O razvoju šizme

Na svom dugogodišnjem blogu, Patrick Archbold je napisao seriju od pet dijelova o razvoju šizme u Crkvi.

Archbold počinje citatom koji je pripisan papi Franji 2016. godine, gdje je navodno rekao: “Ne treba isključiti da ću ući u povijest kao onaj koji je podijelio Katoličku Crkvu”.

“Taj citat”, piše Archbold, “je iz Der Spiegela. No to je Spiegelov dopisnik u Italiji, Walter Mayr, koji ovu izjavu karakterizira kao samokritičnu. Na temelju svih dokaza do sada i onoga što mislim da dolazi, sumnjam da je to pogrešno tumačenje tvrdnje. Papa nije bio samokritičan, rekao vam je svoj plan. “

Godinama se čini da su mnogi katolički komentatori propustili pokušati prikazati, da gafovi, dobronamjerne pogreške, nepravilnosti, pa čak i izravna nesposobnost ne objašnjavaju Franjin fenomen.

Ne mogu čitati srca i umove i sigurno ne mogu čitati duše. Ali mogu vam reći gdje upućuju dokazi. I svaka indikacija koju sam vidio pokazuje da Jorge Mario Bergoglio, čovjek koji je postao papa Franjo, gleda Katoličku Crkvu kao nešto što postoji da se uništi i preustroji.

Archbold tvrdi da je rampiranje sinode došlo izravno kao odgovor na “vjernike katolike” koji su bili “vrlo glasni i izazvali im više problema nego što su bili spremni podnijeti.

Njegova teza je da Crkva “već neko vrijeme u de facto stanju šizme”, ali da ju oni koji odbacuju crkveno učenje jednostavno odbijaju napustiti I da sada “oni su odgovorni”.

“Nisu htjeli vlastitu crkvu”, piše on. “Oni su htjeli našu Crkvu. Sada imaju moć i oni koriste moć. “

Archbold tvrdi da oni koji su sada na vlasti u Crkvi “uspostavljaju mehanizme koji vjernim katolicima neće dati nikakvu mogućnost.” A nikakva mogućnost znači:

… poduzimaju niz koraka koji namjeravaju vjernike katolike, osobito tradicionalne katolike, usmjeriti u mjesta koja žele. Ukratko, oni izvode niz predstava iz njihovih knjiga s namjerom da tradicionalne katolike stave u poziciju u kojoj moraju kapitulirati ili biti do određenog stupnja neposlušni. Neposlušnost je to što traže.

To je njegova teorija da će taj mehanizam – prisiljeni neposluh – biti korišten za “odvajanje tradicionalnih katolika od Crkve”.

Archbold se također usredotočuje na ono što se čini religijskim životom. On kaže da su neke od partizanskih promjena koje je nedavno donio Vatikan “kraj kontemplativnog redovničkog života”.

I to nije samo završetak stvari. Radi se o ubijanju novih početaka. Razmislite o ovome:

Korak po korak uništavaju putove za vjernike da prakticiraju tradicionalni katolicizam. Jednostavno ne daju tradicionalnim katolicima sa pozivom da idu na bilo kojem mjestu, osim gdje oni žele da idu.

Zatim Archbold govori o “sinodalnosti” – čudnom, bolesno definiranom konceptu koji je bio glavni zgoditak Sinode mladih, tema koja, kao što tvrdi Archbold (I što je činjenica – komentar HKZ), nije ni raspravljana na samoj sinodi. Umjesto da pokušam sažeti, ovdje ću citirati na duljinu:

Politički odobreni katolički mediji reći će vam da je u sinodalnosti riječ o decentralizaciji upravljanja Crkvom, bliže ljudima kroz biskupske konferencije. Ovo, očito, ne može biti dalje od istine. U nevjerojatnoj potvrdi laži, prije no što je tinta bila suha na sinodskom dokumentu o sinodalnosti, papa je osobno intervenirao javno kastrirati USCCB prije no što su čak razmišljali o tome da čak i raspravljaju o tome da nešto učine, vezano za skandale zlostavljanja. Bilo je to prilično jasno pokazano, čak i za veteranske crkvene promatrače.

Da biste razumjeli o čemu je riječ u guranju sinodalnost, morate pogledati gore opisani obrazac. Na svakom su koraku ograničili prava biskupa i drugih skupina da djeluju samostalno i pod vlastitim autoritetom na način koji je u suprotnosti sa super-dogmom vatikanskog drugog. Sinodalnost se ne odnosi na osnaživanje biskupskih konferencija, kao što je nedvojbeno pokazano u Baltimoreu. Riječ je o ograničavanju sposobnosti pojedinog biskupa da djeluje samostalno. Radi se o tome da se osigura da nijedan zalutali ortodoksni biskup ne može biti bastion tradicije i siguran prostor za tradicionalni katolicizam.

https://onepeterfive.com/archbold-on-actuating-the-schism/

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *