Nova svjetska religija kuca na katolička vrata

Vatikan je objavio novi simbol “međureligijskog susreta kršćana i muslimana” uoči predstojećeg posjeta pape Franje Maroku: logotip s polumjesecom koji je opkolio križ (karikaturu križa).

 

Križ i polumjesec

Službeni logotip za papinu apostolsku posjetu gradovima Rabat i Casablanca (na slici dolje) od 30. do 31. ožujka 2019. izabran je između 50 prijedloga u natječaju, stoji u vatikanskoj izjavi od 7. siječnja.

 

 

Vatikan je na ovaj način objasnio simboliku logotipa: “Križ i polumjesec: kršćanski križ i muslimanski polumjesec = dimenzija međureligijskog susreta kršćana i muslimana, susret pape Franje i poglavara vjernika u Rabatu, 800 godina nakon susreta Franje Asiškog sa sultanom.”

Papin posjet naciji s muslimanskom većinom odvija se na poziv kralja Mohameda VI. iz Maroka i katoličkih biskupa u toj zemlji. Prema marokanskom ustavu (čl. 19), kralj je “Amir al-Mumineen” (zapovjednik vjernika) i branitelj [muslimanske] vjere.

Boje dvaju zemalja također se koriste u logotipu: zelena i crvena za Maroko, te žuta i bijela (pozadina) za Vatikan.

Prema izjavi od 7. siječnja, natpis logotipa – “Sluga nade” – označava da je “Sveti otac sluga Božjih službenika”, ali dodaje da je to i naziv pastoralnog pisma koje je regionalna episkopalna Konferencija Sjeverne Afrike (CERNA) dala papi Franji tijekom posljednjeg posjeta ad limina 2015. godine.

Ime Maroka napisano je na dnu logotipa na arapskom jeziku kako bi se “častila zemlja” koja je domaćin svetom ocu, navodi se u priopćenju.

 

Simbolika sinkretizma

No, brojni promatrači u Rimu smatraju da je logotip “problematičan”, s tim da jedan izvor za LifeSite kaže da se “čini da implicira da su dvije religije možda jednake – ili da između njih može postojati neki sinkretizam”.

“Iako se može tvrditi da je križ na vrhu polumjeseca (znak pobjede), polumjesec okružuje križ i tako vizualno predlaže sinkretizam”, primijetio je drugi promatrač.

Čitatelji se mogu prisjetiti da je video pape Franje iz siječnja 2016. primio sličnu kritiku:

https://youtu.be/-6FfTxwTX34

“Priroda religijskog simbola je da sažima bit religije; ona pruža vizualnu sliku koja podsjeća na temeljno uvjerenje i pruža poziv na akciju koja je paradigma te religije “, objasnio je izvor u Rimu.

“Križ nam govori da moramo oponašati Kristovu žrtvu za spasenje svijeta. Međutim, polumjesec doziva u sjećanje Muhamedovu Hidžru [prijelaz] iz Meke u Medinu. “

 

Međutim, dodao je izvor, “u tipičnoj nespretnosti Vatikana, previdjeli su činjenicu da je simbol imao više islamsko-nacionalističku uporabu, osobito za vrijeme Osmanskog carstva koje je pokušavalo osvojiti kršćanski zapad.”

“Kao da organizatori kažu: ‘Franjo je sluga ne-kršćanske nade’, jer predstavlja nadu koja nije utemeljena u Kristovom spasiteljskom djelu, već u sekulariziranom miru kroz političko prihvaćanje.”

 

Samo nekoliko sati prije nego što je logotip objavljen, papa Franjo je govorio o svojim nadolazećim posjetima pretežno muslimanskim zemljama Maroka i Ujedinjenih Arapskih Emirata. U obraćanju diplomatskom zboru Svete Stolice, rekao je da su posjete “dvije važne prilike za unapređenje međuvjerskog dijaloga i međusobnog razumijevanja između sljedbenika obiju religija, u ovoj godini koja obilježava osamstotu obljetnicu povijesnog sastanka između sv. Franje Asiškog i Sultana al-Malik al-Kāmilija.

 

Osim toga, papa Franjo je u prošlim izjavama rekao da međureligijski dijalog treba graditi na otvorenosti, a ne na “površnom sinkretizmu”.

 

No, neki, s više pesimističkog stajališta, smatraju da logotip Maroka predstavlja “kapitulaciju Franje prema islamu i njegovu želju da zamijeni kršćansku civilizaciju ne-religijskim svjetskim poretkom”.

„Kao što je Muhamedova ‘migracija’ u Yathrib promijenila ime grada u ‘Medina’ i predstavljala njegov osvajački duh, tako će i ‘migracija’ muslimana na Zapad neizbježno promijeniti imena naših mjesta i otvoriti im vrata za osvajanje onoga što je preostalo od kršćanske civilizacije“, rekao je jedan izvor.

 

Članak niže također pravi usporedbu ovoga simbola s posljednjom knjigom autora Narnijskih Kronika C.S. Lewisa „Posljednja bitka“ u kojoj je istinska religija sintetizirana sa štovanjem militantne ratničke kulture koja je modelirana prema islamskom Osmanskom carstvu, te zrcali sinkretizam Aslana i Tasha kojeg je izumio narnijski Antikrist.

 

https://www.lifesitenews.com/news/tashlan-comes-to-town-vatican-releases-combined-cross-and-crescent-logo-for

 

Komentar: Gledajuči ovaj logo prva stvar koja pada na pamet je da zmija samo što nije zatvorila krug oko križa. Znači Antikrist je tu.

Lažni prorok papa Franjo nastupa već sada poprilično otvoreno kao vođa obje religije.

Bez sumnje je ovaj logo sramota i za kršćane i za muslimane, a povod za slavlje masoneriji, jer je apsolutno u skladu s njihovim Protokolima sionskih mudraca i njihovim planom kako pokoriti Zemlju.

One Comment

  1. TradiVjernik

    Simbol kao i predstojeći međureligijski susret u Maroku je teška blasfemija.
    Uza sve to i tragično nepoznavanje povijesti od strane Vatikana (ili se možda to namjerno tako prikazuje?)
    Naime, sv.Franjo Asiški je otišao sultanu kako bi ga pokušao obratiti na katoličanstvo pod cijenu vlastitog života, a ne kako bi s njime nepotrebno lamentirao.
    Ovaj susret u Maroku sigurno nema za cilj evangelizaciju među muslimanskim življem u Maroku već nešto sasvim drugo (vjerojatno na tragu Marakeškog sporazuma i sve što taj sporazum ima za krajnji cilj).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *