Njemački kardinal: Liturgijski ‘blagoslov’ za gay parove je istinsko svetogrđe

Kardinal Paul Josef Cordes kritizirao je sugestiju Njemačkog kardinala Reinharda Marxa da bi Katolički svećenici trebali razmotriti liturgijski “blagoslov” istospolnih odnosa.

Marxova ideja “doista se čini svetogrdna” i “zanemaruje jasnu Božju objavu”, napisao je Cordes u odgovoru na kath.net. kojeg je dr. Maike Hickson prevela za OnePetarFive.

“Crkva je u svojoj pastoralnoj skrbi vezana Svetim pismom i njegovim tumačenjem kroz Crkveno učiteljstvo”, napisao je Cordes. “Marx čak niti ne spominje da homoseksualnost uvijek proturječi Volji Božjoj”, citirajući stoljetni Crkveni nauk.

Umjesto da dobiju “Božju pomoć za sebe”, oni koji čine sodomiju za koju traže “blagoslov” od strane Crkve “imaju za cilj njeno priznanje i prihvaćanje homoseksualnog načina života i njegovu Crkvenu valorizaciju”.

Katekizam Katoličke crkve uči da “ni pod kojim okolnostima” homoseksualna aktivnost ne može biti “odobrena” jer je “intrinzično poremećena”. Takva su djela “suprotna prirodnom zakonu. Oni zatvaraju seksualni čin daru života. Ne proizlaze iz istinske afektivne i seksualne komplementarnosti “(KKC 2357).

Međutim, Marx je 3. veljače rekao da homoseksualni parovi trebaju “bližu pastoralnu skrb” te da se “mora također poticati svećenike i pastoralne djelatnike da ljudima u konkretnim situacijama [homoseksualnih zajednica] daju ohrabrenje. Ne vidim nikakve probleme tu. “

Marx je predsjednik Njemačke biskupske konferencije.

Kao što je LifeSiteNews prethodno izvijestio, Marx je također rekao “da”, može zamisliti stvaranje obreda za crkveno blagoslivljanje homoseksualnih parova.

Ovo “ohrabrenje” od strane svećenika koje zagovara može uključivati ​​neku vrstu “liturgijskog” priznavanja njihove zajednice.

Ali “kako bi se to izvelo javno, u liturgijskoj formi”, “drugo je pitanje … o kojem se moramo povući na razmatranje i dobro razmisliti o tome”.

Nakon početnog izvješća Catholic News Agency-a [CNA] o Marxovim komentarima, njegov ured je stupio u vezu s medijskom kućom i rekao da su pogrešno preveli dio onoga što je rekao.

Kardinalov ured je poslao na CNA “zahtjev za ispravkom [njihovog] prijevoda predmetnog intervjua, izražavajući zabrinutost zbog toga što prijevod CNA predstavlja lažni citat i ne odražava ispravno stav kardinala Marxa”.

Kardinalov ured tvrdi da, umjesto da kaže “da”, postoji mogućnost liturgijskog “blagoslova” gay zajednica, on je odgovorio na suptilniji način, bez izričitog “da”. Međutim, Njemačka biskupska konferencija čini se da ne negira ostale njegove izjave o tome kako “moramo ohrabrivati svećenike” da ohrabruju homoseksualne parove, što bi moglo uključivati ​​javne blagoslove koji bi mogli imati “liturgijski” oblik.

Kardinalovo osoblje zatražilo je od CNA da promijeni njegov odgovor o liturgijskim “blagoslovima” gay zajednica na: “Nema općenitih rješenja i mislim da to ne bi bilo u redu jer govorimo o pastoralnoj skrbi za pojedinačne slučajeve, a to se odnosi i na druga područja, koja ne možemo regulirati, gdje nemamo zadanih pravila. “

Nadbiskup Philadelphie, Charles Chaput, također je govorio protiv Marxovog prijedloga.

“Svaki takav” obred blagoslova “surađivao bi u moralno zabranjenom činu, bez obzira koliko su iskreni oni koji traže blagoslov”, napisao je Chaput. Objasnio je da takav “blagoslov” potiče ljude da nastave živjeti na način kojeg Crkva smatra ozbiljno grešnim i duhovnom štetom, i stoga bi bio nemilosrdan.

Kardinal Cordes je poznat po obrani Crkvenog moralnog nauka.

Marx, jedan od papinih devet glavnih savjetnika, izjavio je 2016. da istospolni odnosi imaju “vrijednost” koju Crkva mora prepoznati.

https://www.lifesitenews.com/news/german-cardinal-liturgical-blessing-for-gay-unions-truly-seems-sacrilegious

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *