“Papa nije, neće i ne može promijeniti Objavu”: Kardinal Muller

Pitanju o Pričesti za civilno rastavljene i ponovno vjenčane Katolike može se pristupiti samo iz perspektive punine učenja Katoličke Crkve i Papa ne može mijenjati to učenje,” rekao je Kardinal Muller u novom intervjuu.

“Papa nije, neće i ne može promijeniti Objavu. Neki tvrde da je Papa promijenio temelje Crkvenog morala i relativizirao sakrament Svetog Braka. Ovo, on ne bi želio i ne bi mogao učiniti, ” rekao je ovo za vrijeme intervjua u Poljskoj za list Aleteia.

Zapitan, da li je debata uzrokovana Papinom exhortacijom Amoris Laetitia bila plodonosna ili opasna., Muller je izjavio da je debata “dobra” kada pomaže ljudima da otkriju pravi put.

“Prava namjera apostolske exhortacije, Amoris Laetitia, bila je staviti u centar punu, cjelovitu biblijsku poruku koja se odnosi na brak kao Sakrament i način života. Dodatno je ciljano i na one koji, zbog različitih razloga, nisu uspjeli ili su zapali u nevolju, tako da mi ne bismo mogli reći: “Evo onih koji rade sve dobro, dok ovi drugi ne pripadaju nama”, rekao je.

“Mi želimo da svi zajedno idemo putem Kristovih sljedbenika, i želimo biti od pomoći, tako da se ovaj put može shvatiti i prakticirati”, dodao je.

Od objave exhortacije, prošle god., razni biskupi, uključujući one u Malti i Njemačkoj, izdali su pastoralne smjernice temeljene na njihovom čitanju dokumenta, koje dozvoljavaju da se Pričest daje civilno rastavljenim i ponovno vjenčanim Katolicima koji žive u preljubu. Ali drugi biskupi, kao neki u Kanadi, objavili su svoje smjernice temeljene na njihovom čitanju istog dokumenta koje zabranjuje takvim parovima primanje Sv. Pričesti.

Muller koji je prefekt Kongregacije za Nauk Vjere, rekao je kako “debata ima negativnu konotaciju poglavito kada se sužava samo na jedno pitanje, dok su druga važna i vitalna pitanja stavljena u drugi plan.”

“To stvara malu zabrinutost i podjelu kada se čuje pitanje: Što misliš o Svetoj Pričesti za rastavljene koji žive u nesakramentalnoj zajednici?, dodao je.

Prošle god., četiri Kardinala zamolila su Papu da rasvijetli svoja učenja u exhortaciji, pitajući ga da otvoreno odgovori na pet pitanja (dubia) za koja se nadaju da će pojasniti ovu dvosmislenost. Pitali su:

  1. Da li preljubnici mogu primiti Sv. Pričest, 
  2. Da li postoje apsolutne moralne norme koje se moraju slijediti “bez izuzetka”
  3. Da li je uobičajeni preljub “objektivna situacija teškog kroničnog grijeha” 4. Da li se intrinzički zao čin može pretvoriti u “subjektivno dobro” djelo, temeljem “okolnosti ili namjera”
  4. Da li osoba može djelovati protivno spoznaji “apsolutnih moralnih normi, koje zabranjuju intrinzički zla djela”, u skladu sa svojom “savjesti”.

Četiri Kardinala rekli su tada da “Amoris Laetitia implicira različite međusobno suprotstavljene pristupe Kršćanskom načinu života” i stoga njihova pitanja dodiruju “temeljna stavove Kršćanskog života”.

Do sada, papa nastavlja ne odgovarati na njihova pitanja. Kardinal Raymond Burke, jedan od četvorice, rekao je da će, ako papa ne odgovori na pitanja, četvorica izdati formalni ispravak dokumenta.

Prošle godine Kardinal Muller dao je brojne intervjue, što se činilo kao da pokušava gasiti vatru uzrokovanu pojedinim Franjinim skandaloznim komentarima i pisanjima o braku i obitelji.

Ranije ove godine Muller je upozorio biskupe diljem svijeta, da prestanu interpretirati Franjinu exhortaciju o braku na način, koji je kontradiktoran nepromjenjivoj Crkvenoj nauci.

U intervjuu koji je dao prošle godine, ali koji je objavljen ovog mjeseca u knjizi pod naslovom Izvješće Kardinala Mullera, on je pojasnio kako Crkva pod Franjom nije promijenila svoja učenja o nemoralu kohabitacija, preljuba, razvoda ili homosexualnosti, te da ona (Crkva) nije otvorila vrata za civilno rastavljene i ponovno vjenčane Katolike u svezi primanja Svete Pričesti.

Komentar: Kardinal Muller ne želi vidjeti i priznati, tko je uzrok novonastalih sablazni za vjernike Katolike. Sa toliko savjetnika oko sebe, te brojnih ispravaka tzv. krivih navoda pape Franje, od strane Vatikanskog Ureda za odnose s javnošću, koje su se na početku pontifikata redovito pojavljivale u javnim glasilima, sada više nema potrebe za tim. Izjave pape Franje koje su prethodno dobro filtrirane od strane njegovih savjetnika, sada dolaze do vjernika upravo onakve kakve ih on želi. Vidjeli smo kako papa ne oklijeva kazniti “neposlušne”, tradicionalne kardinale, biskupe i svećenike, a sa druge strane on na razne načine potiče one koji rade proziv moralnog nauka Crkve na temelju Amoris Laetitia. Stoga ova podjela nakon njegove exhortacije još uvijek ostaje s njegovom namjerom, dok ne odgovori na dubiu, što on očito neće učiniti.

https://www.lifesitenews.com/news/the-pope-has-not-will-not-and-cannot-change-revelation-vatican-doctrinal-ch

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *