Papa opozvao audijenciju s donatorima papinske Zaklade nakon primjedbi na donaciju od 25 milijuna dolara

WASHINGTON, DC, 23. ožujka 2018. – Papa Franjo je otkazao redoviti sastanak s donatorima papinske Zaklade američke ljubavi koja pridonosi djelima pape. Otkaz dolazi neposredno nakon što su članovi snažno prigovarali osobnom zahtjevu od strane pape da Zaklada dodijeli 25 milijuna dolara Rimskoj bolnici poznatoj po optužbama za pranje novca i financijsku korupciju.

Opoziv sastanka su članovi Papinske zaklade nazvali “osvetoljubivim”, oni su razgovarali sa LifeSiteNewsom pod uvjetom anonimnosti. Novosti o opozivu došle su donatorskim članovima u pismu od 22. ožujka od kardinala Donalda Wuerlu. Pismo kardinala Wuerla nastoji prikazati otkaz sastanka s papom u pozitivnom svjetlu; prijedlog koji članovi smatraju smiješnim.

“Sveta Stolica …”, kaže pismo, “daje potporu papinskoj Zakladi jer provodi samoispitivanje … odgađajući papinsku audijenciju sve dok cijeli posao Zaklade nije završen i dok se njeni članovi i ravnatelji dogovore o temeljnoj misiji Zaklade, strukturama, procesima i odnosu prema Svetoj Stolici.” U pismu se dodaje: “Dok odgađanje papinske audijencije zbog poštovanja prema našem radu može biti razočaranje, istodobno, mudrost takvog odnosa je očigledna.”

Prošli mjesec LifeSiteNews je izbacio priču o papinom zahtjevu za 25 milijuna dolara, a zahtijevana potpora je 100 puta veća od redovitih darovnica američke Zaklade. Kada su članovi katedre Zaklade glasovali za nastavak pomoći, neki su članovi ponudili ostavke i zahtijevali povrat donacija.

Postati član ili postati “upravitelj” u Papinskoj Zakladi uključuje zalog “dati milijun dolara tijekom ne više od deset godina uz minimalnu donaciju od 100.000 dolara godišnje”. Godišnji sastanak skupštine Zaklade održava se u Rimu i stoga članovi mogu imati ekskluzivni sastanak s papom, privilegiju koja se dodjeljuje organizaciji, koja više doprinosi radu pape.

Polovica kontroverzne financijske potpore od 25 milijuna dolara koju je zatražio papa za korupcijsku bolnicu, poslana je na Svetu Stolicu prije no što je u Zakladi narasla visoka temperatura. Da bi ublažio pobunjene strane, kardinal Wuerl je rekao da će od pape zatražiti da odbije ostatak bespovratne pomoći, iako je bio “odobren”.

Članovi papinske Zaklade upućuju na to da Wuerlova propovijedanja ublažuje zavaravajuću sliku situacije. Jedan je član za LifeSiteNews rekao: “Papa nije odbacio polovicu posebne darovnice koju je odobrio Odbor, već umjesto toga, nakon što je svoje kardinale koristio za apsurdni proboj darovnice protiv 100% – tnog otpora laika; a nakon što su uslijedile ostavke, prosvjedi, prijetnje javnog izlaganja, papa je napokon rekao da bi se kompromitirao samo uzimajući polovicu onoga što je ranije tražio.”

Članovi papinske Zaklade koji su razgovarali sa LifeSiteNewsom pohvalili su kardinala Wuerla na herojskom nastojanju da se pozitivno prebrodi najnoviji bijes u skandalu oko 25 milijuna dolara.

“Otkaz papinske audijencije zasigurno nije bio rezultat želje da se da vrijeme Upravi da ima više sastanaka, već je očito bio strah pape da se suoči s grupom ljutih donatora. Moramo li se stvarno pretvarati da je drugačije? ” rekao je jedan donator.

Jim Longon, član papinske Zaklade koji je podnio ostavku na dužnost revizorskog odbora zbog skandala od 25 milijuna dolara, izjavio je za LifeSiteNews da je odlučio javno izvijestiti o skandalu nakon što je LifeSiteNews izbacio priču. Pohvalio je LifeSiteNews za točan prikaz i istaknuo da se papinska Zaklada svake godine susretala s papom tijekom svoje 30 -godišnje povijesti (osim ako je papa bio bolestan).

Longon je rekao, ne u šali, da ne bi išao u Rim ovog travnja na sastanak papinske Zaklade jer da “nema nikoga da mu kuša hranu” prije nego što je pojede.

https://www.lifesitenews.com/news/pope-cancels-audience-with-papal-foundation-donors-after-objections-to-25-m

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *