O evangelizaciji i misiji: Trebamo li slušati Isusa i tradiciju Crkve ili novotarije Bergoglija

Za vrijeme press konferencije u avionu, Etienne Loraillere je postavio ovo pitanje Bergogliju: “Što je vaš prioritet: Evangelizirati ili pregovarati za mir?

Odgovor Bergoglija – nakon serije apsurdinh izjava, završava ovime :

“Ali kada vi živite sa svjedočenjem i poštovanjem, vi činite mir. Mir počinje pucati na onom polju kada počinje prozelitizam (nastojanje preobratiti nekoga na svoju vjeru), a toliko je mnogo načina prozelitizma, ali to nije evangelički.”

Ali Crkva nije Ujedinjeni Narodi. Ona opstoji na objavi Isusa Krista cijelom čovječanstvu.

I kao što su mnogi primijetili, ovaj odgovor Bergoglia pokazao se vrlo štetnim za misije i misionare – i zapravo, obezvrjeđuje i kritizira mnoge Katoličke mučenike u povijesti Crkve (koji su očigledno učinili pogrešku stavljajući svjedočanstvo Krista ispred cilja da se slažu sa svima).

Osim toga ovakav Bergoglijev odgovor obeshrabruje obraćenje i vodi do slijedećeg pitanja.

Pitam se da li ovo stvarno može biti odgovor pape… Apostolski mandat Isusov je nešto sasvim drugo i on je vrlo jasan :

“Isus im reče : Idite po svijetu i propovijedajte vjeru svim stvorenjima. Tko uzvjeruje i bude kršten spasit će se, a tko ne povjeruje biti će osuđen” (Marko 16:15-16)

“Idite stoga i učinite od svih naroda moje učenike, krsteći ih u ime Oca, Sina i Duha Svetoga, učeći ih da čuvaju sve što sam vam zapovjedio. I imajte na umu, Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta“. (Matej 28:19-20)

Isus je također predvidio da će ova evangelizacija izazvati progon i mučeništvo :

“Ako vas svijet mrzi, znajte, mrzio je i Mene prije vas. Da pripadate svijetu, svijet bi vas volio, ali budući da ne pripadate svijetu i Ja sam vas otkupio od svijeta, svijet vas mrzi. Sjetite se riječi koje sam vam govorio: Niti jedan sluga nije veći od gospodara. Ako su mene progonili, progonit će i vas”. (Ivan 15:18-20)

Isus upozorava svoje učenike da će širenje Riječi Božje stvoriti podjele jer tama mrzi svijetlo, ali bez obzira na to pozvani smo dati svjedočanstvo:

“Svakoga tko Me prizna pred drugima, Ja ću njega priznati pred Mojim nebeskim Ocem. Ali tko god Me zaniječe pred drugima i Ja ću njega zanijekati pred Mojim nebeskim Ocem. Ne mislite da sam došao donijeti mir na zemlju nego rat. Jer došao sam podići sina protiv oca i kćer protiv majke, snahu protiv svekrve i neprijatelji će vam biti vaši ukućani” (Matej 10:32-36)

Isus nas je također učio da je proglašavanje spasenja Istinski mir, a ne ono što svijet smatra mirom. Upravo putem evangelizacije Crkva gradi Istinski mir : “Mir vam ostavljam, mir vam Svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje” (Ivan 14:27) 

Kako onda možemo ostati tihi u vremenu Bergoglijevog pontifikata – koji i riječima i djelima potpuno izokreće zapovijedi Gospodina?

Da li još postoji ijedan Katolički biskup ili kardinal? 

Trebali bi znati da će Bog zahtijevati račun od njih, zbog njihove suučesničke šutnje. 

A u slučaju da su zaboravili, moramo ih podsjetiti na to. 

Što čekaju kako bi podigli glasove i potvrdili javno – pred ljudima Božjim – da su Riječi Isusa u Svetom Pismu misija Crkve?

Kako bi se sjetio riječi Isusa – čak i za Bergoglija, očinsko upozorenje – djelo je milosrđa prema njemu. 

To je njihova dužnost pred Bogom i ljudima.

https://onepeterfive.com/evangelization-mission-listen-jesus-church-time-novelties-bergoglio/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *