Papa Franjo ignorirao obljetnicu Summorum Pontificuma

U čast desete obljetnice „oslobođenja“ Latinske Mise od strane Pape Benedikta XVI održana je konferencija u Rimu. Hodočasnici koji su došli morali su se suočiti sa ignoriranjem od pape Franje.

Deset godina nakon što je Benedikt uspostavio zakon koji je omogućio veću upotrebu Latinske Mise, Franjo izgleda čini sve što je moguće, da bi stvari vratio nazad jednostavno se pretvarajući da se to nikad nije dogodilo.

Zadnjih tjedana, on je potvrdio sa „ magisterijskim ovlastima“ da su reforme 1960. koje su dozvolile Mise na narodnim jezicima umjesto na Latinskom nepovratne. Prošlog tjedna dozvolio je lokalnim biskupskim konferencijama da prepravljaju te prijevode, umjesto Vatikana.

Naglašeni su obrisi pravog rata u Katoličkoj Crkvi i vide se povučene linije između konzervativnih, tradicionalnih Katolika i Franje, čak od onog trenutka kada je odbio nositi tradicionalnu odjeću prilikom svog prvog javnog pontifikalnog nastupa 2013.

Na konferenciji u četvrtak koja je označila 10. obljetnicu ponovnog zamaha Latinske Mise, organizator susreta Vlč. Vincenzo Nuara, nije čak ni spomenuo Franju u uvodnom govoru. Trenutni papa je spomenut u prolazu od drugog govornika, a treći govornik ga je skroz ignorirao.

U prvom redu na konferenciji, što je također znakovito, sjedili su: Kardinal Raymond Burke, vodeći kritičar trenutnog pape, kojega je Franjo smijenio sa položaja Vatikanskog vrhovnog suca 2014.; Kardinal Gerhard Muller, nedavno izbačen od Franje sa mjesta prefekta Kongregacije za Nauk Vjere, i Kardinal Robert Sarah, kojega je Franjo imenovao opet za prefekta Kongregacije za Bogoštovlje, ali ga je istovremeno ušutkao pomoću imenovanja njegovog zamjenika (Također je kompletno izmijenio postavu Kongregacije)….

Franjin novi zakon je „ poprilično jasna korekcija kursa od linije pape Benedikta“ rekao je Vlč. Anthony Ruff, profesor teologije na Sveučilištu Svetog Ivana u Minnesoti, koji je ujedno i urednik progresivnog liturgijskog bloga Pray Tell.   

https://remnantnewspaper.com/web/index.php?option=com_k2&view=item&id=3421:pope-francis-ignores-summorum-pontificum-anniversary

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *