Papin zahtjev za 25 milijuna dolara za bolnicu zahvaćenu korupcijom puni medijske članke

Ekskluzivno izvješće LifeSiteNews-a o višemilijunskom financijskom skandalu u Vatikana koji uključuje papu Franju, Papinsku zakladu u SAD-u i korupcijom zahvaćenu crkvenu bolnicu u Rimu, pojavilo se na emisiji EWTN-a The World Over u četvrtak navečer.

Budući da je LifeSiteNews prvi objavio priču u utorak, također je prenesena na Wall Street Journal-u, National Catholic Register-u, britanskom Catholic Herald-u i njemačkoj biskupskoj web stranici Katholisch.de.

U emisiji The World Over, u četvrtak, voditelj Raymond Arroyo je izjavio: “LifeSiteNews izvještava da su dobili interne dokumente američke Papinske zaklade koji pokazuju da je papa Franjo zatražio i djelomično dobio 25 milijuna dolara financijske potpore za bolnicu u crkvenom vlasništvu u Rimu koja je pogođena skandalima.”

“Neobično velika suma podigla je alarm među članovima zaklade”, rekao je Arroyo. “Obično dodjeljuju darovnice od najviše 200.000 dolara”.

Arroyo je iznio potankosti koje je LifeSite objavio, uključujući i druge pojedinosti koje su otkrili dokumenti u vezi sa skandalom, koji pokazuju da je papa izvorni zahtjev izvršio putem vašingtonskog nadbiskupa, kardinala Donalda Wuerla, i sukob s laičkim donatorima zaklade.

“6. siječnja predsjednik revizijskog odbora zaklade podnio je ostavku u znak prosvjeda zbog potpore”, rekao je ETWN-ov voditelj gledateljima”, također i dvojica ostalih članova.”

Arroyo je dodao: “Bivšem predsjedniku bilo je neugodno da se bespovratna sredstva dodjeljuju ustanovi koja ima citiram, povijest lošeg upravljanja, kaznenih optužnica i stečaja”.

LifeSite je prvi objavio u utorak o vatikanskom financijskom skandalu koji je od tada postavio ozbiljno pitanje Franjine svjetske reputacije “pape za siromašne”.

Laički članovi Papinske zaklade bili su uzrujani zbog bespovratnih sredstava [dodijeljenih] Istituto Dermopatico dell’Immacolata (IDI), dermatološkoj bolnici koja godinama pati od korupcije i financijskih skandala. Upravljanje darovnicom od strane odbora Papinske zaklade potaknulo je neke od laičkih članova zaklade da podnesu ostavku.

Papinska zaklada sa sjedištem u SAD-u utemeljena je za vrijeme pape Svetog Ivana Pavla II. kako bi pomogla onima koji su u potrebiti diljem svijeta kroz darovnice putem Svete Stolice.

Laici, upravnici Papinske zaklade obvezuju se da “daruju milijun dolara tijekom ne više od deset godina uz minimalnu donaciju od 100.000 dolara godišnje”. Taj novac uložen je da bi stvorio trajni fond za pomoć Crkvi.

Američki biskupi, uključujući i sve američke kardinale koji žive u Americi, čine većinu zakladnog odbora, koja nadgleda zakladu.

Zaklada obično daje darove od 200.000 dolara ili manje organizacijama u zemljama u razvoju.

Tri dokumenta koja su procurila bila su uključena u vijest koju je objavio LifeSite o skandalu u vezi s darovnicom Papinske zaklade.

To su bili “Izvještaj Papinske zaklade upraviteljima” koji dokumentira Papin zahtjev od 25 milijuna dolara; pismo osnivača zaklade povjerenicima, koji raspravljaju o neslaganjima između upravitelja Papine zaklada zbog kontroverzne darovnice, pojašnjava da biskupi i kardinali kontroliraju Papinsku zakladu i također izvještava o konkretnim akcijama koje će se nadalje poduzimati glede dodjele bespovratnih sredstava; i izvješće odbora za reviziju o “uznemirujućim” potporama i procesu koji je učinjen.

Nakon otpora laičkih članova zaklade, isplata potpune potpore očito je zaustavljena, a priča i dalje privlači pozornost na društvenim medijima i drugim medijskim prostorima.

“Rečeno nam je da biskupi odbijaju odgovoriti na pitanja o rimskoj bolnici”, izjavio je Arroyo u emisiji u četvrtak navečer. “Dokument od 8. siječnja citira kardinala Wuerla kako sugerira da su bespovratna sredstva dodijeljena, citat “u širem kontekstu opredjeljenja Svetog Oca da se suoči sa korupcijom i lošim financijskim upravljanjem kako unutar Vatikana tako i u vanjskim projektima”.

Arroyo je zaključio svoje izvješće, navodeći da je “predmetna bolnica optužena za pranje novca i nalazi se u minusu od milijardu dolara”, a zatim je obećao gledateljima da će The World Over nastaviti pratiti ovu vijest.

https://www.lifesitenews.com/news/popes-request-for-25-million-to-corruption-plagued-hospital-makes-major-med

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *