Papi Franji se pripisuju zasluge za uvođenje zakona o eutanaziji u Italiji

Eutanazija je stigla u Italiju, a ushićeni zagovornici prava na smrt kao i shrvani katolici daju papi Franji dio zasluga. Štoviše, zakon ne daje liječnicima pravo odbijanja sudjelovanja putem prigovora savjesti.

Prošlog četvrtka talijanska je vlada donijela zakon kojim se odraslima omogućuje određivanje njihove skrbi o završetku života, uključujući okolnosti u kojima mogu odbiti liječenje. Talijani će sada moći pisati “životne oporuke” u kojima mogu odbiti ne samo liječenje, nego i vodu i hranu.

Prema katoličkoj doktrini, oduzimanje hrane i vode je pasivna eutanazija.

Talijanski zakon o kraju života prvi put je bio predložen prije trideset godina, ali su se u to vrijeme snažno suprotstavljali političari koji su podupirali zaštitu života i koji su blokirali njegovo prihvaćanje predlažući preko tri tisuće amandmana. Međutim, u srijedu su amandmani odbijeni, [glasovanjem] 180 naprema 71, uz 6 suzdržanih.

Novi zakon unosi se u službenu primjenu na 40. obljetnicu donošenja talijanskog zakona kojim se omogućuje pobačaj.

Kritičari kažu kako je otpor katoličkih političara zakonu bio oslabljen nakon govora pape Franje u studenom na Papinskoj akademiji za život, u kojem je ukazao kako bi ljudi mogli odbiti dugotrajni medicinski tretman, ali nije naglasio da su davanje hrane i vode osnovna humanitarna skrb, a ne liječenje. Prema talijanskoj La Repubblica-i i The New York Timesu, mnogi od pristaša zakona i mnogi katolici shvatili su Franjin govor kao “zeleno svjetlo” novom zakonu.

“Riječi pape Franje o kraju života, 16. studenoga na Papinskoj akademiji za život, svi su tumačili kao ‘otvorena vrata’ u obliku eutanazije koji je životna oporuka”, napisao je Roberto di Mattei, katolički povjesničar i voditelj talijanske zaklade Lepanto.

Papine riječi o toj temi su nužne, napisao je Corrado Augias u La Repubblica, “kako bi srušile posljednji otpor nekih katolika i, vjerojatno, kako bi uvjerile barem dio njih da daju svoj pristanak [pro-eutanazijskom zakonu]”.

Zagovornik prava na smrt, Marco Cappato, član talijanske ekstremne ljevičarske “Radikalne stranke” pohvalio je Franju odmah nakon što je njegova Akademija za život postavila želje bolesne osobe u središte kontroverze o medicinskoj skrbi za terminalno bolesne. Franjo je, smatra on, bio na strani zakona.

“To da li nam nedostaje zakon koji daje barem malo poštovanja prema pravima bolesne osobe, sada  također i Papa ispituje”, napisao je u to vrijeme. “Tko zna hoće li katoličkiji od pape klerici u parlamentu ikada uzeti trenutak da razmisle o njihovoj opstrukciji … životne oporuke”.

Očigledno, jesu.

Papa Franjo je u svom govoru na Akademiji za život, rekao: “Moralno je dozvoljeno odlučiti ne prihvatiti ili prekinuti terapijske mjere, kada njihova upotreba ne zadovoljava etički i humanistički standard koji će kasnije biti nazvan »razmjer u korištenju lijekova« … To stoga omogućuje odluku koja je moralno kvalificirana kao prekid “pretjeranog liječenja”.

Papa Franjo je pozvao na “razlučivanje” kada je riječ o produženju života, ali bez spomena o ključu problema, odnosno ukidanju hrane i vode. Njegove su se riječi činile svim stranama da ukazuju na potporu talijanskom zakonu.

“Da bi se utvrdilo je li klinički prikladna medicinska intervencija zapravo razmjerna, mehanička primjena općeg pravila nije dovoljna”, rekao je Papa.

“Potrebno je pažljivo razlučivanje moralnog objekta, okolnosti koje prate i namjera uključenih”, nastavio je.

“Pacijent, prije svega (Prije Boga) , ima pravo, očigledno u dijalogu s medicinskim stručnjacima, procijeniti predloženi tretman i procijeniti njegovu stvarnu razmjernost u svom konkretnom slučaju i nužno ga odbiti ukoliko procjeni da je takva razmjernost neodgovarajuća”, dodao je.

De Mattei je izjavio za LifeSiteNews da Talijanska biskupska konferencija nije govorila protiv zakona.

U intervjuu za La Repubblica-u, 86-godišnji umirovljeni kardinal Ruini, bivši predsjednik Talijanske biskupske konferencije, oplakivao je donošenje zakona. “Ovaj zakon”, rekao je, “otvara vrata eutanaziji, bez imenovanja [da se radi o eutanaziji].”

“To je prilično licemjerna metoda postupanja, slična onoj koja se koristila u legitimizaciji braka među ljudima istoga spola, a da se nije nazvao brakom i govora o građanskim zajednicama kada su na koncu imale svu supstancu braka”, kazao je.

Ruini je bio napadnut prije jedanaest godina zbog odbijanja katoličkog sprovoda za zagovornika prava na smrt i člana Radikalne stranke Piergiorgia Welbya.

Kardinal Ruini izjavio je da je nedostatak odredbe za prigovor savjesti od strane liječnika i drugih medicinskih stručnjaka “jedan od najtežih nedostataka u zakonu”.

Među talijanskim aktivistima za prava na smrt koji su fotografirani kako slave prihvaćanje zakona o “životnoj oporuci” bila je pionir Radikalne stranke, Emma Bonino.

Sjedila je u Senatskoj komori s udovicom Piergiorgia Welbya, Minom Welby kad su bili prikazani rezultati glasovanja. Poznato je da je papa Franjo proglasio Emmu Bonino, jednom od „zaboravljenih veličina“ Italije.

https://www.lifesitenews.com/news/pope-francis-credited-with-helping-euthanasia-law-pass-in-italy

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *