Papinski nuncij u Austriji se srami kardinala koji se suprotstavlja križu u ustanovama vlade

Njemački kardinal Reinhard Marx, liberalni šef njemačke biskupske konferencije, koji vjeruje da katolička crkva duguje ispriku homoseksualcima, snažno je kritizirao bavarskog premijera Markusa Södera zbog zahtjeva za postavljanjem križa na ulazak svih zgrada državne uprave do 1. lipnja.

Kardinalovi komentari zaradili su kritiku od papinskog predstavnika u Austriji, koji je rekao da je “tužan i posramljen” zbog njega.

Söderov ured priopćio je odluku 24. travnja, navodeći kako je namjera da se “izrazi povijesni i kulturni karakter” Bavarske i da bude “vidljiva predanost temeljnim vrijednostima pravnog i društvenog poretka u Bavarskoj i Njemačkoj”.

Premijer Söder, luteran koji pripada kršćanskoj društvenoj zajednici (politička stranka koja je vladala Bavarskom od 1957.), kasnije je tweetovao da je prikazivanje križa “priznanje našeg bavarskog identiteta i kršćanskih vrijednosti”.

Uglavnom Katolička Bavarska, rodno mjesto Josepha Ratzingera, već je postavila križ u javnim školama i sudnicama.

Govoreći za njemački list Süddeutsche Zeitung, Marx je rekao da je Söder svojim planom izazvao “podjelu, nemir i neprijateljstvo”, te da je Söder “uzeo križ u ime države”.

Münchenski prelat kardinal Marx, koji prima mjesečno od njemačkih poreznih obveznika  12.500 eura , dodatno je osudio inicijativu.

“Ne razumijete križ ako ga samo vidite kao kulturni simbol”, izjavio je Marx. Križ je “znak protivljenja nasilju, nepravdi, grijehu i smrti, ali ne znak [isključenja] protiv drugih ljudi.” Nije na državi da objašnjava značenje križa.

Katolička novinska agencija izvještava da je Söder odgovorio kardinalu govoreći njemačkim medijima: “Naravno, križ je prvenstveno vjerski simbol”. Međutim, on je rekao, križ također predstavlja osnovne temelje svjetovne države.

Nisu svi Katolički prelati u Njemačkoj bili protivni premijerovoj odluci. Biskup Rudolf Voderholzer iz Regensburga pozdravio je taj potez, govoreći: “Križ je epitet zapadne kulture. To je izraz kulture ljubavi, suosjećanja i afirmacije života. On pripada temeljima Europe”. To bi “trebalo biti široko vidljivo”.

Biskup Voderholzer je objasnio da se križevi drže u učionicama “ne kako bi proslavili nasilje, kako razmišljaju neki nepromišljeni kritičari križa, već kako bi mladim ljudima predstavili model za istinsko ljudsko dostojanstvo i slobodu”.

Voderholzerove primjedbe ukazuju na rastuću podjelu među njemačkim biskupima koji se bave pitanjem malog građanskog rata o prijemu Euharistije za protestantske supružnike katolika.

Marxovi komentari su se također susreli s kritikom apostolskog nuncija u Austriji.

U obraćanju u utorak u cistercitskoj opatiji Sv. Križa u selu Heiligenkreuz, nadbiskup Peter Stephan Zurbiggen izjavio je: “Kao nuncij i kao predstavnik svetog oca, vrlo sam tužan i sram me da postoje ovakvi biskupi i svećenici koji daju kritike kada se u susjednim zemljama prikazuju križevi. To je sramota! Čovjek ne može prihvatiti ovo!”

Pozivajući se na,  kritiziranu odluku kardinala Marxa da ukloni križ sa prsiju dok je bio u posjeti židovskog zida plača 2016., Austrijski nuncij je nastavio: “Kada oni hodočaste u Svetu Zemlju i stide se nositi križ, iz nekog razloga, onda se i ja sramim njih.”

Odluka premijera Södera izazvala je i odjek u bavarskoj političkoj areni.

Od 2015. Njemačka je doživjela priljev više od milijun ljudi s Bliskog istoka zahvaljujući otvorenoj graničnoj politici kancelarke Angele Merkel.

Mnogi kršćanski čelnici predviđaju da će sadašnja niska stopa porođaja među Europljanima, zajedno s priljevom osoba iz stranih zemalja, rezultirati kontinentom koji je više muslimanski, multikulturalniji i sekularniji, a manje kršćanski tijekom desetljeća.

Političke stranke poput Alternative for Germany (AfD), petogodišnja nacionalna stranka koja se protivi islamu i čuva ono što zove “njemačko naslijeđe” kao svoje primarne ciljeve, doživjela je potporu u proteklih nekoliko godina, što je rezultiralo parlamentarnim pobjedama te je postala treća najveća politička stranka u zemlji.

AfD-ov Beatrix von Storch, bivši član Europskog parlamenta koji je od 2015. godine služio kao zamjenik voditelja stranke, tweetovao je da se sa kardinalom Marxom “na čelu” kršćanstvo predaje. Ne želeći imati križeve u javnim zgradama, dopušta islamizaciji da raste.

https://www.lifesitenews.com/news/german-cardinal-criticizes-plan-to-display-crosses-in-govt-buildings

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *