Papa Franjo napao one kojima je dao otkaz: “Pogrešno se proglašavaju mučenicima!”

Rim, 21, 12, 2017, papa Franjo je dostavio svoju Božićnu čestitku Kuriji danas, napadajući Vatikanske službenike koji su dobili otkaz sa svojih ključnih mjesta koje su do tada držali, govoreći, kako su izdali povjerenje koje im je dano.

“Govorim o osobama pomno izabranima koje su trebali dati poseban vjetar u leđa reformama, ali koji nisu shvatili uzvišenu odgovornost koja im je dana te je zamijenili bezvrijednom ambicijom ili samohvalom. I onda kada su potiho stavljeni na stranu, proglasili su se pogrešno mučenicima sistema pape, umjesto da su govorili “mea culpa” (moj grijeh, moj grijeh),” rekao je Franjo.

Franjo nije spomenuo imena onih koji su se prema njegovim riječima kompromitirali dok su obavljali važne pozicije u Vatikanu. 

Međutim bilo je dosta alarmantnih otkaza visoko rangiranih prelata od 2013 god. , od kada je izabran Bergoglio. Među ove uključujemo Kardinala Raymonda Burkea, koji je smijenjen sa mjesta prefekta Vatikanske Apostolske Signature – najvižeg suda Katoličke Crkve; kardinala Gerharda Mullera sa mjesta šefa Kongregacije za Nauk Vjere; tri svećenika koji su radili za ovu Kongregaciju; Generalnog revizora Vatikanske banke, Libero Milonea; i zamjenika direktora Vatikanske banke Giulia Mattiettia.

Papa je rekao za vrijeme svog obraćanja kako postoje i drugi u Kuriji koji još uvijek nisu na “pravom putu”.

“Među ovima, postoje i drugi koji još uvijek rade tamo, a kojima je dano sve moguće vrijeme svijeta da se vrate na pravi put, u nadi da će naći Crkvenom strpljenju priliku za obraćenje, a ne za svoju korist”, rekao je.

Požurio je Kuriju da se uzdigne iznad kako je on to nazvao “teorije zavjera”.

Vrlo je važno uzdići se iznad pokvarenih teorija zavjere i malih grupacija koje zapravo predstavljaju – unatoč svojem samoopravdanju i dobrim namjerama – rak koji vodi u stvaranje sebe-centričnosti, što se također širi crkvenim tijelima, i onima koji rade s njima,” rekao je papa.

Franjo uvjerava svoju audijenciju da su ovi karijeristi manjina. Rekao je kako njegova primjedba “ni u kom slučaju ne zanemaruje veliku većinu vjernih osoba koje rade sa hvalevrijednom posvećenošću, strpljivošću , vjerom.”

U svom godišnjem obraćanju, papa Franjo je podsjetio Kuriju, civilne službe Vatikana, koje zapošljavaju i kler i laike, kako oni obavljaju đakonalnu ili funkciju poslužitelja.

Papa se sjetio kada se obraćao ocima Istočnjačkih Crkava, kako je papinstvo nazvao “đakonski primat”, izraz koji ga podsjeća na jedan drugi (sluga slugu Božjih)

Tijekom svog pontifikata, papa Franjo je upotrijebio svoje godišnje Božićno obraćanje Kuriji, kao priliku iznošenja svoje vizije kroz kritiziranje svojih neimenovanih protivnika. 2014 god., je nabrojao 15 bolesti koje napadaju Vatikansku birokraciju. 2015 god., je govorio o bolesti koja je napala Rimsku Kuriju. 2016 god., govorio je zlobnom otporu, njegovim reformama.

Ovo me podsjeća na čestitku koju sam dobio na vjetrobranskom staklu svojeg automobila, kojeg sam parkirao na parkirno mjesto, koje nitko ne koristi, prema savjetu jednog stanara.

Auto sam parkirao sigurno mjesecima na to mjesto, sve dok na sam badnjak, nisam vidio poruku, koja je glasila: “dokle ćemo mi morati gledati vaš auto na našem parkirnom mjestu”.

Bio sam iznenađen , budući da cijelo to vrijeme nije bilo nikakvih prigovora. 

No sada na sam Badnjak, susjedska (kršćanska) ljubav više nije mogla izdržati.

Tako i Bergoglio, koji jasno pokazuje svoje emocije prema svojim neistomišljenicima, a koje on smatra svojim neprijateljima. Čekajući sam Božić, za svoje izjave “bratske ljubavi” prema svojim radnim kolegama.

U svim filmovima o bešćutnim ljudima, najupečatljiviji opis njihovog karaktera događa se na Badnjak ili Božić, gdje umjesto pomirbenih riječi punih ljubavi dolazi punina njihovog zlobnog karaktera.

https://www.lifesitenews.com/news/pope-francis-blasts-those-hes-fired-they-wrongly-declare-themselves-martyrs

Pravila komentiranja: HKZ cijeni i potiče komentare čitatelja. Komentare ipak treba ograničiti na temu, da budu precizni i jasni, poželjno bi bilo da se podupru činjenicama, u svrhu davanja novih informacija ili produbljivanja postojećih.
Ovaj prostor nije namijenjen da bi se na njemu vrijeđalo bilo koga, niti je namijenjen za širenje osobnih duhovnih iskustava, također nije namijenjen za učestalo osobno blogiranje niti za teološke rasprave među komentatorima. Nije tajna da postoje uljezi koji mogu napraviti štetu, zbog toga neke komentare moramo brisati. Ako ispunjavaju ova pravila, objavljeni komentari ne moraju nužno odražavati stajalište HKZ-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *