Novi direktor za Vatikanske medije nazvao je Vigana “Veliki tužitelj”

RIM, 21. prosinca 2018. – Papa Franjo imenovao je za uredničkog direktora Vatikanskih komunikacija talijanskog novinara koji je otvoreno imenovao nadbiskupa Carla Maria Vigana za “Velikog tužitelja”.

U televizijskom intervjuu 6. studenoga, Andrea Tornielli, koji postaje urednički direktor Dikasterija za komunikacije Svete Stolice, također je imenovao kardinala Josepha Zena kao “još jednog velikog tužitelja” pape.

Ranije ovog tjedna, Vatikan je najavio koga je izabrao papa Franjo za uredničkog direktora. Tornielli, koji ima 52 godine, od 1996. do 2011. radio je za talijanski dnevnik Il Giornale. Godine 2011. preselio se u talijansku novinu La Stampa, gdje je bio koordinator Vatikan Insajdera.

U priopćenju nakon objave, čelnik Vatikanskog Dikasterija za komunikacije Paolo Ruffini nazvao je to imenovanje “važnim korakom” u procesu reformiranja Vatikanskih medija.

“S Andreom Tornielli”, rekao je, “uredništvo (koje je odgovorno za koordinaciju svih Vatikanskih medija) imat će sigurnog, autoritativnog i dalekovidnog voditelja.”

Možda je najveći medijski izazov s kojim su se papa i Vatikan suočili u posljednjih nekoliko mjeseci, bio svjedočanstvo nadbiskupa Viganòa, koji je implicirao nekoliko viših prelata i samog papu u prikrivanju seksualnog zlostavljanja bogoslova i svećenika od strane Theodora McCarricka.

U televizijskom intervjuu 22. studenog na promoviranju svoje nove knjige, Tornielli je otvoreno prozvao nadbiskupa Viganòa kao “Velikog tužitelja”.

“Još jedan veliki tužitelj pape Franje”, kazao je, “glavni je emeritus Hong Konga Zen”, za kojeg je rekao da je proveo nekoliko “ultrakonzervativnih protesta protiv pape, u kojima je također sudjelovao nuncij Viganò”.

U intervjuu od 22. studenog, Tornielli je također tvrdio da je pitanje seksualnog zlostavljanja maloljetnika korišteno kao prilika za “ucjene i otvaranje ratnih dosjea”.

“Pravi problem nije čak ni taj strahoviti skandal koji Crkva nastoji riješiti, nego pokušaj da se preko njega blokiraju karijere i pokrenu optužbe.” Dosje je, kazao je, korišten kao dio “političkog medijskog kruga” s ciljem suprotstavljanja reformama pape Franje.

Tornielli je rekao da se nada da će se “Božji narod nekako udaljiti od tog načina života u Crkvi kakvog vode i neke moćne skupine u Crkvi.” Rekao je da je “bio pogođen što je papa pozvao Božji narod da se moli zbog Sotone, Velikog tužitelja koji želi podijeliti Crkvu iznutra. “

U komentarima za LifeSite, jedan informirani izvor opisao je Torniellijevo izvještavanje o svjedočenjima Viganòa kao “predrasude i neprofesionalnost”.

Ali drugi izvor tvrdi da je Tornielli “dobar za Vatikan”.

“On kruži oko konzervativnih polja, jer zna da je papin ugled u opasnosti”, rekli su. “On štiti papu i to je ono što će sada biti važno.”

Tražili smo pojašnjenje onog što se misli pod “dobrim za Vatikan”, izvor je rekao kako je imenovanje Torniellija za uredničkog direktora dikasterije za komunikacije poput nauljenja “propagandnog stroja”.

https://www.lifesitenews.com/news/popes-new-editorial-director-for-vatican-media-called-vigano-the-great-accu

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *