Nova definicija pro lifea?

RIM, 22. ožujka 2018. Jutros su se podigle obrve pro lifera zbog vijesti o twittu pape Franje, kojim nameće pitanje zaštite okoliša pro life misiji.

“Čuvati zemlju i zaštititi vodu znači štititi život”, rekao je papa na Twitteru, na Svjetski dan voda i tako istakao problem koji je Franjo više puta naglasio u prošlosti. U svojoj papinskoj enciklici Laudato Si”, on izjavljuje da je dostupnost pitkoj vodi, osnovno i univerzalno ljudsko pravo, jer je neophodno za ljudski opstanak i, kao takvo, je uvjet za ostvarivanje drugih ljudskih prava.

Papa je na Papinskoj akademiji znanosti 24. veljače 2017. tijekom “Dijaloga o vodi” izrazio strah da se planet “kreće prema velikom svjetskom ratu zbog vode” i izjavio da se svi ljudi moraju ujediniti kako bi promatrali “krik zemaljski za poštovanjem i odgovornim dijeljenjem zajedničkog blaga.”

No, iako politika zaštite okoliša može utjecati na kvalitetu života ljudi, mnogi pro liferi dugo upozoravaju da takve izjave, izričito izjednačavaju takva pitanja sa zaštitom ljudskog života, uništavaju jedinstvenu moralnu žurnost i prioritet pitanja ljudskih prava o pobačaju i eutanaziji. Kada takve izjave dolaze od istaknutih vjerskih vlasti, kritičari se boje, da također uzrokuju zbunjenost o tome što je, a što nije intrizično zlo.

U listopadu 2017, svećenik Shenan Boquet (Human Life International) je objasnio opasnosti ovakvog mentaliteta. Napisao je da sljedbenici ovog mentaliteta zanemaruju razliku između djela koja su zla po svojoj prirodi (intrinzična zla) i stoga uvijek grešna, ako se provode svjesno i djela koja spadaju pod složenije društvene probleme koji su uzrokovani različitim čimbenicima i imaju razne često diskutabilne mogućnosti rješenja.

“Umjesto da pomažu formirati savjest svojih stada i zaštititi pojedinačne duše i opće dobro od posljedica takvih (intrizičnih) zala,“ upozorava Boquet, „praktičari ovog mentaliteta minimaliziraju ove zločine uspoređujući ih s drugim društvenim problemima.“

Tijekom svog papinstva, papa Franjo je dosljedno odbacivao pobačaj kao “gnusni zločin.“ Međutim, katolički pro liferi također ga optužuju da potkopava važnost tog pitanja djelovanjem kao što je darivanje papinskog reda sv. Grgura nizozemskoj pro abortus aktivistici Liliane Ploumen i širenje Papinske akademije za život sa pitanja pobačaja i bioetike, na probleme poput imigracije, okoliša i kontrole oružja.

“Ako moramo biti pro life, moramo biti uvijek, na svaki način i posvuda pro life”, rekao je u listopadu prošle godine predsjednik Akademije mons. Vincenzo Paglia, pozivajući se na papu Franju i odjekujući tim istim mentalitetom.

https://www.lifesitenews.com/news/new-definition-of-pro-life-pope-tweets-to-safeguard-water-is-to-protect-lif

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *