Papin savjetnik: Ne možemo više “suditi ljude” po moralnim normama

Boston, Massachusetts, 6. 10. 2017., Isusovački svećenik i papin savjetnik Anthony Spadaro rekao je kako papa Franjo drži da Katolička Crkva ne može više postavljati općenite norme koje se trebaju primjenjivati na sve grupe ljudi.

Spadaro, urednik Talijanskog magazina La Civilta Cattolica, komentirao je danas na konferenciji u Bostonskom Koledžu, gdje su se liberalni Kardinali susreli sa otpadničkim teolozima, kako bi raspravili strategije za implementiranje kontroverznog učenja o braku i obitelji pape Franje po župama diljem Sjedinjenih Država.

Isusovački svećenik rekao je pristupnicima da Amoris Laetitia, papino učenje o braku i obitelji iz 2016 god., prepoznaje da ljudi koji žive u “nereguliranim obiteljskim situacijama”, kao što su rastavljeni i ponovno vjenčani koji žive u preljubu, mogu živjeti u Božjoj milosti, mogu voljeti i mogu rasti u životu milosti”.

“Mi moramo zaključiti da papa shvaća da ne možemo više govoriti o apstraktnoj kategoriji osoba i …praksi integracije u pravilo koje se apsolutno mora slijediti u svakoj prilici”, rekao je Spadaro za National Catholic Reporter.

“Budući da stupanj odgovornosti nije jednak u svim slučajevima, posljedice ili učinci pravila ne moraju nužno uvijek biti isti”, dodao je.

“Nije više moguće suditi ljude na temelju normi koje stoje iznad svih,” zaključio je.

Isusovac Fr. James Keenan, otpadnički teolog Bostonskog Koledža i jedan od glavnih organizatora Listopadskog događaja, rekao je kako će konferencija “učvrstiti implementiranje Amoris Laetitia u Sjedinjene Države”.

Rekao je da će događaj” postaviti agendu za budućnost crkve u SAD”.

Za vrijeme svog govora, Spadaro je pohvalio smjernice Sicilijanske Biskupske Konferencije, koja ovlašćuje svećenike da daju Pričest rastavljenima i civilno ponovno vjenčanim  bez Crkvenog poništenja (drugim riječima onima koji žive u stanju javnog i trajnog preljuba).

“Sicilijanski dokument zaključuje sa jasnoćom da u pojedinim slučajevima rastavljenih i ponovno civilno vjenčanih, prema procijeni ispovjednika…moguće je primiti odrješenje i Euharistiju”, rekao je Spadaro.

Konferencija Bostonskog Koledža, sastoji se od panel rasprava između prelata, teologa i kanonskih odvjetnika, od kojih mnogi drže stavove protivne trajnom Katoličkom učenju o braku, Sakramentima, savjesti i postojanju moralnih normi.

Konferencija se održala dva tjedna nakon objave “Sinovske korekcije”.

https://www.lifesitenews.com/news/papal-adviser-we-can-no-longer-judge-people-based-on-moral-norms

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *