Njemački biskupi pretvorili kriptu Sv. Pavla u disko bogohulnu misu

Što se događa s Crkvom? Vjernici su to pitanje pitali nakon onoga što se dogodilo u utorak tijekom hodočašća njemačkih ministranata (…) u patrijarhalnoj Bazilici Sv. Pavla izvan zidina.

Ministranti iz različitih zemalja su nedavno bili u Rimu na 12. Međunarodnom ministrantskom hodočašću. Radi se o najvećem [hodočašću] te vrste do danas. U Vječni grad došlo je 50.000 ministranata samo iz Savezne Republike Njemačke i još 4.000 iz Austrije.

Pravo hodočašće ministranata trajalo je od 30. srpnja do 3. kolovoza.  31. srpnja dogodio se incident koji je izazvao zaprepaštenje, ljutnju i razočaranje Rimskih vjernika.

Službeno, ujutro u papinskoj bazilici San Paolo Fuori le Mura (Sveti Pavao izvan zidina) se slavila Misa za “njemačke ministrante”. Toliko su šokirani Rimljani razumjeli. Bazilika je jedna od najstarijih crkava u kršćanstvu. U njoj, odmah ispod oltara, nalazi se grob Apostola Pavla. Ovdje je pretrpio mučeništvo i pokopan je nakon njegove smrti prije više od 1950 godina. Na oltaru iznad njegovog groba, samo papa i sveti nosilac kojemu dozvoli može slaviti Misu.

Katolički psihodelični trans?

Očevidci su obavijestili da su organizatori, tj. njemački hodočasnici koji su zaduženi za hodočašće priredili spektakl u crkvi koji je više podsjećao na skrnavljenje nego na svetu liturgiju.

Ogorčeni svjedoci govorili su o “nevjerojatnoj, pa čak i apokaliptičnoj sceni”, kaže Corrispondenza Romana. Crkva je bila uronjena u more svjetla koje je sličilo disku ili psihodeličnom spektaklu. “Ono što se dogodilo priličilo je za rock koncertu, ali nije prikladno za sveto mjesto”. Zbor, klavijature i bubnjevi bili su smješteni pokraj groba Sv. Pavla. Apsida i ciborij Arnolfa di Cambia bili su posve skriveni.

Stubovi, stropovi i zidovi bazilike, koji prikazuju veličanstvena umjetnička djela, mozaike, freske, kamene rezbarije i drvene radove, bili su uronjeni u neonska svjetla kakva se koriste za psihodelični trans festival O.Z.O.R.A. Veliki ekrani, pozornice i mnoštvo zvučnika postavljeno je po cijeloj bazilici, koji su odjekivali punom glasnoćom.

Baziliku je izgradio car Konstantin Veliki i posvećena je 324. godine. Za vrijeme cara Teodozija 391. godine proširena je u sadašnje dimenzije. 31. srpnja 2018., transformirana je u divovski disko za njemačke ministrante.

Eksluzivno pravo na korištenje “kupljeno” za 18,000 eura?

Vjernici su također bili iritirani zbog organizatora koji su imenovani od strane biskupije, uključujući njemačkog svećenika koji je s nevjerojatnom žestinom odbijao pristup u baziliku svim ostalim turistima, vodičima turista, običnim vjernicima, pa čak niti župljanima nije bilo dozvoljeno. Što su to skrivali? Ne bi li se trebalo vidjeti njihovo oskvrnuće časne bazilike?

Žestinu su opravdavali napomenom da su platili 18.000 eura za korištenje prostora, što vjerojatno nije značilo ni najam crkve, već troškove pozornice, svjetla i audio tehnologije. U svakom slučaju, Corrispondenza Romana, tvrdi da se radilo o “trošku ekskluzivne upotrebe bazilike”.

Katolička služba za vijesti izvijestila je da su vatikanske snage sigurnosti morale intervenirati kako bi se organizatorima jasno pokazalo da je isključena “privatizacija” crkve, bez obzira na to koliko je novaca potrošeno na koreografiju.

“Šou” se trebao nastaviti do subote. “Osim ukoliko ne intervenira netko s višega mjesta”, prenijela je Corrispondenza Romana. Vjernici su se žalili da su već prošle nedjelje počeli puštati audio uzorke na najglasnijoj razini. Ove pjesme su bile u savršenom stilu rave partyja.

Corrispondenza Romana komentirao je događaj rekavši:

“Već je poznato da Nijemci ponižavaju svetu liturgiju unakazujući njenu prirodu. To što sada uzimaju pravo da to čine u tuđim crkvama stvarno je neprihvatljivo. Još treba otkriti tko je ovlastio takvu uporabu bazilike i pod kojim uvjetima, i kakvu akciju sada treba poduzeti u pogledu teške, ozbiljne i sramotne pozornice”.

Freiburger

Tko je odgovoran za spektakl u bazilici?

Organizatori rimskog hodočašća su biskupijski odjeli za službu mladih. Svaka je biskupija postavila vlastitu internetsku stranicu za ministrante hodočašća. Tu ćete naći odgovore.

Prema tome, ministranti raznih biskupija dolazili su na Psihodelični trans festival u različitim danima i u različito vrijeme. Ministranti nadbiskupije Munchen i Freising, predvođeni kardinalom Reinhardom Marxom, predsjednikom Njemačke biskupske konferencije, još uvijek predvode spektakl. Za njih je Sveti Pavao izvan zidina bio na programu u subotu, 2. kolovoza od 17 sati. Ključna riječ je znakovita “Animazione” koja uključuje “biskupijsku finalnu službu s kardinalom Reinharmom Marxom” od 6:30.

Ujutro 31. srpnja bio je red na ministrante nadbiskupije Freiburg. „Zajedničkom službom u Bazilici sv. Pavla izvan zidina otvoren je freiburški program Međunarodnog hodočašća ministranata. Pomoćni freiburški biskup, Michael Gerber, pozdravio je dječake i djevojke iz 250 župa i pastoralnih jedinica, a moto hodočašća je “Tražite mir i lovite ga.”

Lica i stavovi mnogih adolescenata bili su zbunjujući tijekom spektakla. Ne treba im se rugati. Oni su bili prisiljeni sudjelovati. Jedno je sigurno: šou nije bio njihov izum. Dan im je odozgo, jer su crkveni čelnici i njihove sluge očito uvjereni da moraju biti “cool” prema adolescentima da ih dovedu u crkvu.

Zabilješke s margina

U nadbiskupiji Freiburg kreiran je logotip za hodočašće u kojemu se mogu vidjeti barem dva upitna ili obmanjujuća simbola.

 

Ministrantenwallfahrt Rome 2018: logotip nadbiskupije Freiburg s runama smrti i znakom rukovanja Partije socijalističkog jedinstva Njemačke

Ova je runa smrti koju koristi takozvani “mirovni pokret”. Već je u antici korištena kao naopaki križ, i zato se smatra anti-kršćanskim simbolom. Tada je bila poznata kao Neronov križ. Muslimani koji su napadali Europu preko Španjolske 711. godine, koristili su ga da pokažu nepoštivanje prema kršćanima. Također je korišten u borbi protiv križara od strane muslimana na Bliskom istoku. Godine 1958., komunist Bertrand Russel tražio je simbol za “mirovni marš” kojeg su pokrenule ljevičarske skupine protiv NATO-a. Russell, poznat po svom radikalnom odbacivanju kršćanstva, odlučio se za smrtnu runu ili Neronov križ, iako nije bez skrivenog motiva.

Ali zašto katolicima treba obrnuti križ?

Drugi simbol je stisak ruke, također poznat kao ruke bratstva, koji je bio simbol slobodnih zidara od 18. stoljeća. Od 1848. pripada i kanonu socijalističkih simbola, kojeg je 1848. godine koristilo Opće njemačko radničko bratstvo, koje je u to vrijeme blisko surađivao s komunističkim savezom. Godine 1946. postaje znak Partije socijalističkog jedinstva Njemačke (SED). Čak je 1998. godine CDU u predizbornoj kampanji za Bundestag pokrivao SED-ov simbol rukovanja porukom “Čuvaj se Njemačka!”

Pozornost treba obratiti na one koji su odgovorni Crkvi, a koji mlade katolike izlažu nerazumnim ili čak anti-kršćanskim simbolima.

Njemački ministranti sa runama smrti

http://eponymousflower.blogspot.com/2018/08/german-bishops-turn-tomb-of-saint-paul.html

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *