Parada o Franjinim sramotnim prijateljstvima

Najmanje što možemo reći je da je lik pape Bergoglia sramotan.

Možda ne toliko zbog toga tko je on kao osoba u sebi – ali opet…

Više to možemo reći za ljude koje on očito favorizira, štiti i brani. Ili za one koji su aktivno doprinijeli njegovu izboru.

 

Počnimo s ovom posljednjom skupinom. Među njima je i kardinal Danneels, ovjekovječen kao onaj koji stoji pokraj pape na loži u noći izbora.

Danneels je prikrio biskupa koji je zlostavljao svog nećaka, a molba laika zapravo je tražila da on ne sudjeluje u Konklavi.

No, papa je onda pozvao Danneelsa da bude dio Sinode o obitelji.

 

Oni koji su radili na izboru Bergoglia također su uključivali McCarricka (on je to i sam rekao) i Mahonyja iz Los Angelesa, za kojega se sudskom istragom otkrilo da je pokrio desetke svećenika koji su zlostavljali.

Mahony je trebao ići na važan događaj prošle godine kao pontifikov predstavnik unatoč zabrani njegove nazočnosti na javnim događajima, ali ga je spriječio protest laika. Ipak, Roger Mahony bi trebao govoriti ovog ožujka na kongresu o obrazovanju u Los Angelesu – očigledan znak papinske naklonosti usprkos zlostavljanju i prikrivanju.

 

Onda je bilo – može li počivati ​​u miru – kardinal Murphy O’Connor. Premjestio je serijskog zlostavljača (kasnije proglašen krivim) s jednog mjesta na drugo, gdje je više puta zlostavljao. Papa je osobito preferirao O’Connora: papa je prekinuo kardinala Müllera, prefekta Kongregacije za nauk vjere, usred proslave Mise i ljutito mu naredio da zatvori istragu o Murphyju O’Connoru zbog zlostavljanja.

 

A onda je u Čileu kardinal Errazuriz Ossa (koji je prikrio zloglasnog seksualnog zlostavljača svećenika Fernanda Karadimu) i vjerojatno još uvijek zaboravljamo neke druge.

 

 

(Na slici: Vatikan 24. ožujka 2017. Franjo je primio luksemburškog premijera Xaviera Bettela sa njegovimim “suprugom” Gauthierom Destenejem. Zbog zaštite naših duša ne želimo objavljivati slike lažnog proroka, ali lako ih nađete na internetu.)

 

Prošlost je prošlost, reći ćete. Međutim, problem je u tome što sadašnjost, sadašnji nered, nije nimalo drugačiji. Ostavimo po strani slučaj čileanskog biskupa Juana Barrosa, koji je bio zadužen za biskupiju unatoč opravdanim prosvjedima i lažima koje je Franjo govorio o žrtvama.

 

Pogledajmo slučaj biskupa Juan Joséa Pinede, desnog čovjeka kardinala Oscara Maradiage iz Hondurasa, koji je prisiljen dati ostavku pismom bogoslova koji ga optužuju za seksualno zlostavljanje.

Pineda je živio sa svojim ljubavnikom u Maradiaginoj vili u Tegucigalpi. Je li moguće da se honduraški kardinal, onaj koji je bio desna ruka i veliki papa-inspirator, vidjevši zgodnog mladića na doručku u svojoj kući, nije pitao: “Tko je to?”

 

Monsinjora Riccau, čija je diplomatska karijera bila pometena zbog homoseksualnog skandala, papa je imenovao za ravnatelja Vatikanske banke (IOR).

 

Sada imamo slučaj biskupa Gustava Zanchette iz Argentine, koji nije bio samo primljen u Vatikan nakon što je pobjegao iz Argentine, već je dobio i položaj stvoren samo za njega koji ranije nije postojao, kao procjenitelj APSA-e, Uprava za naslijeđe Apostolske Stolice, riznica Svete Stolice. Unatoč financijskim skandalima koji su se dogodili u njegovoj biskupiji Oran (da ne govorimo o seksualnim).

 

Optužbe i sumnje ne isključuju čak ni novog Zamjenika državnog tajništva, nadbiskupa Venezuele Edgara Peña Parrua, bliskog prijatelja Pinede i Maradiage.

 

A tu je i slučaj Sjedinjenih Država.

Najnovija vijest koju smo čuli je da je nadbiskupa Kevina Farrella, čovjeka iz linije McCarricka, kojeg je papa imenovao kao prefekta Dikasterija za laike i obitelj (2016.), istraživao policijski odjel Dallasa zbog optužbe za zlostavljanje kada je on bio biskup.

 

Farrell je proglašen generalnim vikarkom Washingtona od strane McCarricka, a šest godina je živio u istom stanu s McCarrickom i nikad nije primijetio nikakvo loše ponašanje – ili tako kaže.

 

I najnovije vijesti o kardinalu Donaldu Wuerlu, njegovom prikrivanju McCarricka i njegovim uznemirujućim izgovorima da je “zaboravio” na optužbu protiv McCarricka i sve najnovije laži koje je ispričao.

 

A tu je i kardinal Joseph Tobin sa svojim čudnim porukama poslanim na Twitteru – kaže – svojoj sestri. Tobin je izjavio da nije istraživao glasine u Newarku o McCarricku jer je mislio da su nevjerojatne. Također je postao kardinal (preko McCarricka), kao i Farrell.

 

U takvom okviru čini se smiješnim da kardinal Kasper govori o “zavjeri” protiv pape Bergoglioa na temelju optužbi za zlostavljanje.

Kao što kažu u Rimu, bolje je da se bacite naprijed, da ne padnete natrag.

 

Jer svakako popis skandala o zlostavljanju – osobito onih koji se tiču ​​Argentine – nije iscrpljen.

Može li netko objasniti zašto, šest godina nakon svog izbora, ovaj papa nikada – a da ne kažemo: nikada – nikada nije razmišljao o povratku u svoju domovinu?

Čudno, zar ne? Čega se on boji?

Da će se pojaviti drugi slučajevi zlostavljanja?

 

Kao što je to učinio svećenik Julio Grassi, osuđen na zatvor, za kojeg je kardinal Bergoglio pripremio dva toma obrane da se pošalju sucu žalbenog postupka?

Činjenica koju je tada odbio, lagao o tome na francuskoj televiziji?

Bergoglio je bio duhovni otac Grassija, kao i Zanchettae, i drugih koje ne spominjemo, svi koji su Argentinci i koji su imali karijeru unutar Crkve, omamljenu s puno manje od uzornog seksualnog ponašanja.

 

A tu je i tišina pape, koja do sada traje od 26. kolovoza o McCarricku.

Papu je izvijestio nadbiskup Viganò o McCarrickovoj zlouporabi nekoliko mjeseci nakon izbora, ali je ipak upotrijebio McCarricka kao svog više ili manje službenog izaslanika, kao i njegovog savjetnik za imenovanje biskupa i kardinala u Sjedinjenim Državama.

 

Činjenica da McCarrick nije izoliran slučaj navodi nas na pomisao da pontif odabire ili preferira ljude koji imaju prošlost.

Tko je poslušniji i vjerniji od ljudi koji se boje?

Je li to papa koji upravlja, ne s Evanđeljem, nego s dosjeima?

 

Teško je rastjerati ovu sumnju.

A Kasper govori o “urotama”. Ma daj!

 

https://onepeterfive.com/francis-embarrassing-friendships/

 

Iako je u gornjem tekstu zadržana izvorna terminologija, onoga kojega danas nazivaju papom Franjom, na HKZ-u nazivamo njegovim pravim imenom – lažni prorok.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *