Najgori do sada, slučaj gonoreje otkriven u Velikoj Britaniji

U Velikoj Britaniji otkriven je slučaj gonoreje “najgori na svijetu ikad”.

Britanske novine izvijestile su da je jedan čovjek zaražen slučajem gonoreje otporne na antibiotike, kojeg nazivaju i supergonoreja. Kada su se simptomi pojavili mjesec dana nakon seksualnog susreta sa ženom u jugoistočnoj Aziji ove godine, neidentificirani muškarac potražio je medicinsku pomoć. Tretiran je kombinacijom antibiotika koji se trenutno koriste za liječenje najtežih sojeva spolno prenosivih bolesti, azitromicina i ceftriaksona, ali nisu djelovali.

Dr. Gwenda Hughes iz javnog zdravstva Engleska je priopćio medijima da je ovo prvi put da je slučaj pokazao visoku otpornost na oba ova lijeka i na većinu drugih uobičajenih antibiotika. „Pratimo ovaj slučaj kako bismo osigurali da je infekcija učinkovito tretirana s drugim opcijama i rizik od daljnjeg prijenosa je sveden na minimum.”

Čovjekova redovita ženska partnerica u Ujedinjenom Kraljevstvu nije otkrila bolest. Liječnici pacijenta pokušavaju dobiti posljednji antibiotik, ertapenem, u pokušaju da ga izliječe i oni će znati za mjesec, je li učinkovit ili ne.

BBC je citirao Dr. Olwena Williamsa, predsjednika britanske udruge za seksualno zdravlje i HIV, koji je rekao: “Pojava ovog novog soja visoko rezistentne gonoreje je od velike zabrinutosti i značajan je razvoj”.

UK Telegraph je izvijestio da su Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za kontrolu bolesti složni da je ova “supergonoreja” otporna na antibiotike “prva u svijetu”. Do sada nisu pronađeni drugi slučajevi u Europi.

Gonoreja je uzrokovana bakterijom Neisseria gonorrhoeae. Jedan od deset inficiranih muškaraca, a tri četvrtine zaraženih žena nikada ne pokazuju nikakve prepoznatljive simptome. Ipak, ako se ne liječi može dovesti do neplodnosti, upalne bolesti zdjelice i povećanog rizika od ektopične trudnoće. To također može povećati šansu za davanje ili dobivanje HIV-AIDS-a. Gonoreja se može širiti oralnim, analnim i vaginalnim seksom.

Američki centar za kontrolu bolesti kaže da je gonoreja glavni zdravstveni problem u Sjedinjenim Državama. Više od 800.000 novih infekcija javlja se svake godine. Osobito je česta kod osoba u dobi od 15 do 24 godine.

Znanstvenici su godinama upozoravali da se može razviti neizlječivi oblik supergonoreje. Iako su prošla već desetljeća, gonoreju je postalo sve teže liječiti. Svaki put kad se novi lijek koristi za liječenje bolesti, bakterija se prilagođava. Devedesetih godina, liječenje penicilinom i tetraciklinom postalo je neučinkovito, a liječnici su počeli koristiti floroquinolon. Desetljeće kasnije postupno je postao neučinkovit. Do danas se azitromicin i ceftrijakson, zajedno smatraju učinkovitima.

Citirajući poznatu rečenicu: „Seksualna revolucije je gotova i mikrobi su pobijedili“, Robson, je rekao što njegove čitatelje štiti od gonoreje otporne na lijekove: „monogamija.“

“Smrt i dalje dolazi kao lopov u noći, kroz nesreće, rakove, teroriste i više”, rekao je Robson. Ali to nije razlog da njega pozovete (ili nju ili njih) u svoj krevet. Ako je to kraj svijeta kakvoga poznajete, i tako i tako je vjerojatno krajnje vrijeme.“

https://www.lifesitenews.com/news/worlds-worst-ever-case-of-super-gonorrhea-discovered-in-uk

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *