Papa Benedikt XVI: Zadržao sam duhovnu dimenziju papinstva

U svojoj novoj biografiji objavljenoj 4. svibnja ove godine, Papa Benedikt XVI dao je neke izjave koje bacaju sasvim novo svijetlo na njegovu ostavku na mjesto Pape.

On ističe u svojoj novoj knjizi duhovnu dimenziju Papinstva, koja je i dalje njegova zadaća i njegov mandat.
Papa Benedikt XVI objašnjava svoje odstupanje, kojim se odrekao uloge konkretne legalne moći i vladanja, ali je u isto vrijeme zadržao “duhovni mandat Pape”.

Naime, Papa Benedikt XVI 2018 godine odgovorio je na nekoliko pisanih pitanja svom biografu Peteru Seewaldu, koja su nakon toga uključena u knjigu pod nazivom Benedikt XVI : Život.

Dio pitanja u knjizi odnosi se na ostavku Pape Benedikta XVI koja se dogodila 11.veljače 2013 godine, nakon gotovo 7 godina Papinstva.

Na pitanje o njegovoj sadašnjoj tituli Pape Emeritusa, Benedikt XVI objašnjava kako je to jednako ulozi umirovljenog biskupa, koji iako sada aktivno ne vodi ured, još uvijek ima poseban odnos sa tim uredom, jer sada postoji duhovna dimenzija obnašanja dužnosti toga ureda, koja je i legalno priznata. I mada sadašnji odnos leži izvan pravne substance, on je itekako duhovno povezan sa tim uredom. Stoga iako je on svojom voljom odstupio sa mjesta Pape, zadržao je duhovnu dimenziju svog ureda.

Na pitanje kako se nosi sa stalnim kritikama na njegove izjave od brojnih progresivnih prelata, posebno iz Njemačke, papa Benedikt XVI izjavio je :
“Njemačka teologija na glup i zloban način interpretira moje riječi, bolje je ne govoriti o tome!” rekao je papa Benedikt XVI.
“Radije ne bih analizirao stvarne razloge zašto netko želi utišati moj glas,” rekao je papa Benedikt XVI

Nadalje objašnjavajući ulogu “umirovljenog Pape”, Peteru Seewaldu, Benedikt čini usporedbu promjene generacija, gdje se otac obitelji odriče svog legalnog statusa, ali zadržava ljudsko-duhovno vodstvo, koje ostaje do smrti.
Točnije, funkcionalni aspekt očinstva se može promijeniti, ali ne i njegov ontološki dio.
Na primjer, kada otac u nekom trenutku svoga života preda upravljanje kuće svome sinu, sin postaje odgovoran i preuzima određena prava od oca. Ali duhovna strana očinstva i dalje ostaje, dok se situacija mijenja samo obzirom na konkretna prava i dužnosti.

I kao što je papa Benedikt XVI rekao kada je odlučio abdicirati:

“Ne napuštam Križ, nego ostajem na novi način pored Rapetog Gospodina. Više ne nosim moć papinskog ureda u vođenju Crkve, ali u službi molitve ja ostajem i dalje povezan u Svetom Petru”

6 komentara

 1. Petar

  Ovim Benediktovim riječima se ispunja više poruka o njemu iz Knjige Istine.

  Ne citiram doslovno, nego smisao:

  Prijestolje mu je oduzeto, ali ne i moć.

  On će voditi Crkvu Ostatka, a njega će voditi Sveti Petar.

 2. admin

  Hvaljen Isus i Marija!

  Josipe u pravu ste. Mi smo realno ozbiljni u našoj duhovnosti i ne možemo sebi takve stvari priuštiti ovdje. Zbog toga smo morali obrisati poveznicu.

  Znamo tko je Sedmi Anđeo.

  Znamo tko je lažni prorok.

  Kad dođe vrijeme znat ćemo tko je antikrist.

 3. ivana

  A šta se čudimo Melindi,treba za takve miljardere moliti.ima ih i miljunaša.Naša crkva s pojedinim pastirima pada upravo na tom polju bogatstvo.Znamo koliko je bio naš Spasitelj materjalno bogat nije ima gdje bi glavu naslonio.gdje je rodjen i umro u tuđi grog.Sjetimo se mnogih svetaca kroz povijest Sv.Franjo Asiški itd.od kad su biskupi i pojedini svećenici počeli u crkvi i na feštama sjediti slikavati se s bogatašima nije dobro.znamo kome je Isus došao bolesnima i grešnima.Svaki katolik tko je u interesu prema bilo čemu i bilo kome u okovima je.Sloboda je veliki neprocjenjivi dar.BOŽE pomozi našim Ppojedinim PASTIRIMA da vide da nije dobro veličati Bogataše tj.moćnike ovoga svijeta.

 4. Josip

  Hvaljen Isus i Marija!

  U redu, slažem se.

  Nije mi bila namjera dokazati da je to antikrist. Želio sam ukazati da ako postoji mogućnost da je to on, onda stvarno nemamo previše vremena i trebamo hitno djelovati, budući da antikrist svoje javno djelovanje započinje u tridesetima.
  Znam da se još dosta toga treba dogoditi do toga, pa i samo Upozorenje, ali upravo nam i ova situacija s virusom pokazuje koliko brzo se stanje u svijetu može promijeniti.

 5. ivana

  A šta se čudimo Melindi, treba za takve miljardere moliti. Ima ih i miljunaša. Naša crkva s pojedinim pastirima pada upravo na tom polju bogatstvo. Znamo koliko je bio naš Spasitelj materjalno bogat nije ima gdje bi glavu naslonio.gdje je rodjen i umro u tuđi grob.Sjetimo se mnogih svetaca kroz povijest Sv.Franjo Asiški itd.
  Od kad su biskupi i pojedini svećenici počeli u crkvi i na feštama sjediti slikavati se s bogatašima nije dobro.
  Znamo kome je Isus došao bolesnima i grešnima.
  Svaki katolik tko je u interesu prema bilo čemu i bilo kome u okovima je.Sloboda je veliki neprocjenjivi dar.
  BOŽE pomozi našim pojedinim PASTIRIMA da vide da nije dobro veličati Bogataše tj.moćnike ovoga svijeta.

 6. Josip

  U poruci 25. prosinca 2012. godine stoji:

  “Moja predraga kćeri, Moj Plan Spasenja svijeta započeo je po Mom Vremenu 22. prosinca 2012.”

  Mislim da je jako bitno ovo “po Mom Vremenu”.

  Prema viđenjima blažene Anne Katharine Emerich Isus je rođen nekih 7 godina prije nego što mi brojimo.

  Prema tome, naše i Božje vrijeme se razlikuje za 7 godina, što bi značilo da je razdoblje Velike Nevolje započelo u prosincu 2019. što se poklapa sa početkom ove “pandemije”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *