Njemački biskupi započeli međusobni rat zbog međupričešćivanja

Njemačka, 4. travnja 2018. – Njemačka je hijerarhija postala podijeljena prijedlogom da se protestantskim supružnicima Katolika daje Sveta Pričest.

Sedam njemačkih biskupa slomilo je redove sa svojim bratskim biskupima i zatražilo od Vatikana da sudi o tom pitanju.

Smjernice za ovu predloženu međupričest odobrila je Njemačka biskupska konferencija 20. veljače ove godine, no prijedlog je “duboko podijelio” Njemačku hijerarhiju. Premda je predsjednik Njemačke biskupske konferencije, Reinhard Marx, rekao da to nije pokušaj da se promijeni Crkvena doktrina, kardinal Gerhard Müller je prijedlog osudio kao “retorički trik”. 

Okolnosti pod kojima bi protestantski supružnik Njemačkog Katolika mogao primiti Pričest pod ovim prijedlogom uključuje ispitivanje savjesti, potvrđivanje vjere Katoličke Crkve, želja da se okonča “ozbiljna duhovna nevolja” i “čežnja da zadovolje glad za Euharistijom.“

Katolička Crkva uči da je Euharistija doslovno Isusovo Tijelo, Krv, Duša i Božanstvo. Moramo biti u punom zajedništvu s Katoličkom Crkvom da primimo Euharistiju. Katolici moraju također biti slobodni od smrtnog grijeha da bi primili Euharistiju.

Kardinal Robert Sarah, prefekt Vatikanske Kongregacije za Božanski kult, naglasio je da je međupričest sa protestantima nemoguća. U predgovoru novoj knjizi o Euharistiji, kardinal opisuje Pričest sa onima koji ne ispovijedaju Katoličku vjeru kao “svetogrđe” i “bijes” protiv Sakramenta.

Kardinal Walter Brandmüller, jedan od dva živa Kardinala dubine, kritizirao je u ožujku svoje kolege i “posve nepošteni trik” Njemačkih biskupa da dopuste protestantskim supružnicima Katolika da prime Svetu Pričest. Nazvao je normalizaciju “izvanrednih” iznimaka dopuštenih u Kanonskom zakonu “zlim trikom”.

Sedam njemačkih biskupa, pod vodstvom kardinala nadbiskupa Kölna, Rainera Woelkia, napisali su otvoreno pismo Vatikanu o njihovim zabrinutostima, rekavši kako prijedlog smatraju “protuzakonitim” i da krši Katoličku doktrinu i jedinstvo Crkve. 

Pismo na tri stranice objavljeno je u Kölneru Stadt-Anzeigeru u Kölnu. Poslano je također i prefektu Kongregacije za nauk vjere, Luisu Ladariau i kardinalu Kurtu Kochu, švicarskom predsjedniku Papinskog vijeća za promicanje kršćanskog jedinstva. 

Osim kardinala Woelkia, pismo su potpisali nadbiskup Ludwig Schick i biskupi Konrad Zdarsa (Augsburg), Gregory Maria Hanke (Eichstätt), Wolfgang Ipolt (Görlitz), Rudolf Voderholzer (Regensburg) i Stefan Oster (Passau). 

Kölner Stadt-Anzeiger prenosi da je kardinal Marx kritizirao pristup sedam biskupa ovoj kontroverzi i danas im poslao odgovor. 

https://www.lifesitenews.com/news/german-bishops-begin-civil-war-over-intercommunion-for-protestant-spouses

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *