Papa Franjo nastavlja odbacivati Kardinala Burkea

VATIKAN, Italija, 7. svibnja 2018. Franjo je prošlog tjedna produžio mandat svog posebnog izaslanika za vitezove Malte, čime je dodatno stopirao Kardinala zaštitnika ovog reda Raymond Burkea.

Vatikan je u petak objavio papinsko pismo od 2. svibnja, u kojemu je Franjo zamolio nadbiskupa Angela Becciua da ostane njegov izaslanik i “ekskluzivni glasnogovornik” na neodređeno vrijeme za sve što se tiče Vatikanskih odnosa s Redom Malte.


Franjo je imenovao Becciua 2. veljače 2017, za njegovog osobnog izaslanika koji će nadgledati “duhovnu i moralnu ” reformu Reda, a naročito njegov ogranak vitezova.

Na taj način, Franjo je djelotvorno otpustio Burkea predajući Burkeova dva područja upravljanja (promicanje duhovnih interesa Reda i njegovih članova, te odnos između Svete Stolice i Reda) Becciu.

Becciuovo imenovanje na mjesto posebnog delegata trebalo bi završiti izborom novog, što se dogodilo s izborom fra Giacomo Dalla Torre 2. svibnja. 

Međutim, Franjo se odlučio na neodređeno produženje njegovog mandata.

„S obzirom na činjenicu da put duhovne i pravne obnove (vojnog reda svetog Ivana Jeruzalemskog, Rodosa i Malte) još nije sklopljen,”Franjo je napisao: „Molim vas da i dalje držite ured mog izaslanika do zaključka procesa reformi i u svakom slučaju sve dok ne smatram korisnim za sam Red”.

“Do tada ćete i dalje imati sve ovlasti i biti moj isključivi glasnogovornik za sve što se odnosi na odnose između ove apostolske Stolice i Reda”, dodao je.

Kontroverza je okruživala vladavinu malteških vitezova posljednjih nekoliko godina, naglašavajući Franjin loš odnos s Burkeom u tom procesu.

Njemački aristokrat Albrecht von Boeselager smjenjen je kao Veliki kancelar vitezova krajem 2016. godine zbog kršenja obećanja poslušnosti nakon što je odbio podnijeti ostavku na temelju otkrića da je nadzirao raspodjelu kondoma kao dio dobrotvornog rada Reda u zemljama u razvoju.

Papa Franjo se tada umješao i ponovno vratio Boeselagera u siječnju 2017. i zatražio od Matthewa Festinga, vrhovnog dužnosnika Reda koji je smijenio von Boeselagera da podnese ostavku. 

Taj potez izazvao je znatne kontroverze s obzirom na činjenicu da je Red Malte suverena država. 

Ubrzo nakon toga imenovao je Becciua za svog posebnog delegata zaduženog za reformu Reda.

Predložena reforma Reda izazvala je zabrinutost među članovima zbog mogućnosti da bi mogla preokrenuti tradiciju da se na čelu 900-godišnjeg Reda imenovao Vitez plemenite loze.

Članovi Prve klase ovog reda, nazvani “vitezovi pravde”, koji su se zavjetovali na siromaštvo, čednost i poslušnost, predstavljali su srce Reda od svojih početaka iz 12. stoljeća i bili su ključni za njegov moralni karakter.

Franjino zanemarivanje kardinala Burkea kao kardinala zaštitnika Vitezova Malte najnoviji je potez ponižavanja prema kardinalu od Franje.

Godine 2013. Franjo je otpustio Burkea iz Kongregacije za biskupe, Vatikana, koji nadgleda odabir novih biskupa. 

Franjo je zatim sljedeće godine smijenio Burkea sa mjesta Prefekta Apostolske Signature, najvišeg suda Crkve. 

Nadalje, Franjo je uklonio Burkea iz Kongregacije za Božansko štovanje 2016., nakon što su Burke i još trojica kardinala podnijeli Dubiju papi tražeći jasnoću Franjine kontroverzne pobudnice Amoris Laetitia.

https://www.lifesitenews.com/news/pope-francis-continues-sidelining-cardinal-burke-by-extending-mandate-of-sp

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *