Papin biograf: Papa Benedikt bio je zapreka koja je priječila dolazak antikrista

I sada znate što ga zadržava da bi se pojavio tek u svoje vrijeme. Doista, otajstvo bezakonja već je na djelu, samo ima tko da ga sada zadržava dok ne bude uklonjen. Tada će se otkriti Bezakonik. Njega će Gospodin Isus pogubiti dahom usta i uništiti pojavkom Dolaska svoga – njega koji djelovanjem Sotoninim dolazi sa svom silom, lažnim znamenjima i čudesima i sa svim nepravednim zavaravanjem onih koji propadaju poradi toga što ne prihvatiše ljubavi prema istini da bi se spasili. I zato im Bog šalje djelovanje zavodničko da povjeruju laži te budu osuđeni svi koji nisu povjerovali istini, nego su se odlučili za nepravednost. (2. Solunjanima 2, 6-12).

 

Ove riječi iz poslanice svetoga Pavla Solunjanima odjekuju danas snažnije nego ikada u povijesti spasenja! Naime, Peter Seewald, službeni biograf pape Benedikta dao je intervju za kath.net u kojem je govorio o ulozi papa Benedikta kao Katechona (Zadržavatelja) koji priječi dolazak antikrista. Prenosimo vam relevantne dijelove.

Seewald: Najnoviji razvoj događaja ukazuje na stvarno probijanje brane. A obzirom na dramatičan pad kršćanstva u Europi, ovo bi se moglo pretvoriti u potop koji uništava ono što je još opstalo.

 

 kath.net: Jake riječi.

 

Seewald: Najnovije vijesti iz Vatikana podsjetile su me na esej Georgia Agambena koji je postao poznat. U svom tekstu o “Misteriju zla”, filozof našeg vremena o kojem se najviše raspravlja, u igru dovodi Benedikta XVI. Kao mladi teolog, Ratzinger je svojedobno razlikovao crkvu zlih od Crkve pravednika u tumačenju Augustina. Od početka je, rekao je, Crkva neraskidivo izmiješana. To je i Crkva Kristova i crkva antikrista. Međutim, prema Agambenu, postoji i ideja o Katechonu…

 

kath.net: Molim?

 

Seewald: Što se tiče 2. poslanice apostola Pavla Solunjanima, to znači načelo zaustavljanja. Pojam koji se također tumači kao “smetnja”, za nešto ili za nekoga tko zaustavlja kraj vremena. Benedikt XVI. bio je nešto poput “obuzdavača”, rekao je Agamben. U tom kontekstu, njegov odlazak neizbježno je pobudio odvajanje “lijepe” od “crne” crkve, onog raspona u kojem se odvaja žito od kukolja. Ambiciozna teza. No, papa emeritus očito je to vidio slično. „Moram ostati“, rekao je odgovarajući na moje pitanje zašto ne može umrijeti. Kao spomen na autentičnu Isusovu poruku, kao svjetlo na gori. “Na kraju će Krist pobijediti”, dodao je.

 

Možemo samo konstatirati da se čini kao da su se nakon Benediktove smrti događaji ubrzali, a neki su komentirali kako je Bergogliu bilo nemoguće instalirati Fernandeza na mjesto pročelnika za Nauk Vjere dok je papa Benedikt bio živ.

Vidjet ćemo koliko će sada trebati vremena da antikrist stupi na svjetsku pozornicu…

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *