Novi vrhovni dužnosnik u Vatikanu je bliski prijatelj s kardinalom Maradiagom

VATIKAN, 17. kolovoza 2018. – Novi zamjenik državnog tajnika “bliski je prijatelj” papinskog povjerenika honduraskog kardinala Óscara Rodrígueza Maradiage i njegovog sramotnog bivšeg pomoćnog biskupa Juanua José Pinedae.

Insajderi kažu da je vrlo vjerojatno da je Rodriguez Maradiaga imao ruku u imenovanju venezuelanskog nadbiskupa Edgara Peña Parre, koji preuzima od kardinala Angela Becciua snažnu ulogu zamjenika za opće poslove u Tajništvu države, što je ključno mjesto u Rimskoj kuriji, slično šefu osoblja.

Vatikan je najavio Peñaino imenovanje 15. kolovoza 2018. godine.

Bliske veze s dvojicom prelata brinu zbog rasprostranjenog homoseksualnog ponašanja u glavnom sjemeništu u nadbiskupiji kardinala Maradiaga u Tegucigalpi, te Pinedine ostavke kao pomoćnog biskupa iste nadbiskupije uslijed navoda seksualnog zlostavljanja sjemeništaraca i financijskih malverzacija.

Također dolazi uslijed krize seksualne zlouporabe u Čileu i kod britanskih škola Downside i Ampleforthov opatija, te objavljivanja izvještaja državnog odvjetnika Pennsylvaniae od 14. kolovoza, s pojedinostima o desetljećima zlostavljanja koje su prikrivali američki biskupi.

Vijest o Peñainom bliskom vezom s Maradiagom i Pinedom pojavila se jučer na Twitteru. Poštovani vatikanski novinar Edward Pentin je u komentarima za LifeSiteNews citirao jedan od izvora kako kaže da je predvidio četiri posljedice tog imenovanja.

Prvo, Vatikan će ukloniti trenutnog nuncija, tanzanijskog nadbiskupa Novatusa Rugambwa, koji je bio snažan protivnik korupciji i skandalu u nadbiskupiji Tegucigalpa. “Rodriguezu Maradiagi se on ne sviđa jer je jedini sposoban govoriti pravu stvar i provoditi je”, rekao je izvor.

Druga je posljedica toga što je izvor predvidio da će Rodriguez Maradiaga, 75, “osigurati svoju vladavinu još pet godina.”

Treći ishod je da će kad se jednom sve smiri,” vratiti Pinedu i imenovati ga u sljedećeg nadbiskupa Tegucigalpa.

“I konačno, izvor je predvidio da će kardinal zadržati privilegiju nastavka imenovanja biskupa po svom izboru koji će uvijek biti njegovi robovi”.

“Naposljetku, hir homoseksualca (Pinedae) određuje izbore u cijeloj crkvi”, rekao je izvor. „Dođe vam da povratite. Učinit će sve što Maradiaga traži da učini. “

Drugi informirani izvor potvrdio je da je Peña “vrlo dobar prijatelj Rodrigueza Maradiagae i Pinedae”, te da je Pineda “posebno došao da bude na svečanosti Peñai kada postaje nuncij. Oni su vrlo, vrlo bliski.”

Dok se plodovi Peineovog imenovanja još uvijek trebaju vidjeti, zabrinutost zbog nove nominacije se pojačava s obzirom na ulogu koju Zamjena igra u usmjeravanju dnevnih poslova državnog tajništva u vrijeme kada Vatikan nailazi na pozive od svećenstva i laika da pročisti Crkvu od korupcije i prikrivanja.

Izvori također djelomično stavljaju skandale, kao krivce kolapsa broja vjernika u Hondurasu. Tijekom posljednjih 22 godine, katoličko stanovništvo zemlje palo je od 76% na 37%.

https://www.lifesitenews.com/news/new-deputy-vatican-secretary-of-state-close-friends-with-cardinal-maradiaga

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *