Onaj koji će zaustaviti show pape jezuita: Beatifikacija Pascala, najvećeg neprijatelja

U predgovoru knjige u kojoj je osam njegovih intervjua, upravo izašla u knjižarama, Franjo je otkrio nekoliko zanimljivih stvari.

U jednom trenutku Franjo je napisao:

„Ponekad sam u ljudima koji su me intervjuirali primijetio – čak i onima koji kažu da su daleko od vjere – veliku inteligenciju i obrazovanost. Kod nekih slučajeva čak i kapacitet da dozvole sami sebi da budu dirnuti Pascalovim „dodirom“. To me dira i uvelike uvažavam.“

U stvarnosti je to više potvrda nego otkriće. To je njegovo odano poštovanje prema Eugeniu Scalfariju, osnivaču novina „La Repubblica“. On je zapravo taj koji intervjuira, a „vrlo je daleko od vjere“ i na njega misli Franjo.

Njih dvojica se susreću jednom ili dva puta godišnje, u Svetoj Marti, i gotovo uvijek je Franjo taj koji poziva svog prijatelja. Razgovor se odvija tako da Scalfari ne snima ništa od toga i tijekom sljedećih dana Scalfari to objavi na temelju oslanjanja na ove kriterije koje je jednom objasnio stranim novinarima u Rimu, govoreći ove riječi koje on rekao papi na kraju prvog razgovora:

„Ja ću rekonstruirati ishod dijaloga na takav način da ga svi mogu razumjeti. Neke stari koje ste mi rekli, ja neću objaviti, a neke od stvari ću vam nadodati, koje vi niste rekli. No ja ću ih staviti tako da čitatelj može razumjeti tko ste vi.“

Druga stvar koju je otkrio Franjo tiče se Francuskog matematičara, filozofa i vjernika iz 17.st. Blaise-a Pascala. Papa piše kako on cijeni da se Scalfari da dirnuti Pascalovim „dodirom“.

To je imalo takav učinak da je tijekom njihova posljednjeg razgovora prošlog ljeta Scalfari tražio da papa beatificira Pascala, kao i skidanje „ekskomunikacije“ za drugog velikog filozofa iz 17.st. Baruch Spinozu.

Iako Franjo nije dao da prođe ideja o Spinozi, za Pascala je rekao da se slaže: „Ti, dragi prijatelju, potpuno si u pravu u ovom slučaju. I ja također mislim da on zaslužuje beatifikaciju. Pokušat ću saznati što se treba napraviti i tražiti ću mišljenje članova vatikanskih službenika zaduženih za ova pitanja, zajedno sa mojim osobnim i pozitivnim uvjerenjima.“

Hoće li ove riječi popratiti djela ostaje nam vidjeti, ali to bi mogla biti poprilična mrlja, ako će onaj koji će beatificirati Pascala – koji je napisao veliko djelo „Les Provinciales“ protiv Jezuita – biti nitko drugi nego prvi Jezuitski papa u povijesti. 

„Les Provinciales“, zapravo, su pisma koja je Pascal pisao prijatelju u kojima mu je govorio o razgovorima koje je vodio s isusovačkim ocima, čiju je kazuistriku i labavost u moralnoj teologiji doveo pod veliku vatru.

Dijelovi iz šestog pisma datiranog 10. travnja 1656. jesu iz stoljeća koje je davno prošlo, ali je njihova tema aktualna još uvijek.

Knjiga „Pisma provincijalu“ je prevedena na hrvatski i u prodaji. Ovako ju opisuje jedan nakladnik: Blaise Pascal, vrstan francuski znanstvenik, mislilac i književnik, autor čuvenih Misli (1670.), napisao je u razdoblju između 1656. i 1657. prvo moderno remek – djelo polemičke književnosti Pisma provincijalcu. Svoje moderno iskustvo susretanja s libertincima pretočio je u vrsno pisanu polemiku između jansenista i isusovaca, braneći u osamnaest pisama postavke jansenista stilom elegantne ironije i prirodne jednostavnosti.
Snagom i ljepotom stila priskrbio je sebi visoko mjesto i u povijesti književnosti. U spomenutim pismima napada kauzistiku, brani strogu jansenističku koncepciju teško zadobive Božje milosti, razračunava s onim što se njemu čini kao razvodnjeno kršćanstvo, podijeljeno između kršćanskog duha i želje da ovlada područjem svjetovnoga.

http://magister.blogautore.espresso.repubblica.it/2017/10/24/the-showstopper-for-a-jesuit-pope-to-beatify-pascal-the-archenemy/

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *