Nove Smjernice Poljskih Biskupa slijede Ivana Pavla II u odbijanju Pričesti za ponovno vjenčane

Lublin, Poljska, Listopad 19. 2017.- Konferencija Poljskih Biskupa sprema se finalizirati smjernice za implementiranje pobudnice pape Franje, AL, koje ostaju uz tradicionalna Katolička učenja o odbijanju Svete Pričesti za ponovno vjenčane Katolike koji žive u preljubu.

Smjernice, pregledane od Poljske biskupske Generalne skupštine, koja se sastala prošlog tjedna u Lublinu, jasno su istaknule, da se učenja pape Franje o tzv. “pratnji” takvih osoba, moraju interpretirati prema prethodnom Katoličkim  nauku. Smjernice još nisu javno objavljene, ali Marco Tossati, za Talijanski list La Nuova Bussola Quotidiana, objavio je izvatke iz nefinalizirane kopije.

Smjernice navodno izjavljuju da su Katolici koji su sakramentalno vjenčani i koji su ušli u novu vezu, bilo neformalnu ili civilnu, u situaciji koja “ih sprječava od dobivanja odrješenja i primanja Svete Pričesti”.

“Crkva ponovno potvrđuje svoju praksu, koja se temelji na Svetom Pismu, da se ne dozvoljava Euharistijsko Zajedništvo rastavljenim osobama koje su ponovno vjenčane. One se ne mogu primiti i zbog činjenice da je njihovo stanje i životna situacija objektivno suprotna zajednici ljubavi između Krista i Crkve, koja je označena i izvršena preko Euharistije“, izjavljuju smjernice.

“Ostajanje u grijehu preljuba, sprečava ih od primanja odrješenja i Svete Pričesti,” dodaju smjernice.

Smjernice dolaze četiri mjeseca nakon što su biskupi objavili deklaraciju da Katolike u preljubničkim odnosima treba dovesti  do “istinskog obraćenja i pomirbe sa djecom rođenom iz prve zajednice i Sakramentalnim supružnikom,”

Biskupske smjernice ističu, kakav oblik istinska pratnja mora imati za Katolike koji žive u “nereguliranim” situacijama. 

Svećenici se ohrabruju za praćenje takvih parova, koji nemaju kanonske prepreke za “puno prihvaćanje Evanđelja, pripremu za brak, i ako je moguće do tada, prakticiranje čistoće i odvajanja.”

“Katolički parovi koji su ujedinjeni civilno, ali ne sakramentalno, a koji nemaju prepreka za sakramentalni brak, moraju biti praćeni sa “strpljenjem, ali bez pristupa Sakramentima.”

Ponovno vjenčani Katolici za koje nije moguće odvajanje, na primjer zbog djece, a koji ” se iskreno kaju i odluče pred ispovjednikom da će živjeti u punoj suzdržljivosti, to jest apstinencija od seksualnih odnosa, mogu primiti sakramentalno odrješenje i Pričest”, kada je skandal izbjegnut. 

Biskupi su potkrijepili svoja učenja citatom iz Familiaris Cosortio Ivana Pavla II, Sacramentum Caritatis Benedikta XVI i Kongregacije za Nauk Vjere 1994-pismo biskupima.

Poljski biskupi drže čvrstu liniju u obrani Katoličkog učenja, za vrijeme pontifikata pape Franje.Biskupski rad na smjernicama dolazi nakon godinu i pol od objave AL.  

Pobudnica AL upotrijebljena je od raznih biskupa i biskupskih grupa, uključujući i one u Argentini, Malti, Njemačkoj i Belgiji, kako bi se objavile pastoralne smjernice koje dozvoljavaju Pričest za civilno rastavljene i ponovno vjenčane Katolike koje žive u preljubu. Ali drugi biskupi, kao što su neki u Kanadi, objavili su smjernice, temeljene na čitanju iste pobudnice koje zabranjuju takvim parovima primanje Pričesti.

Upravo oko pitanja Pričesti za ponovno vjenčane, četiri Kardinala objavili su pet formalnih pitanja dubie papi Franji, u kojim ga mole da potvrdi svoja učenja sa tradicijom Katoličkog učenja. Oni su posebno pitali da li AL dozvoljava upornim preljubničkim parovima odrješenje grijeha i primanje Svete Pričesti. Do sada, papa je odbio odgovoriti na njihova pitanja. U međuvremenu, dvojica od četiri Kardinala potpisnika dubie su umrla.

Prošli mjesec, više od 60 Katoličkih klerika i laika znanstvenika izdali su “sinovsku korekciju” papi Franji za “propagiranje hereza”. Među “riječima, djelima i propustima” pape Franje za koje tvrde da promiču herezu su i Papino prihvaćanje interpretacije njegove pobudnice, da se Pričest da preljubnicima.

Potpisnici izričito nazivaju herezom da ” Naš Gospodin Isus Krist želi da Crkva napusti Njenu izvornu disciplinu odbijanja Euharistije rastavljenima i ponovno vjenčanima…koji ne pokazuju žaljenje za njihovo životno stanje i čvrstu namjeru popravka.”

https://www.lifesitenews.com/all/today#article-polish-bishops-follow-john-paul-ii-in-refusing-communion-to-remarried-in-ne

Za sve one koji još sumnjaju, da li bi kojim slučajem Isus doista mogao tražiti, ili dopustiti, da se Njegove Riječi, ili shvaćanje Njegovih Riječi, mijenja u skladu sa običajima i vremenom, neka okrenu posljednju stranicu Biblije:

“Tko ovomu što doda, Bog će njemu dodati zla napisana u ovoj Knjizi. I tko oduzme od riječi proroštva u ovoj Knjizi, Bog će mu oduzeti udio u stablu Života i na Svetom Gradu – na svemu što je napisano u ovoj Knjizi.

Svjedok za sve ovo govori: “Da, dolazim ubrzo!” Amen! Dođi, Gospodine Isuse! Milost Gospodina Isusa sa svima!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *