Pad kardinala pape Franje

Nastavlja se raspad vladavine pape Franje. U svjetlu onoga što je Onepeterfive pokazao nedavno o bliskim savjetnicima pape Franje – kardinalima Maradiaga , Errazuriz i Marx – zanimljivo da se sada toj raspravi pridružuje jedan od najistaknutijih švicarskih listova – Der Tages-Anzeiger , koji govori o ” Padu kardinala” (koji je naslov članka).

Autor članka, Michael Meier, novinarski stručnjak za religiju, kaže da je, nakon što su “oduševljeno” pozdravili početak papinske reforme kurije “neki od njegovih najbližih savjetnika našli su se pod pritiskom i prijetnjom da će propasti u vrtlogu skandala o zlostavljanju. “

“Gledajući unatrag, Franjo nije dobro odlučivao u pogledu kardinala”, dodaje Meier. “Usprkos svojoj politici nulte tolerancije prema svećenicima pedofilima, čini se da je sam osobno poštedio vlastite ljude.”

U nastavku se Meier bavi s kardinalima, članovima Vijeća devet kardinala koji su pozvani pomoći papi s njegovom reformom: kardinali George Pell, Francisco Errazuriz i Oscar Rodriguez Maradiaga.

Što se tiče australskog kardinala Pella i njegovog optuživanja u Melbourneu, kako je bio previše blag prema klerikalnim zlostavljačima pod njegovim autoritetom, te da je osobno zlostavljao jednog dječaka, Meier kaže da, dok Pell inzistira na svojoj nevinosti, papa Franjo je već znao o tim optužbama kada je pozvao Pella u Vijeće C9.

Meier se zatim dotakao slučaja čileanskog kardinala Francisca Errazuriza, koji je nedavno optužen od tri zlostavljane žrtve, da je papi dao lažne informacije o odgovornim svećenicima u Čileu i da je blokirao pravni postupak protiv zlostavljačkog svećenika Fernanda Karadime.

Dok se papa Franjo sada ispričava zbog prvobitnog kritiziranja tih žrtava zlostavljanja, Meier kaže: “Ipak, ima dojam da papa samo djelomično vidi problem”. Novinar dalje kaže: “I zbog varljive prakse još jednog kardinala – Oscara Rodiguez Maradiage – ne čini se da je papa previše zainteresiran za rasvjetljavanje ovih afera. “Meier pokazuje kako je ovaj kardinal iz Hondurasa optužen za financijski skandal – primanje 35.000 eura mjesečne uplate od Katoličkog sveučilišta Tegucigalpa – i prikrivanje financijske i moralne korupcije njegovog pomoćnog biskupa – Juan José Pinede – koji čak i danas predstavlja Maradiagu prilikom putovanja. Pineda se čak optužuje da je seksualno uznemiravao neke sjemeništarce. 

Novinar objašnjava kako je papa, prije nekoliko mjeseci, poslao papinskog istražitelja u Honduras. “Već dugo, on [papa] ima svoje izvješće”, dodaje Meier, a zatim pita: “Ali zašto ne uspostavlja sankcije? Zato što želi sačuvati svog prijatelja Maradiagu? Maradiagu, koji je trenutno u SAD-u na liječenju raka prostate, a zastupa ga sam Pineda”.

U zaključku, Meier se pita hoće li “svi ovi pali kardinali narušiti reformu kurije? I vjerodostojnost pape Franje? “Također pita da li se papin izbor kardinala isplatio. Jesu li neki kardinali trećeg svijeta korumpirani? S tim pitanjima, sredinom svibnja gleda se na nadolazeće novo imenovanje kardinala. “Švicarski novinar zaključuje svoj kritički prikaz politike pape Franje s komentarom: “Također, s obzirom na izbor osoblja i kardinala, ne možemo se osloboditi dojma da ovaj papa djeluje više prema svom osjećaju sa vrlo malo promišljanja. “

https://onepeterfive.com/the-downfall-of-pope-franciss-cardinals/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *