Njemački katolički lječnici su trenutno očito nadmašili hrvatske kolege

Skupina njemačkih liječnika napisala je izjavu za Njemačku biskupsku konferenciju u kojoj kažu da “ne postoje medicinski razlozi za zabranu Pričesti na jezik”, navodi se u priopćenju za tisak.

Dokument su napisali “liječnici iz različitih regija i različitih medicinskih specijalnosti”. Inicijativa je poduzeta, prema izvoru koji želi ostati anoniman, „jer smo mi u Njemačkoj mislili da će, nakon ukidanja zabrane Pričesti na jezik u Austriji, to opet biti dopušteno i u našoj zemlji. Ali budući da to nije bio slučaj ni nakon nekoliko tjedana, pokrenuli smo ovu inicijativu. “

U lipnju je 21 austrijski liječnik citirao stručno mišljenje profesora Filippa Maria Boscie, predsjednika Udruženja katoličkih liječnika Italije koji je u svibnju izjavio da je „pričest na jezik sigurnija od pričesti na ruku“.

U svjetlu krize s koronavirusom, njemački su biskupi zabranili Pričest na jezik. Ta je zabrana još uvijek na snazi. Dakle, vjernici su prisiljeni primiti Svetu Pričest na ruku. Njemački biskupi održat će godišnju jesensku skupštinu od 22. do 24. rujna, za koju je pripremljena ova izjava.

Njemački katolički list Die Tagespost, koji je prvi put izvijestio o ovoj novoj inicijativi 17. rujna, detaljnije objašnjava koji su argumenti ove skupine liječnika.

Prema ovim novinama, liječnici se, između ostalog, oslanjaju na rad minhenskog virologa Michaela Roggendorfa koji radi na polju intervencije protiv koronavirusne krize.

Prema tim liječnicima, ruke pričesnika u crkvama također su prijenosnici virusa i bakterija jer dodiruju klupe dok sjede i kleče. Stoga se primanje Svete Pričesti na ruku” ne može smatrati sigurnom [higijenskom] alternativom”, navodi se u izvješću Tagesposta.

Ako za vrijeme podjele Svete Pričesti svećenik dodirne jednog od pričesnika, može dezinficirati ruke. Uz to, kad se otvore usta, teži se udahnuti, a ne izdahnuti, tako da raspršivanje kapljica nije toliko vjerojatno. Stoga, objašnjava izvještaj, Pričest na jezik sigurnija je od Pričesti na ruku, budući da položaj klečanja za Pričest na jezik stvara sigurniju udaljenost između svećenika i pričesnika.

Dalje sažimajući argumente 27 liječnika u korist Pričesti na jezik, izvještaj Tagesposta kaže da tradicionalni obred Svete Mise uključuje strogi postupak čišćenja ruku koji je dio Mise.

Čistoća svećenika ne ovisi o njegovim vlastitim hirovima, već je umjesto toga dio obreda Mise. Samo svećenik smije dodirivati ​​kalež i patenu i ciborij. Uz to, svećenik koji slavi tradicionalnu latinsku Misu više ništa ne dodiruje palcem i kažiprstom – koji ostaju pritisnuti jedan na drugi – nakon posvećenja, održavajući tako ova dva prsta posebno čistima.

Nadalje, liječnici također ističu da Švicarska nikada nije zabranila Pričest na jezik i nikada nije doživjela nagli porast infekcija zbog prakse Pričesti na jezik.

Što se tiče drugih bolesti, poput gripe i meningokoknih infekcija, liječnici navode da također postoji mali rizik od infekcije.

Prema priopćenju za medije, drugi su se liječnici već pridružili izvornoj skupini potpisnika.

Ova skupina liječnika pita se zašto se njemački biskupi ne pridruže austrijskim i švicarskim biskupima koji dopuštaju Pričest na jezik i svoje priopćenje za javnost zaključuju riječima: „Zašto bi njemački biskupi trebali napustiti ovu zajednicu (njemačkog govornog područja) i krenuti Sonderwegom (iznimnim putem)? “

Pro-obiteljska organizacija Voice of the Family, zajedno sa LifeSiteNews, bila je domaćin internetske konferencije u srpnju, naglašavajući važnost dostojnog primanja Svete Pričesti, to jest: klečeći i na jezik.

Jedan od govornika, dr. Peter Kwasniewski, inzistirao je na tome da biskup prekoračuje svoje ovlasti uskraćujući katolicima pravo na primanje Svete Pričesti na jezik.

„Mnogi biskupi upravo sada zlorabe svoju vlast jer … trebali bi slušati kanonsko pravo i kanonsko je pravo doista jasno da vjernici imaju pravo na Pričest na jezik. To je to”, izjavio je.

U Njemačkoj lječnici koriste svoj položaj da svjedoče za Krista, a što je sa Hrvatskim lječnicima? Ako u Njemačkoj ima 27 lječnika koji su potpisali izjavu u startu, a kasnije su im se pridružili drugi, u Hrvatskoj bi ih trebalo biti i više koji će potpisati sličnu izjavu.

To pišem gledajući sa pozicije praktičnog vjernika, gdje smo se na primjer mi u Hrvatskoj uspjeli organizirati da svaki dan molimo za naš narod tri ili više Krunica Majci Božjoj, kako bi Majka Božja Hrvate i Hrvatsku zaštitila od prodora zla koje širi sotona i njegovi demoni.

Ovakav velebni projekt organizirati u Njemačkoj za sada se čini teško izvodivim.

Ipak u lječničkim “katoličkim” krugovima u Hrvatskoj očito vrijede neki drugi parametri.

Nastavimo se moliti Majci Božjoj da se i to promjeni. Za sada nas ima preko 130 koji molimo 3 Krunice svaki dan na ovu nakanu Majke Božje, kako je obećala kroz Knjigu Istine, a što je u samoj biti katoličke tradicije kako bi Majka Božja Hrvate i Hrvatsku zaštitila od prodora zla koje širi sotona i njegovi demoni. Među ovih 130 ljudi je i zavidan broj svećenika. Bogu Hvala!

Akon nam se želite pridružiti u ovom projektu, javite se Križarima ili kontaktirajući: centrebot1@gmail.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *