Obrasci Promjena: Kardinal Marx o papi Franji i oženjenim svećenicima

Prošli tjedan, u Njemačkoj se odvijala proljetna generalna skupština Njemačke Biskupske Konferencije sa više od 60 Njemačkih biskupa. Upravo u to vrijeme objavljen je jedan vrlo značajan intervju sa papom Franjom i uočljivo u Njemačkom nacionalnom tjedniku Die Zeit. Iako se ovaj intervju pojavio samo u magazinu od četvrtka, 09.03. – zadnjeg dana ove Biskupske generalne skupštine, sadržaj poruke pape Franje već je objavljen dan prije i to na web stranicama Njemačke Biskupske Konferencije Katolish.de.

Zašto je ovo bitno, može se vidjeti u svijetlu druge činjenice, i to, da je kardinal Reinhard Marx, Predsjednik ove Biskupske konferencije, inzistirao da ovaj Papin intervju bude objavljen tek na kraju skupštine.

Ipak mnogi Katolici vide ovdje direktnu povezanost između okupljanja Njemačkih Biskupa i teme Papinskog intervjua, utoliko, jer je Papa Franjo prvi puta explicitno i zloslutno otvorio ideju o ređenju određenih tzv.(viri probati)- ispitanih oženjenih muškaraca za svećenstvo, ali bez još jasnog da. Viri probati su od sada oni oženjeni muškarci koji trajno žive ispitan i dokazan život pun vrlina, te koji bi stoga ispunjavali uvjete za trajni đakonat. Franjo je dodatno rekao u ovom intervjuu od 09. 03., nakon što su ga pitali o mogućnosti oženjenih svećenika: “Ali dobrovoljni celibat nije rješenje….Moramo razmisliti o tome da li je viri probati mogućnost. Onda također moramo utvrditi koje zadatke mogu imati, na primjer u udaljenim župama… U Crkvi, uvijek je važno izabrati pravi trenutak, kako bi raspoznali kada Duh Sveti zahtjeva nešto. Stoga ja kažem da ćemo nastaviti razmišljati o viri probati.”

Ono što Papa Franjo zapravo govori je da on ne želi uključiti oženjene svećenike općenito, stoga njegovo trenutačno odbijanje ne znači odbijanje blaže ideje o pukom “dobrovoljnom celibatu”.

On želi, prije svega, raspraviti -u kontekstu udaljenih župa- ideju kako upotrijebiti viri probati čije će zadatke, ipak, tek odrediti. Papa Franjo spominje u ovom kontekstu manjak Euharistije u mnogim područjima svijeta.

Dok sve ovo zvuči ipak nejasno, to implicira nešto vrlo važno, potencijalno za Katoličku crkvu: odnosi se uglavnom na Svetu Žrtvu na Misi i Svetu Euharistiju, kao i Sakrament Ispovjedi. Mnoge druge dužnosti svećenika (kao što je učenje Vjere, posjećivanje bolesnih. govorenje propovijedi, bdijenja i pogreba bez Svete Mise) može biti izvedeno od oženjenih đakona, ali ne dijeljenje većine sakramenata. (Đakon može izvesti sakrament krštenja, svjedočiti ženidbi (bez Svete Mise), ali nije ovlašten davati druge Sakramente). Ukratko rečeno: ako trenutačno nema Svetih Misa i Svete Euharistije, kao i Sakramenta Ispovijedi u određenim dijelovima svijeta, nitko sada ne bi raspravljao o pitanju mogućeg ređenja viri probati.

Stoga se mnogima čini, da dok papa Franjo raspravlja na uobičajeno nejasan način, on ipak cilja na oženjeno svećenstvo uskoro.

Upravo u ovom kontekstu Kardinal Rainhard Marx nam može pomoći, jer on nam je sada otkrio neke privatne riječi Pape Franje njemu o ovoj stvari. Marx je održao 09.03. press konferenciju na kraju Generalne skupštine Njemačkih Biskupa u Bergish Gladbach; i ono što je predstavio bilo je vrlo otvoreno predlaganje određenih inicijativa, te nam je pomoglo shvatiti dublje “Obrasce Promjena”. Shvatili smo da bi mogli proći iste procese promjena kakve smo prošli zadnjih godina s obzirom na rastavljene i civilno ponovno vjenčane te njihovu mogućnosti pristupanja Sakramentima.

u nastavku teksta pokušat ćemo pokazati:

1-kako je Papa Franjo već pročitao nove vrlo liberalne Njemačke pastoralne smjernice obzirom na Amoris Laetitia, prije njihove kasnije pohvale u osobnom razgovoru sa Kardinalom Marx-om.

2-kako Marx i dalje inzistira da Amoris Laetitia nije dvosmislena, te da predstavlja rezultat rasprava na dvije obiteljske Sinode koje su podržane dvotrećinskom većinom

3-kako Marx misli da ne treba biti tabua prema raspravi uporabe viri probati

4-kako su Njemački biskupi raspravljali o pitanju viri probati sa Papom Franjom za vrijeme njihovog posjeta 2015 Ad Lumina.

5-kako je na susretu 2015 sa njemačkim biskupima, papa Franjo otvoreno hvalio rad Biskupa emeritusa Fritz Lobinger-a, koji predlaže zaređivanje muškaraca (i žena) oženjenih osoba kao “savjetnike” i svećenike.

6-kako kardinal Marx “ne može isključiti” mogućnost da rasprava o viri probati također ne dođe na slijedećoj sinodi za mlade u listopadu 2018., u Rimu.

7-i kako će uskoro doći do određenog napretka u Njemačkoj u svezi pitanja zajedničke Pričesti sa protestantima.

Prva tema koja će ovdje biti prezentirana je pitanje Apostolske Exhortacije Amoris Laetitia i osobne pastoralne smjernice Njemačkog biskupa, koje pod određenim uvjetima -od slučaja do slučaja- rastavljenima i civilno ponovno vjenčanim garantiraju pristup Sakramentima. Kardinal Marx je rekao osobno 06.03. ove god.: “Dao sam Papi tekst koji smo sačinili prema Amoris Laetitia, i on ga je primio sa puno radosti; bio sam u mogućnosti razgovarati s njim u svezi toga, i on smatra kako je u redu da lokalne crkve sačine svoju vlastitu izjavu u kojoj će izvući svoje vlastite pastoralne zaključke; On je bio vrlo zadovoljan u svezi ovoga, te je to primio jako pozitivno da smo mi kao Njemačka Biskupska konferencija napisali takav tekst.”

Kada su ga pitali na press konferenciji 09.03. o ovom ranijem komentaru te da li je papa Franjo komentirao različite interpretacije Amoris laetitia, Kardinal Marx je odgovorio “ne, nismo razgovarali o tome, dao sam pastoralne smjernice papi, i on je već pročitao sažetak teksta, koji je primio dobronamjerno, ali nismo razgovarali o detaljima”.

Ovaj kratki komentar pomogao nam je kako bi vidjeli jasno da je “Papa Franjo osobno odobrio Njemačke Pastoralne Smjernice nakon što je već pročitao sažetak njihovog teksta!”

Ovo vrijedi istaknuti, kako nitko ne bi krivo mislio da papa Franjo nije znao što hvali u to vrijeme.

Dodatno kardinal Marx ponavlja u ovom kontekstu kako Amoris Laetitia nije dvosmislena, te da je ona tek rezultat onoga što su dvije Sinode za Obitelj odlučile prema neregularnim odnosima – (kohabitaciji i homoseksualnim zajednicama također), i to sa dvotrećinskom većinom. 

Papa je proučio dokumente obje prošle Sinode i na kraju su završile na ovaj način. Bojimo se da i slijedeća Sinoda neće biti drugačija.

Nakon toga dolazi komentar kardinala Marxa koji dodatno otkriva da je u Rimu bio organiziran tzv. “Koncil u Sjeni” ili “Dan Razmatranja” koji je pripremao teme za Sinodu o Obitelji. Ista metoda se sada priprema za oženjene svećenike.

Upitan na press konferenciji 9.03. o nadolazećoj Sinodi za Mlade 2018. te da li će biti govora o viri probati, Kardinal Marx je važno rekao progresivnom Njemačkom katoličkom listu Herder Korrespondenz, naglašavajući da “sigurno će se pojaviti članak o tome”, čak je obećao šaroliku raspravu o pitanju “što zapravo viri probati znači”?

A, što se tiče završne teme-pitanja Svete Pričesti za Protestante koji su u miješanim brakovima sa Katolicima, kardinal Marx je također naglasio da se neće donijeti općeniti zaključak nego od slučaja do slučaja i: “Mislim da sam potpuno uvjeren, ima nade da ćemo se pokrenuti dalje ove godine, a ako ne onda već slijedeće.” Pitanje međureligijske Pričesti već se nalazi na programu pape Franje, koji je otvorio tu istu temu kada je za vrijeme posjeta Luteranskoj Crkvi nedvosmisleno ohrabrio ovakve ideje. 

Kardinal Marx nam je učinkovito otkrio neke od Obrazaca Promjena, drugim riječima: kako promijeniti mentalitet Katolika, kako bi učinkovito prihvatili promjene. Ove metode su: 

1-postaviti pitanje

2-poticanje diskusije

3-izabrati progresivna glasila koja će “pokupiti informaciju”

4-poslati upitnike mnogim vjernicima koji su ionako zbunjeni (teološki i moralno), te će se vratiti sa svojim željama i prijedlozima o promjenama (kao na licitaciji)

5-inzistiranje na argumentima kao što su “ekstremne situacije”, “individualni slučajevi”, te veća potreba za “Pastoralnom Brigom”

6-i konačno nakon dužeg perioda mentalnog modeliranja ili promjene mišljenja, dobit ćemo dokument Sinode sa raznim kreativnim prijedlozima (napisanim od strane papinih bliskih prijatelja, kao što je slučaj sa namještenom Obiteljskom Sinodom) koji će onda biti upotrjebljeni za post sinodnu ekshortaciju – završni dokument.

7- ili, ako papa Franjo vidi da mu curi vrijeme, ubrzat će proces  i predstaviti će doktrinalne i pastoralne novitete u “šokantnom i zapanjujućem koraku” kojeg je učinio i sa procesom o ništavnosti braka, koji je također došao iznenada prije druge Sinode za Obitelj.

http://www.onepeterfive.com/patterns-change-cardinal-marx-revealing-words-pope-francis-married-priests/

Važna obavijest: Korizma je vrijeme posta, pokore, molitve, trpljenja i šutnje. Idućih desetak dana neće biti objava na ovom prostoru. Preporučamo svakodnevnu Svetu Misu, Krunicu, klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu, Sveto Pismo, Knjigu Istine i Sakrament Ispovijedi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *