Papa Franjo je znao za seksualna zlostavljanja biskupa iz Argentine kada ga je promaknuo u Vatikan

Papa Franjo je unaprijedio jednog od svojih štićenika u Vatikanu, argentinskog biskupa Gustava Oscara Zanchettu, unatoč tome što je Vatikan primio dokaze o seksualnom zlostavljanju prije biskupovog promaknuća, koji su uključivali optužbe za „seksualno uznemiravanje“ odraslih sjemeništaraca, slikanje „golih selfija“, i „opsceno“ ponašanje.

 

 

Vlč. Juan José Manzano, bivši generalni vikar Zanchette u Argentini, rekao je te činjenice za Associated Press, koji je danas objavio svoje izvješće. Izjavio je da je već 2015. godine, a potom i 2017. godine, papa Franjo dvaput razgovarao s Zanchettom o njegovom nedoličnom ponašanju.

 

Vijest stiže nakon što je Vatikan ranije ovog mjeseca najavio da je Zanchetta pod istragom zbog seksualnog zlostavljanja i da je smijenjen s dužnosti. Vatikanski glasnogovornik, Alessandro Gissoti, tada je rekao da „nije bilo optužbi za seksualno zlostavljanje“ protiv biskupa nakon što je 2017. godine podnio ostavku na mjesto u njegovoj biskupiji Oran.

 

„Nikakve optužbe za seksualno zlostavljanje nisu se pojavile u vrijeme imenovanja za savjetnika [Uprave dobrima Svete Stolice, koja nadzire razne nekretnine i drugu imovinu papinstva]. Optužbe za seksualno zlostavljanje su iz perioda ove jeseni,“ izjavio je.

 

AP izvješće:

Papina odluka da dopusti Zanchettiju da tiho podnese ostavku, a zatim ga unaprijedi na poziciju broj dva u jednoj od najdelikatnijih službi u Vatikanu, ponovno potiče sumnju o tome zatvara li Franjo oči na loše ponašanje svojih saveznika i odbacuje li optužbe protiv njih kao ideološke napade.

 

Kako danas izvještava Miami Herald, velečasni Manzano – koji je sada župnik – rekao je da je još 2015. počeo „dizati uzbunu“ o svom nadređenom koji je čak snimio „gole selfije“. Manzano je jedan od tri biskupijska dužnosnika, koji su u to vrijeme istupili i kontaktirali Vatikan, najprije šaljući Zanchettijine gole „selfije“. Ti su dužnosnici 2017. godine podnijeli drugi prigovor u Vatikanu „kada je situacija bila mnogo ozbiljnija“, ne samo zbog seksualnih zlostavljanja, nego i zbog toga što je „biskupija sve više išla u ponor“.

 

Žalbe su bile zbog Zanchettijine „autoritarne vladavine“ i „neprimjerenoga ponašanja i seksualnoga uznemiravanja odraslih sjemeništaraca.“ Nakon svake od tih pritužbi, izvještava Manzano, papa Franjo se susreo sa Zanchettom u Rimu.

 

„2015. smo poslali ‘digitalne dokaze’ s fotografijama selfija bivšega biskupa u opscenom ili neprikladnom ponašanju koje se činilo neprimjereno i opasno”, rekao je Manzano za AP. Preko nekih prijateljskih biskupa, informacije su dane u Rim, a potom, kako je izjavio Manzano, papa Franjo je pozvao Zanchettu. Kako prenosi AP, Zanchetta je pokušao diskreditirati dokaze, „rekavši da je njegov mobitel bio hakiran, te da se radi o ljudima koji žele naštetiti ugledu pape.“

 

  1. godine, kako je objasnio Manzano AP-u, on i njegovi kolege poslali su detaljnije informacije u Vatikan o navodima o seksualnom zlostavljanju. U to vrijeme Zanchetta je bio „agresivniji“ i posjećivao je sjemenište „u svako doba, pijući s bogoslovima i odvodeći sa sobom sjemeništarce kad god bi posjetio župu“, objašnjava AP.

Kada su neki od bogoslova počeli napuštati sjemenište, „rektor je istražio i upozorio na uznemiravanje i neprimjereno ponašanje“, rekao je Manzano AP-u.

 

Sredinom 2017. te su informacije proslijeđene nuncijaturi u Argentini koja je brzo reagirala. Papa je potom pozvao Zanchettu u Rim, u srpnju 2017. Nakon toga, Zanchetta je podnio ostavku na mjesto biskupa.

 

Manzano je rekao da je papa Franjo ispovjednik Zanchette. Franjo je tretirao Zanchettu kao „duhovnog sina“, dodao je bivši generalni vikar. Kako je dodao AP, to bi „moglo objasniti zašto ga je Franjo postavio u Oránu, unatoč pritužbama o navodnim zlouporabama vlasti kada je Zanchetta bio zadužen za ekonomske poslove u svojoj domicilnoj biskupiji Quilmes, koja se nalazi u crkvenoj provinciji Buenos Aires koju je vodio Bergoglio.“

 

Jedna majka jednog bogoslova potvrdila je AP-u da su optužbe o seksualnom uznemiravanju bogoslova od strane Zanchette istinite. Međutim, biskupijskim zaposlenicima su crkvene vođe rekle da ne govore u javnosti o tim pitanjima.

 

Kao što je nedavno istaknuo vatikanist Sandro Magister, slučaj Zanchetta stavlja papu Franju u neugodnu poziciju uoči summita o zlostavljanju 21. i 14. veljače u Rimu. Na ovome sastanku na vrhu, kaže Magister, “Bergoglio se možda ne će naći u ulozi suca bez mane, nego na optuženičkoj klupi onih, koji su tolerirali i prikrivali zlostavljanje.”

 

 

https://www.lifesitenews.com/blogs/breaking-pope-francis-knew-about-argentina-bishops-sexual-misconduct-prior

 

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom Franjom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *