Ovo ne možete izmisliti: Vatikanska konferencija promovira eutanaziju

  1. i 17. studenoga, novoosnovana Papinska akademija za život održava konferenciju u Rimu na temu “Pitanja o kraju života” (Nota Bene: konferencija je već zatvorena.) Jedna od tema najavljenih predavanja je: “Eutanazija u Nizozemskoj: uravnoteženje autonomije i suosjećanja”. Kao što ovaj naslov pokazuje, poruka ove nove vatikanske konferencije mogla bi biti heterodoksnija nego što bi vjerni katolici htjeli. Svjetska medicinska udruga surađuje s ovom konferencijom. Zanimljivo, sama Papinska akademija za život još nije oglašavala ovu nadolazeću konferenciju na svojim internetskim stranicama.

Međutim, kao što je priopćila Svjetska medicinska udruga, Rimska konferencija trebala bi biti sastanak zagovaratelja i kritičara eutanazije:

Konferenciju u Vatikanu zajednički vode WMA [Svjetska medicinska udruga], Njemačka liječnička udruga i Papinska akademija pro Vita. Dr. Frank Ulrich Montgomery, potpredsjednik WMA-e, izjavio je kako bi dvodnevni događaj uključivao govornike iz zemalja koje podržavaju zakone o eutanaziji i druge koji se protive sudjelovanju liječnika u takvim praksama. Uključivat će ​​vodeće medicinske stručnjake, predstavnike pravnih vlasti, stručnjake za palijativnu skrb i medicinsku etiku, teološke učenjake i filozofe. Oni će raspravljati o različitim pristupima tim pitanjima, istražiti prava pacijenata i ograničenja liječenja, te razmotriti javno mnijenje u vezi s pitanjima o kraju života.

Vrlo je upitno što vatikanska konferencija daje takav opseg zagovarateljima eutanazije. Kao što je Giuseppe Nardi, dobro upućen vatikanski stručnjak iz Katholisches.info, izvijestio 13. studenog, biti će prisutni govornici koji podržavaju eutanaziju ili ubijanje nerođenih. (Talijanska katolička web stranica La Nuova Bussola Quotidiana također je izvijestila o ovoj ozbiljnoj stvari.)

Nadbiskup Vincenzo Paglia otvorit će konferenciju. (Papa Franjo će poslati poruku sudionicima.) Nakon Paglie će slijediti, među ostalim govornicima, René Héman, predsjednik Kraljevskog nizozemskog liječničkog zbora (KNMG). Héman je snažan zagovaratelj eutanazije, kao i sam Kraljevski nizozemski liječnički zbor. Na web stranici KNMG-a lako se može naći njihova pro-eutanazijska pozicija. Dva predstavnika KNMG-a objavili su članak za World Medical Journal prošli mjesec pod naslovom Hémanovog najavljenog predavanja: “Eutanazija u Nizozemskoj: Balansiranje autonomije i samilosti”. Iako su autori ovoga članka drugi ljudi, trebao je poslužiti kao priprema za ovaj događaj u Rimu. Članak potiče i brani praksu eutanazije.

Čini se da je Svjetska medicinska udruga, koja se u ovom trenutku još uvijek javno suprotstavlja eutanaziji, u procesu ponovnog procjenjivanja vlastitog stava. To je povod Rimskoj konferenciji, kao i ostalim dodatnim događajima koji se održavaju na međunarodnoj razini. Stoga Vatikan izgleda kao da je spreman dati platformu za duboko kontroverzne rasprave, i na taj način, može dati veliku pozornost zagovarateljima eutanazije.

René Héman, koji će govoriti na konferenciji u Rimu, nije jedini koji podržava klinike za prekidanje života. Osim ostalih govornika kao što su Anne de La Tour, Stefano Semplici i Heidi Stensmyren, konferencija će također imati govornika koji je član Planned Parenthood-a. Dr. Yvonne Gilli, član Zelene stranke u Švicarskoj, govorit će o “Potpomognutom samoubojstvu u Švicarskoj: praksi i izazovima”. Gilli je predsjednik Vijeća švicarske organizacije Seksualno zdravlje Švicarske (Sexuelle Gesundheit Schweiz), koja je članica International Planned Parenthood Federation (IPPF).

Još jedan govornik, profesor Ralf Jox iz Instituta za etiku, povijest i teoriju medicine u Münchenu, je liječnik koji također, prema Nardiju, podupire ideju pomaganja ljudima u njihovoj želji da umru. Surađivao je s kolegama 2014. godine kako bi se donio zakon u Njemačkoj s tom namjerom. Tada je rekao: “Svatko tko ozbiljno štiti život, mora uspostaviti pravila za odgovorno pomaganje samoubojstvu.”

La Nuova Bussola Quotidiana također se osvrće na ovu novu vatikansku konferenciju, govoreći o određenim “dijaboličnim stavovima” koji će biti prezentirani, govoreći također, da se “potiče velika zbrka” u vezi s određenim temeljnim načelima “koje treba braniti bez ikakvog kompromisa.”

U svjetlu ove konferencije u organizaciji reorganizirane i reformirane Papinske akademije za život (PAŽ) (koja sada ima zagovaratelja pobačaja kao jednog od svojih članova) nedavno osnivanje nove Akademije Ivana Pavla II. za ljudski život i obitelj – koju je osnovao bivši član PAŽ-a, profesor Josef Seifert – još je važnije kao protuteža.

Niže je izvor ove vijesti na kojem je moguće vidjeti i detaljni program ove konferencije:

https://onepeterfive.com/vatican-conference-invites-promoters-euthanasia/

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *