Papin istražitelj čileanskog zlostavljanja prethodno je bio uspješan, ali potiče sumnje

U onome što se čini kao pokušaj otklanjanja velikog pogrešnog koraka njegova pontifikata, papa je postavio istražitelja s puno iskustva u pogledu optužbi za seksualno zlostavljanje koje su pratile biskupa Juana Barrosu, papinog kontroverznog izabranika na čelu Osorno biskupije u Čileu. Nadbiskup Charles Scicluna iz Malte izabran je kako bi otišao u Čile da istraži nove informacije koje su navele navodne žrtve zlostavljanja.

Neke od žrtava o. Fernanda Karadime, čileanskoga svećenika kojeg je Vatikan uklonio iz djelatne službe 2011. i uputio “na život molitve i pokore”, također tvrdi da je njegov štićenik, Juan Barros, znao za zlostavljanje, ili čak promatrao kako se događa. Papino neprimjereno zanemarivanje ovih zahtjeva dovelo je do snažne kritike medijima dragoga pape od strane sve više neprijateljskog međunarodnog tiska.

Borbeni stav Franje prema Barrosovim tužiteljima nije novost. U zadnje vrijeme novinske članke punio je papin posjet Čileu u siječnju tijekom kojeg je optužio žrtve za „klevetu“ zbog optužbi protiv Barrosa i tvrdio da “ne postoji najmanji dokaz protiv njega”. Papa se u naknadnim komentarima ispričao zbog vrijeđanja [žrtava], ali je nastavio inzistirati na tome da ne može “osuditi” Barrosa bez dokaza. Franjo je prethodno izrazio prijezir prema istim tužiteljima 2015. godine kad je rekao da “Osorno zajednica trpi zbog toga što je glupa” i da su dopustili da im se glave “napune onim što političari govore, sudeći biskupu bez ikakvog dokaza”.

Nadbiskup Scicluna, koji će raditi na utvrđivanju postojanja bilo kakvih dokaza koji podupiru tvrdnje protiv Barrosa, radio je kao zastupnik pravde za Kongregaciju za nauk vjere (KNV) tijekom skoro dva desetljeća prije nego što je 2015. imenovan od strane pape Franje da vodi KNV-ov tim koji obrađuje žalbe koje su podnijeli svećenici optuženi za zlostavljanje. On je zaslužan za pomoć pri otkrivanju dokaza o seksualnom zlostavljanju od strane svećenika Marciala Maciela, utemeljitelja Kristovih legionara, za koga se otkrilo da je zlostavljao sjemeništarce, te isto tako da je bio otac nekoliko djece dok je živio dvostruki život. Marcial je postao simbol rastuće krize seksualnog zlostavljanja u Crkvi, donoseći sramotu i skandal redu koji se nekada smatrao jednim od najzahtjevnijih i najbrže rastućih u Crkvi.

No, kada je riječ o Sciclunovoj objektivnosti u slučaju u kojem je papa zauzeo takav osobni interes, postavljaju se određena pitanja o tome hoće li Malteški nadbiskup nastaviti putom koji nije favoriziran od strane pape.

Iako je prije današnjeg pontifikata bio poznat kao netko koga je oformio Joseph Ratzinger, Scicluna je igrao ključnu ulogu u kontroverzi Amoris Laetitia. Kao Malteški nadbiskup, izdao je jedne od najpopustljivijih smjernica o Sakramentima za razvedene i ponovne vjenčane u odnosu na bilo koju drugu biskupiju na svijetu. U svojoj analizi smjernica za OnePeterFive, o. Brian Harrison iz SAD-a, napisao je:

Malta je poznata kao bastion žarkog i pravovjernog katolicizma od kada ju je Sveti Pavao evangelizirao u prvom stoljeću. Ne više. Jer u jednom zamahu, nadbiskup Charles J. Scicluna iz Malte i biskup Mario Grech iz Gozoa izbjegavali su površinske tjelesne rane i ciljali ravno u vrat. Svakako pokušavaju prikriti njihov smrtonosni udarac standardnom blagom retorikom o potrebi iskrenog traženja Božje Volje, ozbiljnog molitvenog razlučivanja, “poniznosti, diskreciji i ljubavi prema Crkvi i njezinom učenju” itd. No njihova posljedica je da sada na Malti više neće biti nikakvih objektivnih i izvršnih granica na pravo razvedenih i građanski ponovno vjenčanih Katolika (koji nisu u kontinenciji) da prime Svetu Euharistiju. Svećenicima koji Ispovijedaju govori se da ne mogu odlučivati u takvim stvarima, već samo biti “pratitelji”; jer će pristup Sakramentima osoba u takvim nezakonitim zajednicama u konačnici u potpunosti ovisiti o odluci njihove vlastite subjektivne “savjesti”.

Papa Franjo slavio je ove smjernice, zahvalivši dvojici biskupa s Malte na njihovom u pismu prošlog travnja nakon što su objavljeni u časopisu L’Osservatore Romano, službenom Vatikanskom glasilu. Nadbiskup Scicluna navodno je priopćio na sastanku malteških svećenika u veljači 2017., da nije imao “nikakav izbor” vezano za potpisivanje smjernica, jer mu njegova savjest ne bi dopuštala da se odupire željama pape. Edward Pentin iz Nacionalnog katoličkog registra također je tada izvijestio da je Scicluna potvrdio da je rekao sjemeništarcima u njegovoj zemlji da ako se netko od njih ne slaže s papom Franjom, da može otići.

Dodajući novi smjer špekulaciji, izvori na Malti su izjavili za OnePeterFive da je uoči ubojstva popularne blogerice i istraživačice političke korupcije Daphne Caruane Galizie auto bombom prošloga listopada nadbiskup Scicluna postao de facto moralni vođa od kojega su mnogi na Malti – vjernici i nevjernici – tražili smjernice. Scicluna je u studenom prošle godine propovijedao na sprovodu Galicije, tijekom čega je prkosno govorio:

Još uvijek ne znamo tko je ubio Daphne. Tko god da je sudjelovao, na ovaj ili onaj način, u Daphninom ubojstvu, moram im ovo reći: Koliko god budete pokušavali izbjeći ljudsku pravdu, nikada nećete pobjeći od Božje pravde. Obratite se prije nego što bude prekasno.

Novinarima, Daphneinim kolegama, ponavljam ono što sam vam već rekao: nemojte se bojati. Savjetujem vam da se nikad ne umorite u svojoj misiji da budete oči, uši i usta ljudi. Učinite to bez straha i s punim poštivanjem istine. Dragi novinari, trebamo vas. Trebamo ljude u vašoj struci koji su nesputani, slobodni, inteligentni, znatiželjni, iskreni, spokojni, sigurni i zaštićeni.

Jedan Katolik na Malti koji je razgovarao s OnePeterFive-om izjavio je da su imali dojam da je Scicluna doživio promjenu nakon Galizijine smrti i da je izgledao vjerojatnije da će zauzeti nepopularan stav.

Dakle koji će Scicluna ići u Čile? Izvršeni istražitelj klerikalnog zlostavljanja i zastupnik onih koji se bore protiv korupcije, ili nadbiskup koji ne može papi reći ne?

Bez obzira na ishod, papa ne može puno izgubiti. Ili će stručnjak očistiti Barrosa od bilo kakve krivnje, potvrđujući uvjerenje da je biskup kojega je imenovao nevin, ili će Barroso biti proglašen krivim, a Franjo će dobiti zasluge za poduzimanje akcije nakon njegovih ranijih pogrešaka. Za Scicluna, međutim, otkrivanje istine o slučaju koji je godinama tresao čileansku crkvu mogao bi biti prvi korak na putu otkupljenja.

https://onepeterfive.com/popes-investigator-chilean-abuse-claims-strong-track-record-raises-questions/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *