theodora McCarricka, kardinala Kevina Farrella, za papinskog kamerlenga. ( Farrell i McCarrick su godinama živjeli u istoj kući)

U toj ulozi kardinal Farrell će upravljati Vatikanom kad Franjo umre ili podnese ostavku dok ne bude izabran njegov nasljednik.

 

Viganò vjeruje da je “doktrinalna i moralna korupcija” vlasti u sjemeništima odgovorna za klerikalnu seksualnu nedisciplinu posljednjih desetljeća.

 

“Svima je jasno da je primarni uzrok sadašnje strašne krize seksualnog zlostavljanja koju su počinili svećenici, uključujući biskupe, nedostatak odgovarajuće duhovne formacije kandidata za svećeništvo”, rekao je.

 

“Taj se nedostatak, pak, u velikoj mjeri objašnjava doktrinarnom i moralnom korupcijom mnogih odgojitelja sjemeništa, korupcijom koja se eksponencijalno povećala šezdesetih godina.”

 

Sam je nadbiskup ušao u sjemenište u Rimu šezdesetih godina. Sjeća se da su u to vrijeme u Rimu neki bogoslovi bili vrlo nezreli i da je sjemeništima nedostajalo discipline. Njegov vlastiti duhovni upravitelj je vjerovao da zaređeno svećenstvo može biti privremeno stanje. Neki duhovni upravitelji svjesno su preporučili ljude za ređenje, koji nisu živjeli čedni život.

 

“Na Gregorijani, jedan od profesora moralne teologije favorizirao je etiku situacije”, prisjetio se Viganò.

“I neki su mi kolege povjerili da njihovi duhovni ravnatelji nemaju prigovora da ih predstave za svećeničko ređenje unatoč njihovim neriješenim i trajnim grijesima protiv čistoće.”

 

Bivši nuncij ponovio je tvrdnju Benedikta XVI. da muškarci koji imaju duboke homoseksualne sklonosti ne pripadaju sjemeništima.

 

“Svakako, oni koji pate od duboko ukorijenjene istospolne privlačnosti nikada ne bi smjeli biti primljeni u sjemenište”, izjavio je Viganò.

 

https://www.lifesitenews.com/news/archbishop-vigano-vatican-abuse-summit-ignores-real-problem-pope-has-lost-c

 

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom Franjom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *