Papa Benedikt hvali kardinala Saraha: ‘Liturgija je u dobrim rukama’

Papa Benedikt XVI. snažno je podržao vatikanskog čelnika za liturgiju, kardinala Roberta Saraha u pogovoru za nadolazeće izdanje Sarahove visoko priznate knjige „Moć šutnje“.

Benediktova potpora djelovanju kardinala Saraha je zapanjujuća obzirom na očigledno hladan prijem pape Franje Sarahovom pozivu na ponovno otkrivanje drevnih liturgijskih tradicija.

“S kardinalom Sarahom, gospodarom tišine i unutarnje molitve, liturgija je u dobrim rukama”, piše Benedikt.

Njegov pogovor objavljen je danas na First Things i pojavit će se u budućim izdanjima Sarahove knjige koju je u ožujku objavio Ignatius Press.

Hvale pape Benedikta dolaze manje od godinu dana nakon što je kardinal Sarah zatražio od biskupa i svećenika širom svijeta da proslavljaju Misu “ad orientem” – doslovno “prema istoku” – prema kojem je svećenik okrenut svetohraništu, umjesto puku.

Sarah je uputio apel tijekom konferencije o liturgiji u Londonu u Engleskoj, održanoj u srpnju 2016. godine, te je predložio svećenicima da provedu ad orientem praksu od adventa 2016. godine.

Također je zamolio katolike da kleče prilikom primanja Svete Pričesti gdje god je to moguće i ohrabrio velikodušan prijem Tradicionalne latinske Mise.

Sarah je tada rekao da papa Franjo “najviše poštuje liturgijsku viziju i mjere pape Benedikta.”

No, dva dana nakon objavljivanja Sarahovih komentara, tadašnji je vatikanski glasnogovornik otac Federico Lombardi izdao javno pojašnjenje.

U vatikanskom priopćenju za javnost je stajalo da su neki od Sarahovih “izraza” bili “pogrešno protumačeni” te se inzistiralo na tome da se “nove liturgijske smjernice ne očekuju od sljedećeg adventa, kao što su neki pogrešno zaključili iz nekih riječi kardinala Saraha”.

Štoviše, papa Franjo “izričito je spomenuo” u posjetu Uredu za bogoštovlje da Tradicionalna latinska Misa “dopuštena od strane pape Benedikta XVI.” putom njegovog Motu Propria Summorum Pontificum “ne smije zauzeti mjesto ‘obične’ [Mise] navodi vatikansko priopćenje.

Dan kasnije uslijedilo je priopćenje američkih biskupa koje se odnosilo na vatikanski dokument, te se tvrdilo kako nema “novog mandata za svećenike da se okrenu od puka”.

U listopadu 2016. Saraha je u posljednjem trenutku zamijenio papa Franjo kako bi otvorio akademsku godinu na Institutu Ivana Pavla II za studije o braku i obitelji u Rimu.

U studenom je papa Franjo restrukturirao Kongregaciju za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, uklanjanjem tradicionalista i imenovanjem 27 novih članova, zadržavajući Saraha kao prefekta.

Novoimenovani članovi uključuju poznate progresivne svećenike kao što je njemački kardinal Rainer M. Woelki, koji je koristio izbjeglički brod kao oltar za slavlje Tijelova i novozelandski kardinal John Dew koji je tijekom sinode o obitelji kritizirao jezik katekizma koji opisuje homoseksualne činove kao “inherentno poremećene”.

Među onima koji su otpušteni iz Kongregacije bili su američki kardinal Raymond Burke i australski kardinal George Pell.

Obojica su poznati po njihovom pravovjerju, a Burke je jedan od četvorice potpisnika dubie u kojoj je tražio od Franje da pojasni hoće li Amoris Laetitia odstupiti od katoličkog moralnog učenja.

U prosincu je papa Franjo utemeljio komisiju za ispitivanje Liturgiam Authenticam, vatikanskog dokumenta iz 2001. godine, koji je postavio smjernice za prevođenje liturgijskih tekstova s ​​latinskog na narodni jezik.

Liturgiam Authenticam je pozvao da se liturgijski tekstovi revidiraju po potrebi kako bi se prilagodili ispravnoj doktrini.

Prema isusovničkom časopisu America, Franjino imenovanje druge osobe Kongregacije, engleskog nadbiskupa Arthura Rochea za šefa komisije je “znakovito“.

Roche, koji je deset godina bio predsjednik Međunarodne komisije za engleski jezik u liturgiji (ICEL), “ima više iskustva u liturgijskom polju i otvoreniji pristup liturgijskim pitanjima nego njegov prefekt, kardinal Robert Sarah”, pisalo je u America-i.

Franjo je postavio komisiju jer želi dati biskupskim konferencijama više ovlasti nad liturgijom, prema America-i.

To je također njegov odgovor nekim biskupskim konferencijama koje “ne prihvaćaju da postoji ‘sakralni jezik'” i protive se da je Liturgiam Authenticamu “previše krut”.

No, glasoviti vatikanist, Sandro Magister, smatra da je uloga komisije “rušenje” Liturgiam Authenticam, kojeg opisuje kao “jednog od zidova otpora protiv pretjerivanja postkonciliarnih liturgista”.

Papa Benedikt XVI. piše u svojoj poslanici da nas kardinal Sarah “uči šutnjom – šutjeti s Isusom, pravom unutarnjom mirnošću i upravo na taj način pomaže da ponovno shvatimo Riječ Gospodnju”.

U onome što on predlaže “može postati ispitivanje savjesti svakog biskupa”, Benedikt citira Saraha:

Može se dogoditi da dobar, pobožan svećenik, jednom kada bude uzdignut na biskupsko dostojanstvo, brzo padne u osrednjost i brigu za svjetovni uspjeh. Opterećen težinom dužnosti koja mu pripada, zabrinut za svoju moć, svoje ovlasti i materijalne potrebe svog ureda, postupno ostaje bez energije.

Benedikt dodaje: “Kardinal Sarah je duhovni učitelj koji govori iz dubine tišine s Gospodinom, iz njegove unutarnje zajednice s Njim, i stoga zaista ima nešto za reći svakom od nas. “

https://www.lifesitenews.com/news/pope-benedict-praises-cardinal-sarah-the-liturgy-is-in-good-hands

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *