Novi intervju Scalfaria: Papa Franjo je revolucionar

Da li je papa Franjo marksist? Ili komunist? Tko zna, ali on je sigurno revolucionar, kako je objasnio njegov prijatelj i javno deklarirani ateist Eugenio Scalfari u nedavnom intervjuu za La Repubblica, jedini dnevni list koji papa Franjo redovito čita.

Pitanja o papinom političkom opredjeljenju postavljaju se od početka njegovog pontifikata. 

Počnimo redom: Tsipras, predstavnik radikalne ljevice koji je potekao iz bivše Komunističke partije Grčke primljen je u rujnu 2014 god. od Pape Franje u domu Sv. Marta. Susret se dogodio posredstvom Waltera Baiera, bivšeg predsjednika Komunističke Partije Austrije. Tijekom susreta Tsipras je rekao : “Papa nije ljevičar, ali on govori kao ljevičar.”

Marksistički filozof Gianni Vattimo je 13. ožujka 2015 god. pozvao ljevičarsku javnost u Buenos Airesu da stane iza pape Franje kako bi osnovali novi komunistički internacional, kojeg bi nazvali Papin Internacional. Osim Vattima, biskup Kurije Marcelo Sorondo, politička ruka pape Franje bio je na tom sastanku.

Nakon elektorskog poraza ljevice SAD-a, tijekom predsjedničkih izbora 2016 god., The Wall Street Journal je objavio : “Papa Franjo je vođa, globalne ljevice.”

Kada su papu Franju pitali da li se osjeća uvrijeđenim zbog takvog njegovog opisa on je rekao kako nije uvrijeđen.

Kada su ga pitali u lipnju 2014 god., da li se osjeća kao da je komunist – The Economic je napisao Papin odgovor :

“Sve što sam rekao je da su komunisti ukrali zastavu siromašnih. Zastava siromašnih je Kršćanska. Siromaštvo je u srcu Evanđelja. Komunisti kažu da je sve komunističko. Da, 20 godina kasnije, ako tako govore, mogli bismo im reći , Vi ste Kršćani.”

Ali sada se papa opisuje i kao revolucionar.

Scalfari, papin omiljeni novinar, dobiva redovito nove inervjue sa papom Franjom, te ih sortira u neku vrstu knjige za Vatikan, u kojima ovaj doajen ljevičarskog novinarstva bilježi sve papine izjave.

Scalfari je objavio novo izdanje 26, studenog u kojem je izvijestio o telefonskom razgovoru sa papom Franjom. Iz konteksta se vidi da je papa Franjo nazvao Scalfaria. 

“Često kada razgovaram sa papom Franjom, nazivam ga revolucionarom i jednog dana u jednom od naših razgovora on mi je odgovorio hello , ovdje revolucionar.”

Scalfari nastavlja : 

“On je to rekao kroz šalu, ali on je to i ono što je rekao o tome nedavno, potvrđuje to.”

Za Scalfarija, kao nevjernika, jasno je da je papa Franjo revolucionar. I on je sretan zbog toga. Zbog budućnosti svijeta i EU-a, Scalfari vidi papu kao utemeljitelja temeljnih vrijednosti slobode, socijalne pravde i bratstva : 

“Stoga Crkva će također biti modernizirana, kroz najbolji sekularizam, stvoren prije tri stoljeća, a koji podupire iste vrijednosti kao i Franjo.”

Ne zaboravimo kako Scalfari ponosno ističe masonsku povijest svoje obitelji, djed i otac su mu bili masoni, a dodaje kako je loža 2017. slavila 300 obljetnicu osnivanja slobodnog zidarstva. 

http://eponymousflower.blogspot.hr/2017/11/new-scalfari-interview-pope-francis.html

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *