Nizozemski Akademici: Vatikan pod papom Franjom krenuo putem uništenja

Skupina Nizozemskih akademika poziva biskupe Nizozemske da jasno govore u korist autentičnog Katoličkog učenja za vrijeme pontifikata pape Franje.

Smjer Crkve pod papom Franjom krenuo je putem uništenja u pogledu Katoličkog moralnog učenja, tvrde znanstvenici u peticiji. 

Još prije nekog vremena, činilo se nemoguće”, kažu u peticiji, “ali ovih posljednjih godina moramo sa zgražanjem utvrditi da je Vatikan pod papom Franjom krenuo putem uništenja, osobito u vezi s pitanjima koja dotiču bit crkvenog učenja o braku i seksualnosti. “

Dvadesetak potpisnika pozvalo je Nizozemske biskupe i nuncija prošli tjedan da izglasaju bezuvjetnu vjernost magisterijskim spisima ranijih papa, da se priklone kardinalima dubie i da zaštite Crkvu u Kini od komunističkog režima.

“Svećenici i vjernici laici za koje nosite odgovornost mogu vas s pravom pozvati da ih vodite i zaštitite od pogrešaka u doktrini i praksi koje se danas ciljano razvijaju i šire, na način da nedvosmisleno i jedinstveno izrazite odanost tradiciji Katoličkog nauka. “

Peticiju od 4. travnja dobio je LifeSiteNews od strane potpisnika. Poslan je nizozemskim biskupima i pomoćnim biskupima, te nunciju u Haagu.

Potpisnici su napisali dopunsko pismo u kojem traže da biskupi daju zajedničku deklaraciju, rekao je jedan akademik za LifeSiteNews, ili barem da svaki biskup jasno govori u prilog ortodoksnosti kao vođa biskupije. 

Grupa se uglavnom sastoji od profesora. Ona također uključuje bivšeg glavnog urednika jedinog Katoličkog nizozemskog tjednika, Katholiek Nieuwsblad. Henk Rijkers je protjeran sa svoje pozicije  prošle godine, zbog kritika koje je napisao prema papinoj pobudnici Amoris Laetitia.

Dopuštati pojedincima koji žive u objektivno grješnom stanju da primaju Euharistiju – bilo da su oni preljubnici, aktivni homoseksualci ili partneri – nalazi se u korijenu kontroverze oko pobudnice pape Franje. Dvosmisleno poučavanje dokumenta podijelilo je biskupske konferencije i Katolike širom svijeta.

Peticija podsjeća Nizozemske biskupe, da im je uloga u Crkvi upozoriti papu na ozbiljne pogreške i ispraviti ga ukoliko je to potrebno.

“Hoćete li se pridružiti zahtjevu za ispravnim pojašnjenjem kontroverznih odlomaka u Amoris Laetitiji koji su upućeni papi od strane podnositelja zahtjeva” dubia“, kardinala Caffarra, Burkea, Meissnera i Brandmüllera?”, pitali su biskupe.

Također se apelira na biskupske službe da glasno podrže Humanae Vitae, kao i tradicionalna učenja i praksu Crkve koja se odnose na dostojanstvo primanja Svete Pričesti. Ona posebno traži od biskupa da potvrde “doktrinu vrhovne vlasti Božanskog zakona nad subjektivnom ljudskom savjesti”.

“Hoćete li potvrditi bezuvjetnu vjernost magistarskim spisima prethodnih Papa: blaženih Pavla VI., Ivana Pavla II. I Benedikta XVI.”, peticija pita biskupe.

Vatikan se bavi Kinom

Ona nastavlja zahtijevati od biskupa intervenciju kod Vatikana zbog izdaje Katoličke crkve u Kini.

Azijski stručnjaci kritizirali su taj sporazum Vatikana i Kine, ukazujući kako je izdao Crkveni kler i laike koji su pretrpjeli progone zbog toga što se nisu pokorili državnoj Crkvi. Navedeni sporazum praktično će donijeti kontrolu nad odabirom katoličkih biskupa u Pekingu.

Peticija upućena nizozemskim biskupima nazvala je taj sporazum “predaja katoličkih biskupa i 60 milijuna vjernika u Kini komunističkoj vladi, koja će postati jedan od najvećih skandala u povijesti Vatikana.”

“Na početku se još donekle i moglo pokušati prijeći preko dvojbenih izjava i mjera pape ili njegovih bliskih suradnika, u očekivanju da su te pogreške privremene i da će se dugoročno popraviti i otkloniti”, navodi se u peticiji. “Danas se ovo gledište više ne može održavati. Previše je rečeno, napisano i učinjeno što ne može proći u tišini; stvoreno je previše nesigurnosti i podjela “.

U svezi pitanja Amoris Laetitia i Kine, peticija navodi među zabrinutostima činjenicu da Vatikan i Franjo podupiru “znanstveno neutemeljenu i moralno opasnu klimatsku teoriju Ujedinjenih naroda, kao da je vjerska dužnost prihvatiti ju”. 

Također navodi “manipulativno izvješćivanje sa biskupske Sinode 2014. u Rimu u korist liberalizacije razvoda i priznavanja homoseksualnih odnosa”.

Potpisnici također spominju “počast radikalnim feminističkim aktivistima pobačaja”, osobito u nizozemskom Ploumen skandalu, u kojemu je nizozemska političarka i međunarodna aktivistica za pobačaje prošle godine, primljena u Red Sv. Grgura od strane Vatikana – papinska čast koja se daje za “posebnu službu u Crkvi. “

Osim toga ističu kako se u Vatikanu i izvan Vatikana imenuju na utjecajna mjesta “osobe koje odbacuju Humanae Vitae ili su čak i za pobačaj, te savjetnici i biskupi u različitim dijelovima svijeta koji se otvoreno zalažu za priznavanje homoseksualnih odnosa”.

Navodi se i  “tajno osnivanje papinske komisije za” preispitivanje “Humanae Vitae”, koja je vjerojatno priprema za ukidanje svećeničkog celibata i rasprava o ređenju ženskih đakona.

Spominje se i “zloupotreba štovanja Luthera i poricanje nužnosti da se zalaže za obraćenje protestanata, šizmatika ili čak muslimana”, uz “zanemarivanje kršćana progonjenih islamom”.

“Crvena nit”

“Ova su pitanja međusobno povezana”, potpisnici kažu nizozemskim biskupima. “Velika crvena nit koja prolazi kroz njih su pogreške modernizma i protestantizma. Prije pola stoljeća, naša je zemlja doživjela kako su te pogreške uglavnom uništile nekoć vitalnu Crkvu. Ali sada, nakon što se ostatak tradicije pomalo učvrstio u prošlim papa, na vjerni ostatak dolaze ideje otpadničkih teologa šezdesetih godina i njihovih sljedbenika i to upravo iz Vatikana. Stoga nemamo iluzije o ishodu.”

Kardinal Wilhelm Jacobus Eijk, nadbiskup Utrechta, rekao je ranije ove godine da papa Franjo treba pojasniti zbunjenost oko Amorisa Laetitia o Pričesti za razvedene i ponovno vjenčane katolike. Kardinal je i prije kritizirao zbunjenost generiranu papinskim poticajima.

Potpisnici peticije dodali su u svojoj priopćenju nizozemskim biskupima kako vjeruju da je zahtjev u skladu s načinom razmišljanja kardinala Eijka “koji je već vrlo razborito dao neke javne izjave u dobrom smjeru”.

https://www.lifesitenews.com/news/dutch-academics-call-on-countrys-bishops-to-avoid-road-to-destruction-taken

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *