Otvoreno pismo biskupima Velike Britanije: Vaš odgovor na Afiea Evansa bio je “bijedan neuspjeh”

LONDON, 28. travnja 2018. – Nećak poznatog njemačkog Katoličkog filozofa i žestokog protivnika Hitlera, Dietricha von Hildebranda (1889-1977), napisao je otvoreno pismo biskupima Engleske i Walesa, osuđujući njihov odgovor na Alfieja Evansa, kao “bijedni neuspjeh”.

U pismu od 27. travnja, stanovnik Londona Jean Pierre Casey, kritizira biskupe Engleske i Walesa zbog njihove pohvale “integriteta” bolnice Alder Hey i za “potpuni neuspjeh” da podrže Katoličko učenje o životu, obitelji i Bogom danim roditeljskim pravima.

Casey je također oštro kritizirao prelate za ulizivački stav prema nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS), umjesto da služe osobama koje su povjerene njihovoj skrbi.

“Sve je više očito da zbog tisuća pobačaja koje obavljaju svake godine, NHS bolnice postaju mlinovi smrti ne samo za nerođene, već i za žive. […] Da se naši biskupi i dalje svrstavaju među saveznike s NHS-om u obrani neobranjivog, ne možemo shvatiti”, piše on.

Ako Crkvene vođe i dalje šute na takvu tiraniju, nepravdu i ugnjetavanje , dodaje, postaju suučesnici, i doista, aktivni sudionici, teških zlih djela.

Prošle srijede, samo nekoliko sati nakon što je papa Franjo poslao talijanskog prelata i bivšeg vatikanskog dužnosnika, biskupa Francesco Cavina, s posredovanjem odnosa između bolnice Bambino Gesù i Svete Stolice, kako bi osigurao Alfiev transfer u Rim, biskupi Engleske i Walesa objavili su službenu izjavu pohvalivši suce i bolnicu što su djelovali sa integritetom i za Alfijevo dobro kako ga oni vide. 

Biskupi također odbacuju kao neutemeljena medijska izvješća koja kritiziraju bolnicu Alder Hey, rekavši kako njihova kapelanska služba u bolnici, stalno brine za osoblje i nudi pomoć obitelji. 

Međutim, prošlog je tjedna procurio u javnost unutarnji zapis nadbiskupije Liverpoola, koji je pokazao da, dok je nadbiskupija pružala potporu liječnicima i medicinskom osoblju bolnice Alder Hey, nije se susrela s obitelji zbog toga što oni nisu rimokatolici.  

Thomas i Alfie Evans zapravo su kršteni katolici, dok je Alfiejeva majka, Kate James, anglikanka. 

Također se pojavilo u javnosti u četvrtak, kako su nadbiskup Malcolm McMahon iz Liverpoola i kardinal Vincent Nichols iz Westminstera, prisilili talijanskog svećenika koji je pomagao obitelji, da se vrati u svoju župu u Londonu, ostavljajući Alfieja i njegove roditelje bez duhovne skrbi i podrške.

Jedini pohvalni izuzetak bio je biskup Philip Egan iz Portsmoutha u Engleskoj, koji je u ponedjeljak izrazio potporu Alfieju i njegovim roditeljima, tweetingom: “Nudimo danas srdačne molitve za malog Alfie Evans – sada talijanskog državljanina – i njegove hrabre roditelje. Ako uopće postoji nešto što se može učiniti, neka nam Gospodin omogući Njegovom ljubavlju i milošću da to učinimo. “

U komentarima koji su slijedili otvoreno pismo, Jean Pierre Casey je rekao: Moj veliki ujak Dietrich von Hildebrand bio je odlučan u danima nacističke represije. Mi moramo također biti odlučni  i kod sekularnog ugnjetavanja, kada se prava roditelja sustavno potkopavaju i obitelj se napada na sve strane. Šutnja biskupa je sramotna.

Slijedi njegovo otvoreno pismo biskupima Engleske i Walesa:

Vaše Ekselencije:

Iako mogu shvatiti želju za postizanjem pomirljivog tona kada su ulozi i emocije visoki, veliko je podcjenjivanje nazvati tekst svoje izjave o slučaju Alfie Evans nesretnim, posebice s obzirom na naglasak na očitom integritetu medicinskog osoblja i administratora bolnice Alder Hey.

Bolnica koja djeluje kao zatvor, zatvara dijete protiv želja njegovih roditelja i bolje prosudbe, ne djeluje s integritetom.

Bolnica koja traži sudsku zabranu kako bi spriječila roditelje da vrše svoje zakonite dužnosti da djeluju u najboljem interesu djeteta, ne ponaša se s integritetom.

Bolnica koja odbija dovesti u pitanje svoju (moguće, ako ne i vjerojatnu, pogrešnu) dijagnozu, ne djeluje s integritetom.

Bolnica koja nastoji otjerati kapelana koji pruža duhovnu utjehu obitelji kojoj je potrebna i koji daje Sakramente, ne djeluje integritetom.

Bolnica koja odbija razmotriti alternative, ne djeluje s integritetom.

Bolnica koja zahtijeva prisustvo policije da spriječi roditelje da iskoriste svoje zakonito pravo da uklone svoje dijete iz bolnice – prijeteći roditeljima za napad ako diraju svoje dijete – ne ponaša se s integritetom.

Bolnica koja odbija omogućiti sastanak između svog medicinskog osoblja i šefa druge bolnice koja je spremna prihvatiti dijete na liječenje, ne djeluje s integritetom.

Bolnica koja ne surađuje ​​s drugim bolnicama koje šalju medicinsko osoblje, opremu i prijevoz kako bi podržavale želje roditelja za alternativnim oblicima liječenja, ne djeluje s integritetom.

Bolnica koja odbija hidrirati ili hraniti dijete, ne djeluje s integritetom.

Još važnije – i još gore od nesretnog izbora riječi koji koristite u vašoj deklaraciji – je njezin bijedan neuspjeh da se obrati srcu stvari: privilegiranoj vezi između djeteta i njegovih roditelja kao njegovih skrbnika.

Nema spomena u izjavi o svetosti i dostojanstvu ljudskog života.

Nema spomena o pravima roditelja kao osnovnih odgajatelja i jedinih legitimnih skrbnika djeteta.

Nema spomena o primarnim pravima roditelja – a ne države, liječnika ili sukobljenih sudaca – kako bi utvrdili što smatraju najboljim interesom djeteta.

Budući da je deklaracija potpuni promašaj u podržavanju Katoličkog učenja u odnosu na život i obitelj,  ne smije se smatrati Katoličkom deklaracijom. Nazvati je takvom izuzetno je pogrešno.

Sve je više očito da iza tisuća pobačaja koje omogućavaju svake godine, NHS bolnice postaju mlinovi smrti ne samo za nerođene, već i za žive. Svaki roditelj u Velikoj Britaniji, katolički i drugi, s pravom će postaviti pitanje da li će s primitkom njihovog djeteta u bolnicu NHS-a, njihovo dijete ikad više biti u mogućnosti napustiti tu bolnicu i vidjeti svjetlost dana. A da naši biskupi i dalje bivaju saveznici s NHS-om u obrani neobranjivog, ne možemo shvatiti.

I dok ste možda u iskušenju da nazovete mene i druge osobe koje dijele moje stavove kao ‘primitivne’ čije intelektualne sposobnosti nisu dovoljne da bi se u potpunosti shvatile etičke i medicinske suptilnosti slučaja, odgovoriti ću: 

Znam tiraniju kada je vidimZnam ugnjetavanje kada ga vidim. Znam nepravdu kada je vidim. Tako i mnoge tisuće drugih širom svijeta. 

Ako naše Crkvene vođe šute na takvu tiraniju, ugnjetavanje i nepravdu, onda ne samo da propadaju u svojoj misiji da naviještaju Evanđelje Isusa Krista, ne samo da ne uspijevaju javno podržavati svetost i dostojanstvo cijelog ljudskog života, ne samo da ne brane prava roditelja kao osnovnih odgojitelja i kao jedinih legitimnih skrbnika svoje djece gdje je sve od navedenog, pojedinačno ozbiljan teški grijeh propusta – nego oni također postaju suučesnici i doista, aktivni sudionici, tih teških zli djela.

Žalim što ću reći da s ovom vrstom vodstva – odnosno potpunim odsustvom vodstva koje biskupi pokazuju – u teškim javnim slučajevima gdje je snažno javno svjedočenje u obrani života, obitelji i Bogom danih roditeljskih prava ne samo nužno, već i je doista moralna obveza, nije čudo da stado praktičnih Katolika toliko brzo pada. 

Jer tko želi slijediti takve pastire? 

Da se to dogodilo toliko brzo nakon Charlie Garda sage i s bitno identičnim ishodom – to jest potpunim nedostatkom vodstva, nedostatkom uvjerenja i nedostatkom hrabrosti koju vidimo od naših biskupa, bojim se reći da se sramim biti engleski Katolik.

Kao što je Edmund Burke rekao: “Jedino što je potrebno za pobjedu zla je da dobri ljudi ne rade ništa.”

Sa svakom nadom da će vas Duh Sveti potaknuti da poduzmete djela prema proročkim riječima Ivana Pavla II: “Ako želite mir, radite za pravdu. Ako želite pravdu, obranite život. Ako želite život, prihvatite istinu, istinu koju je Bog otkrio.”

NE BOJTE SE !

JP Casey

London, 27. travnja 2018

https://www.lifesitenews.com/news/open-letter-uk-bishops-handling-of-alfie-evans-case-was-an-abject-failure

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *