Papa hvali kardinala koji daje Svetu Pričest razvedenim i ponovno vjenčanim

Manuel Clemente, lisabonski patrijarh, objavio je 12.7. pismo koje mu je poslao papa Franjo u kojem ga papa hvali zbog objavljivanja pastoralnih smjernica koje dopuštaju nekim razvedenim i “ponovno vjenčanim” da prime Svetu Pričest.

Nakon njegovog pisma biskupima iz regije Buenos Airesa iz 2016., ovo je drugo izravno papinsko odobrenje nepravovjernog pristupa davanja Svete Pričesti neobraćenim preljubnicima.

U pismu koje je objavio kadinal Clemente i koje je datirano 26.6.2018. (prema prijevodu na njemački od strane Giuseppea Nardia) papa Franjo piše sljedeće:

 „Dragi brate kardinale,

htio bih ti zahvaliti na pastoralnim smjernicama koje si mi poslao prošle Korizme čiji je cilj primjena osmog poglavlja apostolske pobudnice Amoris Laetitia.

Ovo duboko razmišljanje ispunilo me radošću, jer sam prepoznao angažiranost pastira i oca koji je svjestan svoje dužnosti da prati vjerne počevši sa njegovim svećenicima tako da oni mogu ispuniti svoje dužnosti na najbolji način.

Situacije bračnog života su područje u kojem je takva pratnja najpotrebnija i najosjetljivija. Radi toga, htio sam pozvati biskupski kolegij na produljeno sinodijalno putovanje koje bi unatoč neizbježnim izazovima, omogućilo sazrijevanje običnih smjernica za dobrobit cijelog Božjeg naroda.

Izražavajući ti svoju zahvalnost, ovu priliku koristim da potaknem brata kardinala i njegove suradnike u pastoralnoj službi – prvenstveno svećenike – da prate s mudrošću i strpljivošću u nastojanju da prepoznaju i integriraju tu krhkost koja se pokazuje kroz mnoge oblike kod supružnika i njihovih veza.

 To je zadaća koja nas izaziva kao pastire s jedne strane i koja nas s druge strane regenerira i posvećuje jer se sve oživljava milošću Duha Svetoga koje je Uskrsli Gospodin dao Apostolima za oproštenje grijeha i pažljivo liječenje svih rana.

U radosti dijeljenja s tobom, ljubljenim bratom, ove slatke i zahtjevne zadaće, uvjeravam te da ću te se sjetiti u mojim molitvama i molim te da moliš za mene. Blagoslivljam te iz svoga srca, da uključiš sve svećenike i cijelu biskupijsku zajednicu Lisabonskog patrijarhata.

Vatikan, 26.6.2018.

Franjo“

Kardinal Clemente je postavljen za kardinala od strane pape Franje 2015. Catholic Herald izvijestio je prije nekoliko dana sljedeće o Clementeu:

Lisabonski patrijarh sudjelovao je u objema sinodama o obitelji i isprva je izrazio neslaganje s idejom da se daje Pričest razvedenim i ponovno vjenčanim katolicima. Njegov se stav promijenio nakon objavljivanja Amoris Laetitia.

Kardinal Clemente je 6. veljače 2018. objavio vlastite pastoralne smjernice u kojima je dopuštao nekim razvedenim i “ponovno vjenčanim” – u pojedinim slučajevima – da prime Svetu Pričest.

On također preporučuje da svećenici predlože da žive u čistoći kao brat i sestra, ali nije postavio takvu vjernu i trajnu kontinenciju kao preduvjet za njihov pristup Svetoj Pričesti.

Važno je da se Clemente, u svojim smjernicama, poziva na argentinske biskupe i njihovu vlastitu liberalnu interpretaciju Amoris Laetitia iz rujna 2016. godine, kao i na pismo odobrenja koje im je poslao papa Franjo.

Kardinal Clemente također izravno upućuje na smjernice papa Franjine vlastite rimske biskupije, koje je 19. rujna 2016. objavio njegov kardinal-vikar Agostini Vallini.

Clemente upućuje na Amoris Laetitia – kojeg on citira u velikoj mjeri, uključujući AL 305 i poznatu fusnotu 351 – i to s unutarnjim forumom i procesom razlučivanja. Clemente također upućuje na Papine pohvale argentinskih biskupa i njegove riječi da “nema drugih interpretacija”.

Clemente tada kaže: “Nedavna službena objava tih dokumenata u Acta Apostolicae Sedis, CVIII / 10 (2017) str. 1071., zahtijeva od nas nužno primanje i prihvaćanje.”

Tako svjedočimo daljnjem utvrđivanju heterodoksne permisivne prakse davanja Svete Pričesti nekim neobraćenim preljubnicima, baš kao što je papa Franjo otvoreno promovirao od 2016. godine.

 

https://onepeterfive.com/pope-praises-cardinal-who-now-admits-remarried-divorcees-to-communion/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *